Det klassiske parcelhus undergår store forvandlinger, når danskerne får lyst til ny bolig.
Det er ikke alle boliger, der sættes til salg, når ejerne bliver trætte af at se på de samme vægge dag ud og dag ind. Der er en stigende tendens til, at danskerne vælger at bygge om eller ud, når vi vil have nye omgivelser. Og det med god grund, for det er i dag en ofte økonomisk og fordelagtig løsning med både lave renter og håndværkerpriser.
Udgangspunkt i trivsel
Når danskerne bygger til, er det ofte med ønsker om større badeværelse, separat børneafdeling, køkken-alrum eller bedre rumfornemmelse og lysindfald i alle rum, f.eks. ved hjælp af loft til kip eller ovenlysvinduer. Hjemmet skal passe til beboerne og optimere deres dagligdag. Samtidig medtænkes energi ofte, og med mursten kan man spare på ressourcerne. Mursten akkumulerer nemlig varme og afgiver den igen, når det bliver køligere inden døre, og det ses på varmeregningen.
Værdiforøgelse
Og murstensboligen er særligt velegnet til både større og mindre ombygninger. Det er let at skaffe den type mursten, huset oprindelig blev opført i, og som får huset til at fremstå harmonisk og helstøbt også efter ombygning. Samtidig er det oplagt at udvide enten med en ekstra etage eller en tilbygning, som giver mere plads. Også med hensyntagen til gensalgsværdien er det vigtigt at tænke i helstøbte og funktionelle løsninger, hvor hele huset udnyttes på bedste vis. Det viser en også ny undersøgelse udført for Realmæglerne, hvor murermestervillaen blev kåret som danskernes absolutte favorit både som beboelse og ved gensalg.
Projektering
Med mindre man selv er i byggebranchen anbefales det at få professionelle til at hjælpe med udvidelsen. En arkitekt kan med udgangspunkt i økonomi og behov omsætte familiens ønsker til konkrete løsninger. Når idéerne er på tegnebrættet med beregninger og beskrivelser, skal der søges byggetilladelse, indhentes tilbud fra og skrives kontrakt med håndværkere, så byggeriet kan tage fysisk form.