Ville det ikke bare være idyllisk med et varmt ildsted i køkkenet eller i stuen. Foruden det smukke syn, så varmer en masseovn i tegl fantastisk godt – især hvis der er tale om en masseovn med stor vægt.
Et ildsted, hvor man kan se flammerne, sætter flere sanser i spil. Man ser den, hører den, lugter den og mærker den intense varme. Og man kan sagtens forestille sig nydelsen ved at sidde i en sofa med en god bog, en varm kop te, et snedækket landskab udenfor, og et ildsted, der knitrer. Ja, det er at finde på mange højfjeldshoteller i Norge, men hvad med at få det ind i ens egen stue eller måske i køkkenet.
”I langt de fleste tilfælde vælger vi en pejs for hyggens skyld. Vi har med tiden fundet andre metoder til madlavning og opvarmning, men selvom vi ikke længere er så afhængige af ilden, føler vi os stadig draget af den. Og der er masser af muligheder i forhold til udformningen, hvilket betyder, at den passer til stort set alle stilarter. Det kan anbefales, at selve pejsen eller ovnen mures op af massive teglsten. Fordelen ved at bruge de ildfaste teglsten er, at de kan klare de store temperatursvingninger under fyringen,” siger direktør for Kalk- og Teglværksforeningen, Tommy Bisgaard.
Et alternativt til den kendte pejs er en masseovn, der som navnet indikerer, er en ovn opbygget af en masse mursten – ofte med en vægt mellem 3-5 tons. De fås også lettere, hvis man vælger en mindre udgave. Fordelen med en masseovn er en fantastisk god varmeudnyttelse. I princippet skal der kun fyres en gang om dagen, hvorefter alle stenene varmes op – og kun langsomt afgiver varmen igen. Samtidig kan ovnen bruges til opvarmning af vand og som decideret bageovn. Ved en effektiv forbrænding kan man nå op på hele 1000 grader i brandkammeret.
Hvad skal man huske på
Ildsteder er selvfølgelig ikke helt ufarlige. Der er risiko for brand, eksplosion eller CO2-forgiftning, hvorfor det er vigtigt at overholde alle gældende regler på området blandt andet skorstensforhold, placering og installering. Et muret ildsted skal placeres på en bund, der ikke kan brænde, og mures ildstedet op af en væg, skal denne være opbygget uden brændbart materiale.
”Tegningerne af ildstedet skal indsendes til kommunen, der udsteder en byggetilladelse. Herefter kan man gå i gang med at mure, og når den står færdig, skal skorstensfejeren vurdere både skorsten og ildsted med henblik på rensning. Attesten, skorstensfejeren udsteder, sendes til kommunen, som derefter udsteder en ibrugtagningsgodkendelse. Og så er det tid til at fyre op og nyde den nye smukke teglovn,” fortæller Tommy Bisgaard.
Brug kun tørt brænde
Husk at få bestilt brænde og vær opmærksom på, at der er forskel på træsorternes varmekapacitet, som afhænger af træets vægt. F.eks. varmer et lille stykke bøgebrænde lige så meget som et stort stykke birketræ. Husk på, at træet skal have ligget i mindst et år, fordi brændet skal være tørt med en fugtprocent under 20. For masseovne må den gerne være under 10%, og det kan anbefales at bruge lette træsorter iblandet tungt træ, som er med til at give en langsommere brænding.
Til opmuring af pejsen er det bedst at benytte en pejsemurer med stor erfaring på området. Det er også vigtigt, at f.eks. både røgkammeret og skorstenen har den rigtige dimension og udformning, samt at de er tilpasset hinanden. Der er mere inspiration at hente i bogen ”Murede ildsteder” fra Forlaget Tegl.