Overvej en udbygning for at udvide antallet af kvadratmeter, i stedet for at flytte hvis huset er blevet for småt. Men til- og udbygninger kræver grundig planlægning.
Afhængigt af dine ønsker, grundens beskaffenhed og den eksisterende ejendoms karakter, kan det ofte lade sig gøre at forøge boligarealet med for eksempel en vinkel på stuen, et større badeværelse eller et køkken.
Det billigste er naturligvis at lave tilbygninger, som ikke kræver udvidelse af kloakafløb. Et par splinternye børneværelser frigør plads i resten af huset, og så skal der ikke trækkes andet end almindelige kabler til lysnettet.
En udbygning kræver at man sætter sig ind i regler og bygningskoder. Normalt må den samlede bebyggelse ikke overstige 25 procent af grundens størrelse. Carporte, udhuse, garager og udestuer regnes kun med i bebyggelsen, hvad og hvis de overstiger 35 kvadratmeter. Sædvanligvis skal husets mur placeres minimum 2,5 meter fra skel, og ingen bygningsdele må overskride det skrå grænseplan, som er en linie fra skel i 55 grader vinkel opad.
I den indledende idéfase kan du slippe fantasien løs og skrive alle de ting ned, du gerne vil have i forbindelse med din udbygning. Det kan også være, at der i forbindelse med arbejdet skal renoveres lidt på det eksisterende hus, lægges nyt tag eller etableres en terrasse i morgensolen.
Herefter kan du begynde at tænke mere realistisk og se på økonomien, vælge materialer, indhente byggetilladelser og i det hele taget planlægge byggeriet.
En udbygning og udvidelse af den eksisterende ejendom er et stort arbejde, som du langt hen af vejen kan vælge at gøre selv. Men det er måske netop her, du skal bruge en håndværker for blandt andet at undgå dyre fejltagelser. Håndværkere har erfaring med tilbygninger, de arbejder professionelt og bruger maskiner og metoder, der sikrer, at du bliver glad for din nye tilbygning.
Få råd og vejledning hos en entreprenør – du finder dem på Anmeld Håndværker