Fc Beton A/S

Havebed og læmur af betonsten

Fliser og sten | Skrevet af Fc Beton A/S d. 16. april 2015

Der er mange muligheder når det kommer til udsmykning af haven med hævede havebede, læmure og støttemure opbygget af betonsten. Det er ofte muligt at lave havebede, læmure og støttemure som gør det selv projekter, men specielt støttemure på over 1,5 meter bør ikke opbygges uden at tale med sagkyndig person først.

Vil du gerne i gang med et gør det selv projekt i haven kan du eventuelt finde inspiration i disse gør det selv guides.

 • Gør det selv støttemur
 • Gør det selv højbed
 • Gør det selv støjmur

  Forskellige udtryk med forskellige overflader
  Der er mange muligheder når det kommer til opbygning af hævede havebede, læmure eller støttemure. Ved de laveste opbygninger er der frit valg mellem de mange forskellige typer af sten der kan bruges, mens der vej højere støttemure samt mure som skal holde et stort pres tilbage er specielle krav.

  I næste afsnit kan du læse mere om de forskellige sten og hvor lette de er at bygge med samt hvad de kan holde til.

  Fc Beton har flere forskellige overflader på deres støttemursten, som du kan vælge mellem for at få det udtryk som du ønsker.

  Kantafgrænsningssten har en helt glat overflade og produceres i flere forskellige størrelser. Kantafgrænsningssten kendes også som Albertslundkantsten.

  En anden sten med en næsten glat overflade er deres Scan støttemursten, som med en bredde på 25 cm og en højde på 18,6 cm vil give et helt andet udtryk end de aflange kantafgrænsningssten. Skal overflade være helt glat er det ikke Scan Støttemurstenen der skal vælges, men ønskes der en stor styrke er denne deres bedste bud.

  Er du mere til det rustikke look kan der anvendes Herregårdsblokketil opbygningen. Herregårdsblokkene er ligesom Fc Beton’s herregårdssten med slået kant 14×21 cm. Tykkelsen på Herregårdsblokke er ligesom bredden også 14 cm hvor de almindelige herregårdssten med slået kant er 6 eller 7 cm tykke. Hvis muren eller bedet skal passe med de belægningsstensom er på den omgrænsende terrasse vil det være pænt med en kombination af herregårdsten og herregårdsblokke.


  Her ses et havebed af herregårdsblokke.

  Knækfliser ses i mange ældre haver hvor de både benyttes til bedafgrænsninger og som mindre støttemure. Knækfliserne giver et endnu mere grov udtryk end Herregårdsblokkene.

  Fc Beton producerer også støttemursten i samme størrelse som en af deres kantafgrænsningssten, men i stedet for den helt glatte overflade har disse betonsten en skiferpræget overflade.

  Det er også muligt at opbygge havebede og læmure af plantesten – også kaldet for super 8 sten eller 8-tal sten. Med plantesten får du en helt anden overflade end ved brug af de øvrige betonsten. Du kan vælge at vende den buede side eller den mere plane side ud. Hele vejen rundt om stenen er der små tapper som giver en meget varieret overflade.

  Vælg den type sten som du selv kan bygge med
  Skal det være så nemt som muligt at opbygge læmur eller havebed vil knækfliser være et oplagt valg. Den meget ru overflade på disse fliser gør at de kan stables ovenpå hinanden uden noget bindemiddel og alligevel holde sammen uden at skride ud, medmindre at der laves et højt bed eller en højere læmur med jordtryk fra den ene side.

  Både Albertslundkantsten og Fc Beton’s støttemur med skiferpræg bør limes sammen med fliseklæber. Det samme gør sig gældende med Herregårdskantsten. Du bør have noget at røre fliseklæberen med da det hurtigt bliver hårdt for en utrænet arm at blande fliseklæber med håndkraft. Du kan købe et piskeris til brug med boremaskine til under 100 kr. som kan bruges til at blande fliseklæberen.

  Plantesten med blomster
  Plantestenkan bruges til alt fra en lav kantafgrænsning hvor hullerne kan fyldes op med jord og der kan plantes sommerblomster i og til høje støttemure som holder et stort jordtryk. Til de lavere mure og havebede kan plantestene stables i halvforbandt og fyldes med grus eller jord.


  Her ses plantesten med blomster langs en trappe.

  Ved opbygning af højere mure bør hullerne i plantestenen fyldes op med beton i stedet. I plantestenene er der lavet plads til at der kan ilægges armeringsjern vandret og der kan ligeledes sættes lodrette armeringsjern igennem hullerne.

  Fc Beton’s Scan støttemursten er dem der kræver mest forberedelse eller erfaring, men det er også dem der kan lave den stærkeste mur.

  Hvor høj må læmuren være?
  Hvis du selv vil bygge læmuren bør du ikke gå over 60 cm ved brugen af andre betonsten end plantesten eller Scan støttemursten. Benyttes en af disse to vil du kunne bygge op til 1,5 meter. Skal læmuren være højere bør du søge råd hos en professionel som kan hjælpe med beregninger af hældning, fundament, forankring osv. som er nødvendige ved høje mure. • Fc Beton A/S

  FC Beton A/S har lavet fliser, blokke og belægningssten i mere end 70 år, og de findes i mange typer, farver og størrelser. Derved sikres der mulighed for den kreative løsning, uanset om der ønskes en traditionel eller moderne løsning. Fælles for alle deres sten er, at de er smukke og meget brudsikre.

  FC Beton A/S er altid klar med gode råd, tips og inspiration til din nye terrasse, indkørsel eller lignende. De sætter altid kunden i centrum og finder en løsning, som passer bedst - både funktionelt og æstetisk. FC Beton A/S tilbyder naturligvis sand og stabilgrus som underlag til belægningen og smukke granitskærver til bedene. Dermed kan FC Beton A/S tilbyde en samlet løsning til en rigtig fordelagtig pris.

  customer-logo

  Firma Adresse

  Nibevej 331
  9200 Aalborg SV

  Nyeste artikler fra Fc Beton A/S
  Leca indgår aftale med FC Beton A/S
  Fc Beton A/S
  Leca indgår aftale med FC Beton A/S
  Læs artikel
  Fjern alger fra fliserne
  Fc Beton A/S
  Fjern alger fra fliserne
  Læs artikel
  Materieludlejning
  Fc Beton A/S
  Materieludlejning
  Læs artikel
  Gavekort – årets gaveidé
  Fc Beton A/S
  Gavekort – årets gaveidé
  Læs artikel
  Læg selv en rund terrasse
  Fc Beton A/S
  Læg selv en rund terrasse
  Læs artikel
  Fliser til indkørsel
  Fc Beton A/S
  Fliser til indkørsel
  Læs artikel
  Havebed og læmur af betonsten
  Fc Beton A/S
  Havebed og læmur af betonsten
  Læs artikel
  Mindre vedligeholdelse med større fliser
  Fc Beton A/S
  Mindre vedligeholdelse med større fliser
  Læs artikel
  Indlæs flere artikler...
  Brochurer
  FC Beton A/S – Blokke
  Fc Beton A/S
  FC Beton A/S – Fliser
  Fc Beton A/S
  FC Beton A/S – Granitskærver
  Fc Beton A/S
  FC Beton A/S – Mørtel
  Fc Beton A/S
  FC Beton A/S – Belægningssten
  Fc Beton A/S
  Indlæs flere brochurer...

  Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

  Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

  Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

  Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.