Sådan anlægger du din drømmehave

Fliser og sten | Skrevet af Denise d. 29. september 2020

Haven er en ideel måde at få glæde og ro på. Det er også et sted, hvor det er muligt at lade op og bruge din energi på en god måde. Er din have et sted, du er glad for at være? Ellers er det måske på tide at overveje, om der skal gøres noget ved den.

Når det er tid til at anlægge din have på ny, bør det gøres lige efter dit hoved. Det er nu, du skal gribe muligheden for at gøre den til det sted, du går hen for at koble fra, lade op, brænde energi af eller være sammen med dem, du holder af. Kort sagt skal den opfylde lige præcis de behov, du har.

Og når først du er i gang, hvorfor så ikke gå hele vejen? Få opfyldt dine havedrømme og skab et sted, du bliver glad for. Hver dag. For at få dig godt i gang med projektet har vi lavet denne artikel med fem gode råd til dig, der skal til at anlægge en ny have. Vi håber, det giver dig et skub i den rigtige retning, og at du ender med din personlige drømmehave.

5 gode råd til at anlægge en ny have

De fem råd er skabt til at opfylde dine havedrømme på en måde, der er til at gå til for de fleste. Det handler ikke så meget om, hvordan det specifikke æbletræ skal plantes, eller hvordan havefliserne bedst nivelleres. I stedet sætter vi fokus på, hvordan du går til opgaven, og hvordan du rent faktisk kommer i gang med anlægningen af din nye, fine have.

1)    Tænk over din vision for haven

Første skridt er egentlig ganske ligetil. Spørg dig selv: hvad vil jeg bruge min have til? Skal den være en afslapningsoase fyldt med blødt græs, masser af planter, en stor flyder med bløde puder og hypnotiserende vandfontæner? Eller skal den bare være så nem og enkel som muligt med en stor terrasse og en flad græsplæne? Lige meget hvad din vision er for haven, er det vigtigt at overveje det tidligt i forløbet.

Dette er også den sjoveste del af processen! Nyd den, for det er her, du virkelig kan lege med dine drømme og finde ud af, hvad der skal ske med dit splinternye uderum.

Har du fuldt udsyn til din have inde fra dit hjem, kan det være en god idé at tænke over alle årstiderne. På den måde har du altid noget pænt at kigge på, selvom solen ikke skinner, og sommerblomsterne for længst er afblomstret.

Hvis du har små børn, kan det være en fordel at indtænke legeområder i haven – og gerne nogle, som du kan se fra terrassen eller inde fra køkkenet, så du ikke er bundet til et bestemt område af haven hele tiden.

2)    Ny eller gammel have?

Når du skal gøre noget drastisk med haven, er der stor forskel på, om du har en ny eller gammel have. Med en ny have mener vi en, hvor der vitterligt ikke er noget – for eksempel hvis du har fået revet hele haven op med maskiner eller lige har bygget hus på en tom grund.

Begge havetyper har udfordringer. Nye haver skal måske nivelleres, du skal til at plante hække, sætte hegn op eller så nyt græs. En gammel have har måske udpint jord, grimme fliser, der skal udskiftes, eller døde træer, der skal fældes.

Tænk over udfordringerne og hvordan dine havedrømme passer ind i det, du har at arbejde med. For nogle er en helt tom, ny have et fantastisk, blankt lærred, mens en gammel have for andre er en kilde til inspiration til nye ideer om haven.

3)    Overvej om du får brug for hjælp til projektet

Lige meget om du er havemenneske eller ej, er det et stort projekt at gå i gang med at anlægge en ny have. Er det for stor en mundfuld, eller er der bare nogle elementer i haven, du ikke kan klare selv, er der altid hjælp at hente.

I dette tilfælde er en anlægsgartner din redning. Du kan via opgaveportalen Colego finde anlægsgartnere i dit lokalområde, som kan hjælpe dig både før og under haveprojektet. Der findes anlægsgartnere med ekspertise i specifikt grønne områder, mere byggeorienterede opgaver som at bygge terrasser eller lægge fliser, eller med speciale i lidt af det hele.

På Colego opretter du din opgave og beskriver, hvad du har brug for hjælp til. Colego finder tre anlægsgartnere til dig, som du kan undersøge nærmere. Du bestemmer selv, om du vil kontakte dem – du er nemlig ikke bundet til noget af det, Colego sender til dig. Det er både gratis og uforpligtende.

4)    Bestem dig for græs og belægning

De to klassiske elementer i de fleste haver er græsplænen og belægning i form af for eksempel en terrasse. Det er derfor vigtigt at overveje, hvor stor en del af din have der skal være græs, og hvor meget der skal være terrasse eller noget andet – måske en lille fiskedam, blomsterbede eller højbede.

Når du overvejer placeringen af græsset, bør du kigge efter, om der er bygninger, træer eller lignende, der skygger for plænen. For meget skygge kan nemlig danne mos, og med det fugtige danske klima kan der nemt komme meget af det. Du bør også overveje at planlægge græsset på en måde, så det er nemt at komme til med en græsslåmaskine.

Hvis du skal anlægge en terrasse, er det en god idé at kigge på lyset i løbet af dagen. Vil du kunne nyde morgensolen, eftermiddagssolen eller aftensolen? Eller det hele, så du er ude efter en solterrasse hele vejen rundt om huset? Måske vil du også have en lille oase midt i haven med plads til en bænk eller et lille kaffebord. Det bør også tænkes ind i planlægningen, så du ikke får plantet en masse høje træer rundt om, der skygger for solen.

Belægningen kan hurtigt blive en stor – og tung – opgave, så det er især her, at det er en fordel at alliere sig med en anlægsgartner, der både kan hjælpe dig med planlægningen og udførslen.

5)    Inddel haven i små oaser

Inddeling af haven i små oaser gør hele anlægsprocessen meget nemmere. For eksempel kan du samle krydderurter, stauder og lignende, fordi de kræver mere lugning og pasning end meget andet i haven. Ved at samle det skal du ikke lede hele haven igennem for at finde de rigtige områder. På samme måde kræver et rosenbed, at du ofte gøder, vander og beskærer, og derfor er det også en fordel at samle roserne samme sted.

Det giver også et flot udtryk at lave områder med lignende planter, buske og blomster. Jo mindre hvert bed eller samling er, jo nemmere og mere overskueligt er det også at passe. Det giver også en mere harmonisk have, når mange af de samme planter – eller i hvert fald samme type – er samlet i et område.

Haven kan også bestå af andre oaser som den ovennævnte lille plads til en bænk. Det kan også være en fin vandfontæne, hvor du kan sidde og nyde den beroligende lyd af vandet, eller et frodigt område med grøntsager, krydderurter og frugtbuske, så du kan nyde de friske resultater af en sund, velplantet have.

Planlægning er nøgleordet

Vores fem råd til at anlægge en have omfatter en del planlægning. Faktisk er det det gennemgående tema i artiklen. Og det er der en god grund til: haveprojektet bliver bare nemmere, når der på forhånd er lagt en plan.

Planen omhandler ikke kun, hvad der skal være i haven. Det handler i høj grad også om en tidsplan, idet du kan gøre forskellige ting i forskellige sæsoner. Nogle planter, buske og træer har bedst af at blive plantet i efteråret, og det er også her, at du med fordel kan plante om, hvis noget skal flyttes i haven. I foråret sår du nyt, og hvis du skal så græs, er den ideelle måned august, hvor sommeren har varmet jorden, og der er meget nedbør.

En anlægsgartner kan hjælpe dig med at finde ud af, hvornår de forskellige dele af haveprojektet bør sættes i gang. Det er en god idé, så dit nysåede græs ikke dør, og så du ikke risikerer, at din hæk aldrig vokser sig stor og stærk.

Planlægning handler også om budgettet. Hvad har du egentlig plads til i dit budget, og hvordan skal du prioritere, så du får det, du drømmer mest om? At få hjælp til projektet af for eksempel en anlægsgartner kan slå en stor flig af budgettet, men til gengæld er det hurtigt tjent ind på andre måder. Det er ofte det hele værd, når du ikke står med flækkede fliser efter en mislykket tilskæring, døde buske og en øm ryg af dårlige, uvante arbejdsstillinger.

Kort sagt skal du drømme stort og planlægge grundigt. Hvis du finder en god balance mellem drøm og realitet, får du hurtigt en have, der gør dig glad hver dag. Lige meget om du er til store, grønne vidder eller farverige, små blomsterbede.Denise

Heymate er et lille team med stor erfaring inden for online-branchen, og vores mission er at gøre en forskel i den digitale verden.

Mere end 1,8 mio. danskere besøger hver måned et af vores mange sites eller apps, hvilket skaber mere end 20 mio. sidevisninger.

Hos Heymate brænder vi for at skabe den bedste løsning til og i samarbejde med vores mange brugere og kunder.

BOLIGadvokatBadeværelsetBelysningBoligejerDet moderne husDøre & vinduerEl-installationerEnergi & miljøFliser og stenFlytningGardin/persienneGræsplæne og planterHavenHaveredskaberHegn og hækHjemmekontorHusetHåndværkerHårde hvidevarerIndretningIsolering & klimaKloak & drænKontorKøb og salgKøkken og badKøkkenetLejeboligLejlighedMaling og farverMur & facadeMøblerNybygOm- og tilbygningPapir og loveProfessionelTag & tagrenderTerrasserVVSadvokatadvokatbistandakutalgebehandlingalgerensanlægsgartnerbelysningbeplantningbetonstøvbigbagsbilledvægbo i hovedstadenbofællesskabbogholderibolig i byenboligbloggerbolighandelboligindretningboligrenoveringbroste copenhagenbygge egetbyggerådgiverbyggerådgivningbyggesagkyndigbyggetekniskbæredygtig indretningbæredygtige møblerbæredygtigt hjembørnearrangementerbørnefødselsdagbørneværelsebørneværelsetdesignermøblerdet personlige køkkendrømmehavedrømmehjemejendomsmæglerejendomsserviceelektriske installationereltjekenkeltmandsfirmafacaderensfamiliefødselsdagfliserensflyt til odenseforårsrengøringfriværdifærdighækgallerivæggardinbussengardinerglasvæggæstesenggæsteværelsegørdetselvhandymandhaveanlæghavearbejdehavebelægninghavebeplantninghavematerialerhaveprojekthegnherreaftenhjemmebiografhjemmekontorhjemmelavede møblerhjemmeprojekterhjemmetræninghulmursisoleringhuskøbhåndvaskindkørselindretningindretning af børneværelseindretnings entusiastindustriel indretninginvesteringklimakloakmesterkloakservicekloakspulingkollegiekomfort i indretningenkøberrådgivningkøkkenhavekøkkenmakeoverkøkkenombygninglejlighed i odenselevering af grusnew yorker vægnipstingnyt køkkennyt liv til stuenodenseombygningopbevaringopgradering af boligopvaskemaskinepandalampeperfekt indretningperlegruspladsbesparingplakaterpostersprivatlivet i havenprojektstyringpyntegenstanderengøringrenoveringsprojektrensning af tagrenderrobotplæneklippersagsstyringskillevægslidstærk malingslik med logosmart homesmart indretningsmarte løsningersnerydningsolsejlsommerklar havesovesofaspillerumstoppet toiletstuderendesvømmepølswimmingpoolsækkestoltagmalingtagrenderensningtagrenstegneprogramtekstiltermoruderterrassetilbygningtopdressingtrappevasktrimmet græsplæneungdomsboligerungdomsmøblerungdomsværelseupcyclingvalbyvandfontænervandhanevinduespoleringvæglampervægmalingværdiforøgelse
customer-logo

Firma Adresse

Klostergade 56C
8000 Aarhus C

Nyeste artikler fra Denise
Hvad er køberrådgivning?
Denise
Hvad er køberrådgivning?
Læs artikel
Alt det du ikke havde forudset ved en ombygning
Denise
Alt det du ikke havde forudset ved en ombygning
Læs artikel
3 gode råd til din boligrenovering
Denise
3 gode råd til din boligrenovering
Læs artikel
Sådan giver du nyt liv til din stue i hjemmet
Denise
Sådan giver du nyt liv til din stue i hjemmet
Læs artikel
Sådan skaber du mere liv og effektiv indretning i dit køkken
Denise
Sådan skaber du mere liv og effektiv indretning i dit køkken
Læs artikel
Vedligehold hjemmet med unik vægmaling
Denise
Vedligehold hjemmet med unik vægmaling
Læs artikel
Få mere fritid ved at slå græs med en robotplæneklipper
Denise
Få mere fritid ved at slå græs med en robotplæneklipper
Læs artikel
Derfor skal du have nogle nye, flotte møbler til dit hjem
Denise
Derfor skal du have nogle nye, flotte møbler til dit hjem
Læs artikel
Indlæs flere artikler...

Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.