Der er god grund til at tænke dig om, inden du maler din husfacade. Forskellige overflader kræver forskellig behandling.
Maling beskytter facaden mod snavs, vind og vejr, men en flot farve kan også pifte huset op og fremhæve bygningens stil. Det er dog ikke lige meget, hvilken maling, du vælger, eller hvordan du maler huset.
En helt ny facade af mineralske materialer som eternit, beton eller pudset mørtel er velegnet til at male. Først skal murene grundes og siden have mindst to lag maling. Det er altid vigtigt, at du vælger en maling, som tillader muren at ånde.
En ældre facade skal som regel renses godt i bund, før du går i gang med penslen. En ting er skidt og gammel, løs maling, men du skal også være sikker på, at den nye maling kan hæfte ordentligt på muren. Kalkede facader kræver en grundig afrensning, og efterfølgende bør du vælge en kalk- eller silikatmaling.
Gamle huse af teglsten kan være svære at male, da de sjældent kan binde malingen. På mure med dybe furer risikerer du, at malingen kommer til at holde på fugten i fordybningerne med frostsprængninger og afskalling til følge. I disse tilfælde kan det bedste alternativ være, kun at friske facaden op med nymalede døre og vinduer.
Facadens farve skal passe til vinduer, døre og omgivelser. En farvekombination ser måske godt ud til det ene hus, men tager sig uheldigt ud på et andet. Brug farvekort og lav forskellige tegninger af facaden, så du kan se, hvilke nuancer, der passer bedst.
Vælg altid en lysere farve, end du normalt ville gøre ud fra en lille overflade – for eksempel et farvekort. Kuløren bliver stærkere og mere intens, når den ses på hele facaden. Tag også hensyn til landskabet og husene i nærheden. Tænk på lysets indvirkning og traditionerne i nærområdet.
Udvendig maling af huset er et stort arbejde, som du kan vælge at gøre selv. Men det er måske netop her, du skal bruge en håndværker, for at få det gjort helt rigtigt. Håndværkere arbejder professionelt og bruger materialer og metoder, der sikrer, at facaden holder sig flot i mange år.