Indkørslen er et af de steder, der bliver belastet mest omkring huset. Derfor bør den være konstrueret og anlagt, så den holder i mange år.
Først og fremmest skal du beslutte dig for, hvilke sten, indkørslen skal bestå af. Der findes mange forskellige at vælge imellem, og for at gøre forvirringen komplet, har producenterne ofte flere navne for den samme type sten. Gå efter trekantmærket, som garanterer at stenene kommer fra en kvalitetsgodkendt producent.
Kun fantasien sætter grænser for, hvilket mønster stenene kan ligge i. Nogle typer sten er formet til for eksempel zigzagmønstre, men ellers er der frit spil. Det kan dog være en god idé at lægge mørke sten i midten, hvis bilen skulle spilde lidt olie.
Udover stabilgrus i underlaget, bør du overveje at lægge armeringsnet under stenene. Det fordeler trykket bedre og sikrer, at indkørslen ikke kommer til at ligne en slagmark efter et par måneder. Armeringsnet leveres i baner, som ligges på tværs af køreretningen. Husk at lade banerne overlappe hinanden.
Hældningen på indkørslen er en anden vigtig ting. Regn og smeltevand skal kunne løbe af til nærmeste kloak. Her kan du hjælpe fysikken lidt på vej, ved at lægge specielle dræn, der opsamler og afleder vandet. ACO har bl.a. udviklet et specielt dræn, der med fordel kan anvendes til vandafledning ved indkørsler og terrasser.
Når du lægger en Fibertex under fliserne i din indkørsel, vil dugen stabilisere underbunden. Fibertex’en sørger nemlig for at fordele trykbelastningen og forhindrer, at indkørslen i løbet af kort tid bliver grim på grund af kørespor. Husk at læse instruktionen på Fibertex produktet inden du lægge Fibertex i indkørslen, da placeringen er vigtig i forhold til sten og underlaget.
Hvis du vil have en indkørsel, der gør naboerne grønne af misundelse, kan du overveje at lægge lys i nogle af stenene. Det kan gøres med de nye såkaldte LED-sten, som i mørket forvandler indkørslen til en stemningsfyldt landingsbane. Lyssætningen er nem at arbejde med, og kan udvides til blandt andet terrassen eller havegangen.
Er du ked af at skovle sne og sprede salt hele vinteren, så kan du installere et fuldautomatisk issmeltningssystem, når du anlægger indkørslen. Det er nemt og miljøvenligt, og så beskytter det både indkørsel og hus mod frostskader.
Få hjælp fra en brolægger
Anlægning af en indkørsel er hårdt arbejde, som du kan vælge at gøre selv. Men det er måske netop her, du skal bruge en håndværker for blandt andet at undgå løfteskader. Håndværkere arbejder professionelt og bruger maskiner og metoder, der sikrer, at stenene ligger perfekt i mange år.