Lopper skal bekæmpes i gulve og tæpper, – bedst kombineret med en bekæmpelse af lopperne på værtsdyret. Alle gulvoverflader, tæpper og møbler sprøjtebehandles med et langtidsvirkende kontaktmiddel.
MORTALIN giver normalt 3 måneders garanti, men der er erfaringsmæssigt altid en del ”reklamationer” eller ekstra udkald. Det skyldes flere ting:
1) Efter sprøjtebehandling i tomme lejligheder/huse dræbes kun voksne lopper og larver, der er frit fremme, mens især pupper, som tit findes i revner og sprækker og ved gulvlister, ikke rammes. Disse pupper klækker i løbet af den følgende periode, men det kan vare i mange måneder før – alle pupperne er klækkede og også – alle voksne, udklækkede lopper har bevæget sig ind på behandlede overflader, så de dør.
2) Efter sprøjtebehandling i lejligheder/huse, hvor hund eller kat samtidig fjernes, kan beboerne i en periode opleve mange bid – af de samme grunde som nævnt ovenfor. Udklækkede, voksne lopper kan nemlig sagtens springe på beboerne, uden at de kommer i kontakt med bekæmpelsesmidlet.
3) Resistens – altså nedsat følsomhed overfor bekæmpelsesmidlet.
Der er en god ide at forebygge mod lopper med midler, der bekæmper æg og larver, så lopperne dør, før de bliver voksne.
Biologi
Lopper er små, blodsugende insekter. De er 1,5 -3 mm lange, brunsorte og har en meget sammentrykt kropsform. De lopper, der volder problemer i danske hjem, er hovedsageligt kattelopper, eller som de hedder på latin Ctenocephalides felis.
Kattelopper lever både på hunde og katte, som er de egentlige værtsdyr. Mennesker kan blive bidt, men lopperne kan ikke formere sig, hvis de kun får menneskeblod.
Lopper forekommer året rundt. Om vinteren ses ikke ret mange nye loppetilfælde. Det største antal nye loppetilfælde forekommer fra sensommeren og indtil fyringssæsonens start.
Kattelopperne lægger æg efter, at de har suget blod på hund eller kat, og mens de stadig opholder sig i dyrets pels. Æggene falder straks ud af pelsen og havner, hvor dyret færdes, og på dets hvilesteder. Æggene klækker i løbet af 2-3 dage ved stuetemperatur. Loppelarverne, der ligner små, behårede orme, kravler væk fra lyset og gemmer sig i revner, gulvsprækker, tæppeluv m.v. Det er her, man bekæmper dem.
Larverne lever af organisk materiale (snavs) suppleret med de voksne loppers blodholdige ekskrementer. Larverne vokser sig store og spinder sig til sidst ind i en kokon af silketråde for at forvandle sig først til pupper og senere til voksne lopper.
Hverken larver eller kokoner lader sig fjerne effektivt nok ved støvsugning. Under ugunstige forhold – f.eks. i huse, som står tomme i længere tid – kan lopperne vente længe (måneder), før de bryder ud af kokonerne som voksne lopper. Under gunstige forhold tager udviklingen fra æg til voksen 3 uger. En voksen loppe lever i gennemsnit en uges tid, men kan leve 3-4 uger.
Bråbyvej 74
4690 Haslev
Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.
Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.