Boligejerne oplever ofte store problemer med indeklimaet, når det gælder træk, kulde, fugt og skimmelsvamp. Det viser en ny analyse fra Boligejernes Videncenter. Facaderenovering, efterisolering eller nybyg med murværk kan være vejen til både et bedre indeklima og en bedre boligøkonomi.
”Kulde, fugt og skimmelsvamp følges desværre ofte ad. Det gælder både ældre boliger, hvor manglende isolering ofte er synderen, og de mange parcelhuse fra 1960’erne og 1970’erne, hvor man eksperimenterede med materialer og byggeteknikker, der siden har vist sig ikke at være hensigtsmæssige. Mere end halvdelen af landets huse er nu over 40 år, og mange af disse trænger til en kærlig hånd”, forklarer Tommy Bisgaard, direktør for Kalk- og Teglværksforeningen og Bygitegl.dk.
Tunge konstruktioner gavner indeklimaet
Han påpeger, at et godt indeklima med behagelige temperaturer hele året i mange tilfælde kræver en mere omfattende renovering og efterisolering med de rette materialer:
”Byggematerialernes egenskaber og selve konstruktionernes evne til at optage og afgive både varme og fugt er altafgørende, hvis man vil sikre et godt indeklima. I mange år har det været på mode at bygge i lette konstruktioner som glas, træ og stål, ofte fordi det er billigt. – Men lette konstruktioner giver ofte store temperaturudsving inden døre. Kombineret med dårlig isolering og uprøvede byggemetoder, er kulde, træk og skimmelsvamp blevet en kedelig hverdag”, fastslår Tommy Bisgaard.
Tunge konstruktioner, f.eks. fuldmurede byggerier, har derimod en god varmeakkumuleringsevne, hvilket sikrer en stabil og behagelig indendørstemperatur – uanset årstiden. Derudover trives skimmelsvamp ikke på uorganiske materialer som mursten.
Murværk løser problemerne
Ifølge Tommy Bisgaard, er der gode muligheder for at løse problemet med kulde, fugt og skimmelsvamp, hvis man vælger murstensløsninger:
”Bygger man nyt, bør man overveje teglvægge. Så får man gavn af murstens egenskaber – både som solid klimaskærm og når det gælder det gode indeklima. Ønsker man at renovere eller efterisolere facaden, bør man overveje en velisoleret skalmur i mursten. På den måde undgår man fugt og kulde. Det sænker samtidig varmebehovet og mængden af vedligehold, hvilket gavner boligøkonomien”, udtaler Tommy Bisgaard.
Læs mere om murværk på www.bygitegl.dk