Haven i Gärsnäs i sydlige Skåne imponerer ikke udefra, men indenfor murene trives træer og blomstrende vækster i både krukker og bede. Her vokser middelhavsvækster side om side med mormors blomster
”Murstenene akkumulerer varmen, og det giver et behageligt klima for planterne,” siger Inger Blomgren Larsson, som driver haven Österlen og har designet haven.
Murene skærmer effektivt mod både nysgerrige blikke og blæst, og i selve helsehaven mærkes friheden og stilheden. Midt i haven klukker et springvand, og gangarealer indrammer bedene. De afdæmpede gule og røde murstensvægge giver bløde former til bl.a. en karnap, hvor man kan sidde og meditere eller læse. Samtidig giver de en til tider tiltrængt skygge.
Inger Blomgren Larsson er illustrator og har som sådan arbejdet med form og design gennem mange år. Denne del af haven tegnede hun for to et halvt år siden, og hun indrømmer, at hun har ”lånt” fra historien:
”Persere, grækere og romere har jo bygget haver på denne måde i tusinder af år,” siger hun og fortsætter: ”Selv murstenene er gamle. De kommer fra en nedlagt skole i Trelleborg og fra Maglarps kirke, der stod i hundrede år, før den blev revet ned. Men man kan selvfølgelig vælge nye mursten i en farve, der passer til ens hus.”
Vi går rundt i anlægget, og Inger udpeger oliven, figen, oleander, laurbær og peberrod. I et andet bed vokser lægeplanter som Digitalis (for hjerteproblemer), Belladonna (øjendråber) og Hepatica (mod leverproblemer). Blåbær, fennikel, rabarber og solbær er blandet med klassiske sommerblomster.
”Det er meget lig mine tanters haver, og jeg har altid nydt at arbejde med haver,” siger Inger.
Haven Österlen er en inspirations- og rehabiliteringshave med en butik for dem, der ønsker at købe forskellige planter. For nylig fejrede et brudepar deres bryllupsfest i det blomstersmykkede konferencerum, som også bruges til seminarer.
Haven er også en praktisk og jordnær gren af RMS i Simrishamn; en rehabiliteringsklinik med speciale i smerterehabilitering, hvor Ingers mand, Svante Larsson, er leder. I gennemsnit kan otte mennesker om dagen komme i haven Österlen som en del af deres rehabilitering. I Sverige samarbejder klinikken med bl.a. Arbejdsformidlingen i et EU-projekt, der skal hjælpe langtidssyge tilbage til arbejdet. Ifølge Inger har de opnået gode resultater; cirka 20 procent har været i stand til at vende tilbage til arbejdsmarkedet, selvom det nogle gange har taget tid.
”En have er ligesom livet,” smiler Inger. ”Det kan mislykkes, det kan gøres om – og nogle gange blomstrer det bare.”