Der vokser flere end 20 forskellige arter lærk på den nordlige halvkugle – og den største udbredelse findes i Rusland. Navnlig Sibirien er rig på lærk, idet næsten halvdelen af Sibiriens skovareal er domineret af lærk, med en samlet vedmasse på omkring 25 milliarder m³.
Her vokser 14 forskellige typer lærk og øst for Uralbjergene vokser de to mest udbredte og bedst tilgængelige typer: Daurskaya og Larix sibirica. Disse to nærtstående arter er de mest attråværdige typer, idet dels forskning, dels mange generationers erfaring viser at netop disse to typer har de fysiske egenskaber der giver overlegne tal på mekanisk styrke og stor naturlig modstandsdygtighed overfor råd.
Ikke sammenligneligt…
Sibirisk Lærk vokser i områder med fastlandsklima og permafrost, sådan at den jord som nært omgiver træernes rødder kun er frostfri i en ganske kort sommerperiode. Disse vækstbetingelser giver langsom vækst, med høj kerneandel, tæt struktur og høj densitet. Den lærk som ikke vokser på Sibiriens taiga (f.eks. skandinavisk og tysk) er efter al sansynlighed efterkommere fra frø som er udvekslet på tværs af Europa og forskning og erfaring viser at disse sorter, alene grundet vækstbetingelserne, langtfra har de samme egenskaber som Sibirisk Lærk.
Holdbarheden
Der har været mange diskussioner om lærks holdbarhed. Desværre refererer mange udtalelser til en sammenblanding af tvivlsomme forskningsrapporter, spredte laboratorieforsøg og enkelte markforsøg, sådan at der oftest hverken tages stilling til oprindelsen (voksested) eller hvilken type lærk der er tale om. Frygten for at lærk skal konkurrere med allerede stærkt etablerede træsorter og imprægneringsmetoder, bidrager til mange udtalelser som ofte er følelsesladede og ikke underbyggede på et faktuelt seriøst grundlag.
Hvorfor anvende lærk?
Sibirisk Lærk vil formodentlig næppe udkonkurrere trykimprægneret træ – og især ikke i forbindelse med anvendelse i jordkontakt. Trykimprægneret træ – og nyere miljøvenlige imprægneringsmetoder vil sikkert fortsat tegne sig for langt den største del af forbruget til brug i udsatte miljøer, men Sibirisk Lærk er et fornuftigt alternativ til dem som helst vil have et virkeligt miljøvenligt naturprodukt.
Sibirisk Lærk er smukt og dekorativt og let at behandle og vedligeholde. Stadig strengere miljøkrav fra myndigheder – og et stadig voksende ønske fra forbrugere om rene miljølinier gør, at Sibirisk Lærk er et logisk – og grønt alternativt valg
Hvad skal man sammenligne lærk med?
På vore breddegrader, er fyr og gran de dominerende træsorter og da de er let tilgængelige og findes i rigelige mængder, er de også de mest anvendte træsorter. Det vil derfor være naturligt at sammenligne Sibirisk Lærk og skovfyr. Det er navnlig kernetræet som har de egenskaber der ønskes, så man bør sammenligne kernens holdbarhed og styrke i de to træsorter.