Teglsten holder i mange hundrede år. Det frister mange kunstnere og arkitekter til at eksperimentere med teglstenenes muligheder, og resultaterne ses i form af smukke og spændende bygninger herhjemme og i udlandet. Husejere kan også lade sig inspirere af de mange muligheder, hvis de ønsker en mere unik bolig.
Arkitekter og kunstnere verden over og herhjemme bruger teglsten til opførelsen af unikke og smukke bygninger. Teglsten kan kombineres på mange kreative måder, og er samtidig en holdbar løsning. Tommy Bisgaard, direktør i Kalk- og Teglværksforeningen, slår fast, at husejere også ville kunne få en bolig med et mere kunstnerisk islæt, hvis de i højere grad turde springe ud i teglstenens muligheder. Her kan de lade sig inspirere af de talrige eksempler på kunstneriske udsmykninger lavet af teglsten, både i udlandet og herhjemme. Han tilføjer, at teglsten både findes matte, glaserede og i utallige farver og typer, så et typisk parcelhus kan sagtens blive mere unikt at se på med en kreativ brug af teglsten. Små tilbygninger, såsom halvmure eller garageporte med glaserede teglsten kan f.eks. give parcelhuset ekstra charme, uden at være alt for omfattende projekter. Hvis man i stedet skal bygge et nyt hus, kan der også tænkes mere kreativt, når det gælder brugen af teglsten. Når murværket skal mures op, kan enkelte sten trækkes ud fra murværket, enkelte sten kan vendes om, matte og glaserede teglsten kan kombineres, eller der kan bruges anderledes farvede teglsten.
Herhjemme ses mange eksempler på smukke, historiske bygninger, der er bygget af tegl. Og som et eksempel nævner Tommy Bisgaard Ny Carlsberg byggerierne i København, der i høj grad pryder bydelen med Danmarks røde nationalsten. Kigger man nærmere på ”Dobbeltbuen” på Ny Carlsbergvej, er buerne f.eks. opført af røde teglsten og granit, hvilket giver buen dens flotte udseende. Derudover rummer buen også en række kakkelmalerier, der er udført i farvede og brune, glaserede teglsten. Glaserede teglsten er også at finde i rigt omfang på Nordens højeste skulptur: ”Thors Tårn”, der ligger i Høje Taastrup. Den er beklædt med hele 20.000 glaserede teglsten i flere forskellige smukke farver, hvilket sammen med granitudsmykninger, giver bydelen et smukt og anderledes udseende.
Vender man i stedet blikket mod udlandet, fortæller Tommy Bisgaard, at kunstneren og arkitekten Friedensreich Hundertwasser blev berømt for sine meget kreative bygninger, og han stod bl.a. bag opførelsen af et fantasislot, beliggende i det tidligere DDR, hvor meget af byggeriet består af lyserøde teglsten. Det lyserøde fantasislot tiltrækker en masse turister til det tidligere DDR, og meningerne i byen om slottet er delte, men der er enighed om, at Friedensreich Hundertwasser virkelig formåede at eksperimentere med teglstenenes muligheder. Hundertwasser var meget optaget af naturen, så foruden en masse beplantning ved bebyggelsen, blev der også genbrugt gamle teglsten til opførelsen, så det var i tråd med at skabe økologiske huse med respekt for naturen.