Mursten dominerer det danske boliglandskab. Sådan har det været i århundreder. Men hvorfor er de brændte lerbyggeklodser så populære? Bygherrernes svar er enkelt: Med mursten går økonomi, bæredygtighed, indeklima og holdbarhed op i en højere enhed.
1,6 mio. mursten. Så mange har JORTON, netop lagt i forbindelse med renoveringen af 818 lejligheder i Nørresundby. Næste skridt er renovering af yderligere 447 boliger i Aalborg med 1,3 mio. mursten. Det er blot et par eksempler på store renoveringsprojekter, hvor mursten spiller en central rolle. Materialevalget er ikke tilfældigt.
Vejle fjord
Den ultimative facaderenovering
Ifølge teglbranchen betragter mange store bygherrer, f.eks. boligselskaber eller kommuner, tegl som det ultimative materiale til både facaderenovering og nybyggeri:
“Det er jo ikke fordi, der ikke bliver eksperimenteret og afprøvet nye byggematerialer, men rygraden i dansk byggekultur har i århundreder altid været mursten. Vi hører gang på gang fra både forskere og bygherrer, at mursten giver de mest økonomiske, bæredygtige og længst holdbare løsninger”, fortæller Tommy Bisgaard, direktør for Kalk- og Teglværksforeningen, og fortsætter: “For de store bygherrer vejer totaløkonomien ofte tungest. Mursten giver generelt lave omkostninger til drift og vedligehold plus lavere energiomkostninger. Det giver langsigtede og betydelige økonomiske besparelser på byggerierne”, forklarer han.
Mursten gavner også den lille bygherre
Hos den almindelige dansker har mursten i nogle tilfælde ry for at være et dyrt materialevalg. Det er dog, ifølge Tommy Bisgaard, en myte, som kun få efterhånden tror på:
”Når man bygger, bør man nemlig tænke langsigtet samt holde på det sikre med gennemprøvede løsninger. Ellers risikerer man med billige løsninger her og nu, der ender med at blive meget dyrere i længden samt som vi nu ser med f.eks. MgO-plader, at der opstår større byggeskader, hvor man måske ikke kan få disse skader udbedret og blive holdt skadesfrit.
Mursten virker derfor ikke på nogen måde som et dyrt valg, og beregninger viser også, at de minimale totalomkostninger til drift, vedligehold og energiforbrug er tjent ind i løbet af husets levetid. Dette ser man også på gensalgsværdien, når man skal sælge sit teglhus”, udtaler Tommy Bisgaard.
Læs mere om totaløkonomi og de mange andre fordele ved at bygge med mursten på www.bygitegl.dk eller www.teglapp.dk.