De fleste boliger er mørke. De er vore huler, det er her, vi slapper af og hygger os, når dagen går på hæld.
Alligevel står en havestue eller en vinterhave højt på mangen en husejers ønskeseddel.
Det er der flere gode grunde til:
Her har lyset overtaget året rundt, her gror planterne, og haven er i bogstaveligste forstand flyttet ind i huset, og så får solen hurtigt magt i det tidlige forår og slipper sent på efteråret.
Ved festlige lejligheder, familiesammenkomster, fødselsdage og konfirmationer m.v. kan havestuen og vinterhaven fungere som den forlængede dagligstue, den ekstra plads, man måske altid har drømt om.
Og så er der tale om en markant boligforbedring – en forbedring, som kun ville være mulig ved at flytte til en anden bolig, en beslutning mange tøver over for ikke alene af økonomiske grunde, men også på grund af de menneskelige omkostninger ved at skulle begynde forfra et andet sted.
Så hellere forbedre den nuværende bolig, og her er netop havestuen eller vinterstuen en nærliggende løsning.
Havestue og vinterhaven
Nogle tager de to begreber, vinterhave og havestue, som udtryk for det samme, men der er væsentlig forskel:
Vinterhaven er en integreret del af boligen i kraft af effektiv isolation både til siderne, opad og nedad og derfor anvendelig til ophold året rundt, men alligevel om ønsket kan lukkes af i vintermånederne, hvorved der spares energi.
Havestuen er mere sparsomt isoleret og opvarmet, især opad og nedad, og derfor kun anvendelig til ophold 7-9 måneder af året.
Begge til forskel fra den tidligere så populære udestue, der slet ikke er isoleret, og som mange boligejere i dag vælger at skifte ud med en havestue eller en vinterhave.
Integrering
En af de virksomheder, som har gjort udviklingen med, er Plus i Vejen, som gennem mere end et halvt århundrede har været leveringsdygtig i alt i træ til haven – hegn, pergolaer, terrasser, gangkonstruktioner, små broer, havemøbler og så videre, men altså også vinterhaver og havestuer.
Havestuer er nyeste skud på stammen, og her har virksomheden efterhånden femten års erfaringer at bygge på.
Indhøstede erfaringer har løbende sat deres præg på konstruktionerne, som i dag må karakteriseres som en selvstændig linie, hvor vægten er lagt på fleksibilitet, således at havestuerne kan tilpasses ethvert hus og blive en integreret del af dette både arkitektonisk og funktionelt.
Fleksibel standardisering
Fleksibel standardisering, kan man karakterisere de to havestueserier, som Plus tilbyder – begge baseret på et sortiment af elementer, som gør tilpasning til enhver bestående bolig mulig – også arkitektonisk.
Fortuna byder på muligheder for optimal integration i boligen og forudsætter medvirken af håndværkere, mens Activa gennem en let og enkel konstruktion er velegnet for selvbyggere.
Hvadenten man vælger den ene eller den anden serie, bydes på mange variationsmuligheder – forskellige muligheder for tagkonstruktioner og gulve samt et imponerende udvalg i facadeelementer.
Det hele kommer som en færdig pakkeløsning med elementer og alle nødvendige monteringsdele baseret på omhyggelige tegninger – som i øvrigt også er en forudsætning for de fornødne godkendelser.
Plus forhandleren hjælper gerne med den nødvendige dokumentation og med udarbejdelse af ansøgninger til myndighederne.