Heymate ApS

Invester din friværdi i boligrenovering

Boligejer | Skrevet af Signe d. 17. oktober 2019

Mange boligejere sidder i en fordelagtig situation, hvor deres bolig er mere værd end den tilsvarende gæld i huset. I praksis omtales denne forskel som husets friværdien, og en væsentlig friværdi giver et økonomisk råderum, som kan bruges på mange forskellige måder.

 

Derfor er friværdi en fordel

I princippet er friværdien et passiv, og normalt får man første pengene i hånden, når man vælger at sælge boligen. De fleste realkreditinstitutter er dog villige til at yder tillægslån, hvis en kunde har stor friværdi, og det er denne mulighed, som du kan udnytte.

Når du tager et lån med din friværdi, har du den store fordel, at huset stadig kan bruges som pant for lånet. I praksis betyder det, at renten på lånet vil være lav, men samtidig kan du frit bruge pengene efter forgodtbefindende.

Det kan måske være fristende at bruge pengene på forbrug, men du må ikke glemme, at du har været mange år om at skabe denne friværdi. I stedet er det en god idé at investere pengene – og i samme omgang kan du endog forøge værdien på din bolig og måske endda skabe en endnu større friværdi.

 

Vælg de rette investeringer

Hvis du vil lave gode investeringer i forhold til friværdien i din bolig, skal du først og fremmest forstå, hvad boligkøbere kigger efter, når de skal købe nyt hus. Efterspørgslen er netop den faktor, som bestemmer den teoretiske værdistigning, som ligger til grund for en eventuel forøgelse i din friværdi.

Det er ufatteligt vigtigt, at du vælger de rette investeringer. Her kan de forskellige typer af renovationer groft deles op i to grupper:

 

De dårlige investeringer

Det er langtfra alle investeringer, som kan betale sig i forhold til friværdien i din bolig, og her er en god tommelfingerregel, at det sjældent kan betale sig at vælge de dyreste renoveringsløsninger.

Mange boligkøbere vil for eksempel gerne have en bolig med et nyere tag, men det er de færreste, som er interesseret i at betale en mindre formue for tag med glaserede teglsten. I stedet er det en bedre løsning at vælge et billigere tag, som sagtens kan holde i lige så lang tid som de glaserede teglsten.

 

De gode investeringer

Der kan gives rigtig mange gode råd til renovationer, men først og fremmest skal du være opmærksom på, at en renovering altid giver en større værdiforøgelse, hvis din bolig virkelig trænger til renovering. Derfor skal du først og fremmest kigge på din bolig for at udvælge de mest trængende elementer.

Udskiftning af en gammel hoveddør er en relativt lille renovering, men det er også oplagt, hvis den gamle hoveddør er gammel og utæt. Du kan få hoveddøre til billige priser, og samtidig er risikoen for tab minimal.

De fleste boligkøbere går primært op i det udvendige, så prioriter især vinduer, yderdøre, murværk og tag.

 

Prioriter dine investeringer

I teorien kan du sidde i en situation, hvor du låner 100.000 kroner med pant i din friværdi. Disse penge kan du sagtens bruge på et nyt køkken, som med garanti også vil forøge husets værdi, men værdiforøgelsen vil oftest kun være på omkring 60.000 kroner. Det vil betyde, at du på bundlinjen har en friværdi, som er blevet 40.000 kroner mindre.

En anden mulighed kan også være at låne 100.000 kroner og bruge dem på nye og energioptimerede vinduer. En realistisk værdiforøgelse kan sagtens være på 120.000 kroner, og dermed har du med andre ord forøget din friværdi med 20.000 kroner, så renovationen er klaret. Derudover vil du også indhente besparelser på din varmeregning, som blot er endnu et plus.

Du kan sagtens sidde i en situation, hvor du primært ønsker at udskifte køkkenet i dit hus. På papiret er det sjældent en god investering, men du skal også huske på, at det i sidste ende er dine penge, og derfor bestemmer du suverænt. Det er dog værd at overveje, om du måske skal lave nogle af de fornuftige investeringer først.Heymate ApS

Heymate er et lille team med stor erfaring inden for online-branchen, og vores mission er at gøre en forskel i den digitale verden.

Mere end 1,8 mio. danskere besøger hver måned et af vores mange sites eller apps, hvilket skaber mere end 20 mio. sidevisninger.

Hos Heymate brænder vi for at skabe den bedste løsning til og i samarbejde med vores mange brugere og kunder.

customer-logo

Firma Adresse

Klostergade 56C
8000 Aarhus C

Nyeste artikler fra Heymate ApS
Selvsalg: Sådan får du succes med at sælge din bolig på egen hånd
Heymate ApS
Selvsalg: Sådan får du succes med at sælge din bolig på egen hånd
Læs artikel
Gode råd til campingferien
Heymate ApS
Gode råd til campingferien
Læs artikel
Lav dit hjemmearbejde før du begynder på ombygningen
Heymate ApS
Lav dit hjemmearbejde før du begynder på ombygningen
Læs artikel
Sådan giver du dit hus en udvendig make-over
Heymate ApS
Sådan giver du dit hus en udvendig make-over
Læs artikel
Invester din friværdi i boligrenovering
Heymate ApS
Invester din friværdi i boligrenovering
Læs artikel
Guide: lav din egen gallerivæg
Heymate ApS
Guide: lav din egen gallerivæg
Læs artikel

Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.