Fugt er noget af det værste for indeklimaet. Nu viser nye undersøgelser fra Danmarks Tekniske Universitet, hvorfor det murede byggeri er så velegnet til boligens våde rum som for eksempel køkken og badeværelse.
Man har længe vidst, at det ikke er godt for indeklimaet at anvende træ og andre organiske materialer til væggene i våde rum som badeværelser eller køkkener. Men nu har et fælles nordisk forskningsprojekt også givet svaret på, hvilke egenskaber ved murværk, der gør det så velegnet til at modtage fugten, så skimmelsvampe og mikroorganismer får sværere ved at gro.
“Fugt er nok den væsentligste årsag til problemer i indeklimaet. Derfor kan det være en god ide at tage toppen af luftens fugtigheden så effektivt som muligt,” siger bygningsfysiker, lektor ph.d. Carsten Rode fra BYG•DTU på Danmarks Tekniske Universitet.

BYG•DTU deltager i et fælles nordisk projekt, hvor man undersøger forskellige materialers evne til at optage og afgive vanddamp. I kælderen under instituttet har forskerne indrettet en række klimakamre. I klimakamrene udsættes byggematerialer for variationer i luftfugtigheden, og med en præcisionsvægt måler man, hvor meget vanddamp de forskellige materialer optager, og hvor længe de er om at afgive dampen igen.
“Mursten er et meget porøst materiale, og porerne er forholdsvis store. Det betyder, at materialet er åbent, så det let optager vanddamp fra luften, men også at vandet hurtigt kan komme ud igen. Mursten kan sagtens tåle at opsuge fugt midlertidigt. Mikroorganismer kan ikke gro i materialet, og det kan hverken udvide sig eller svinde ved fugtpåvirkninger,” forklarer Carsten Rode.
“Hvis man bruger materialer med små porer, tiltrækker de fugten fra omgivelserne, og holder det tilbage. Åbne, grovporøse materialer som tegl tillader en ret uhindret passage af vanddamp,” siger Carsten Rode, der dog understreger, at uanset hvilke materialer man har i boligen, skal man altid lufte godt ud – navnlig efter et bad eller efter madlavning.