Trin 1 – Tid til at skifte taget
Er dit tag gammelt og nedslidt? Undgå at vente for længe med udskiftningen. Det kan give nogle grimme overraskelser. Sørg i stedet for i god tid at tage kontakt til en håndværker, der kan hjælpe dig med et tagtjek.

Trin 2 – Kontakt myndighederne
Det er en rigtig god ide at kontakte kommunens tekniske forvaltning eller grundejerforeningen for at høre, om der stilles særlige krav i det område, hvor du bor. Nogle steder er der f.eks. retningslinjer og krav for valg af tagmateriale og farver.
Trin 3 – Valg af nyt tag
Besøg byggemarkedet eller tømmerhandlen for at se nærmere på de forskellige produkter, der findes. Løft dem, mærk på overfladen og frem for alt se, hvordan de forskellige farver og overflader ser ud i virkeligheden. Nogle gange snyder billeder i brochurer.
Trin 4 – Gør-det-selv eller vælg en håndværker
Det er værd at overveje, om du er gør-det-selv typen. Hvis du er, så husk, at det kræver et solidt forarbejde, stor nøjagtighed og ikke mindst det helt rigtige værktøj for at lægge et tag korrekt. Vælger du at købe en komplet tagpakke, er du sikker på, at alle de dele, du behøver, er samlet i pakken, samt at tagsten og tilbehør er konstrueret, så de passer sammen. Ønsker du ikke at lægge taget selv, findes der mange professionelle, der er parate til at hjælpe dig.
Trin 5 – Et godt forarbejde
Når du skal bygge nyt eller renovere, er forarbejdet vigtigt for at opnå et godt slutresultat. Når det gælder taget, består forarbejdet bl.a. i at reparere eller lægge nyt undertag samt montere lægter og afstandslister. Vælger du at få tagstenene løftet direkte op på taget, er det vigtigt, at forarbejdet er tilendebragt før leveringen. Et korrekt oplagt undertag forøger et tags levetid.
Trin 6 – Oplægningen
Når du har gjort forarbejdet og løftet tagstenene op på taget, foregår selve udlægningen og fastgørelsen forholdsvist hurtigt. Men det er stadig helt afgørende, at oplægningen foregår rigtigt, da det kan betyde et utæt tag. Følg derfor oplægningsvejledningen, når du går i gang.