Hvis din grund sejler i vandpytter, bør du lægge dræn. Hverken huset eller havens planter og træer har godt af stillestående overfladevand.
Når regnvandet ikke kan løbe væk eller trænge ned i undergrunden, skyldes det, at jorden på din grund er for kompakt. Det er et meget almindeligt fænomen i områder med leret jord og i nybyggede kvarterer, hvor tunge entreprenørmaskiner har komprimeret jorden.
Med få undtagelser, såsom piletræer, kan ordinære haveplanter generelt ikke trives i 100 procent fugtig jord. Det kan husets fundament heller ikke, selv om du dog bedre kan beskytte det med for eksempel asfaltbeklædning.
Hvis der er tale om en allerede etableret have, hvor det er svært at komme til at lave større udgravninger til dræn, kan du bore små brønde rundt om på grunden. Hullerne behøver ikke at være så vide, men de skal gå helt igennem det vandtætte lag af topjord. Disse brønde fyldes med grus og et lag fiberdug lægges over.
Hvis jorden er meget leret og helt umulig til at skille sig af med vandet, må du have lagt drænrør ned. De lægges systematisk over hele haven og peger alle mod den samme afløbsbrønd. Rørene har små huller, som overfladevandet trænger ind af, hvorpå det ledes væk. Her lægges også fiberdug over, og renderne dækkes med grus.
En tredje mulighed er at grave ud til en faskine, en lille kunstig bæk. Denne løsning kan bruges på grunde, der skråner lidt. Faskinen er en lang rende, som løber vinkelret på grundens hældning og opsamler overfladevandet. Renden leder vandet væk, og er opbygget efter næsten samme princip som drænbrønde.
Til terrassen, indkørslen eller andre flisebelagte udendørsarealer kan du anlægge en speciel, aflang rist. Den fungerer som en faskine, der leder vandet væk, på tværs af for eksempel indkørslens hældning. Ristene fås i fabriksfærdige mål.
Få professionel hjælp
Dræning er tungt arbejde, som du med fordel kan bruge en håndværker til. Håndværkere arbejder professionelt og bruger maskiner og metoder, der garanterer et effektivt dræningssystem på din grund.