Vi higer efter lys i de mørke vintermåneder, og da vi ikke bare kan rejse sydpå i tide og utide, kan en vinterstue være et rigtig godt alternativ.
Lige så skøn sommeren er, lige så lang og mørk kan vinteren føles. Som kompensation vælger flere og flere at tage en rejse sydpå for at få det nødvendige sollys, som har så stor betydning for vores velbefindende. Men måske kunne noget af behovet blive dækket af en vinterstue. Den giver maksimalt lys – også på dage med gråvejr.
En vinterstue eller udestue er i de fleste tilfælde en tilbygning til det eksisterende hus, hvor meget af tilbygningen er i glas. Selve placeringen i forhold til verdenshjørnerne afhænger af, hvilket type rum man er ude efter. Placeres vinterstuen mod sydøst, er det ideelt i forhold til morgensolen, og placeres den mod sydvest, er det eftermiddagssolen man får glæde af. Mod nord er lyset mere jævnt og et oplagt arbejdsrum – både sommer og vinter. Foruden placering i forhold til verdenshjørnerne skal man selvfølgelig også overveje, hvor vinterstuen skal ligge i forhold til husets andre rum. Den kan blive en tilbygning til køkkenet og fungere som spisestue. Rummet kan også blive en forlængelse af stuen og et hyggested til læsning.
“Fordi der er tale om en decideret tilbygning til huset, er det vigtigt, at vinterstuen harmonerer med resten af husets arkitektoniske udtryk. Det er en fordel, at vinterstuen opføres i samme materiale som huset – så hvis huset er i mursten med tegltag, så vælg samme materialer,” fortæller Tommy Bisgaard, direktør for Kalk- og Teglværksforeningen.
En af fordelene ved at mure en vinterstue frem for at opføre den i glas fra gulv til loft er selve temperaturen og temperatursvingninger indendørs. Glas leder solvarmen ind meget effektivt og vil derfor give en alt for varm rumtemperatur om sommeren. Hvis noget af vinterstuen er muret – eksempelvis op til en halv meter fra jorden, så får man stadig glæde af lysindfaldet, men mindre direkte solvarme og mere behagelig indendørstemperatur i løbet af solrige dagen. Murstenene er tillige længere tid om at blive varmet op – til gengæld holder de længere på varmen i de kolde perioder, og det har man glæde af især om vinteren. Med en muret teglkonstruktion i kombination med glas får man større glæde af en vinterstue og kan således benytte denne hele året.
“Hvis man beslutter sig for en vinterstue, er der flere muligheder. Man kan enten vælge en færdig model, som bliver sat op, eller man kan få en arkitekt til at tegne en løsning. Det sidste er nok mest hensigtsmæssigt, hvis man gerne vil have vinterstuen til at matche husets arkitektur. Uanset model så skal man huske at indhente en byggetilladelse fra kommunen,” fortæller Tommy Bisgaard.