Byg en pejs og få mere ud af både de lyse sommeraftener og det tidligere efterår.
Vi holder så meget af at sidde udenfor og nyde de lyse sommeraftener, men antallet af tropenætter er begrænsede. Derfor er vi vant til, som aftenen skrider frem, at have trøjer og tæpper inden for rækkevidde og som supplement at få tændt den elektriske eller gasbaserede terrassevarmer. Men der er et alternativ. Den murede pejs.
En muret pejs har mange fordele. Du får glæde af de smukke flammer, lyden af den knitrende ild og duften af brænde, og så får du faktisk en rigtig god varmeudnyttelse. Når du tænder pejsen, vil murstenene blive varmet op, og på grund af den høje varmeakkuleringsevne vil stenene over de næste timer afgive meget varme – også når ilden er gået ud.
”Med en pejs kan man få mere ud af de lyse sommeraftener og faktisk også det tidligere efterår– især hvis pejsen er placeret et sted, hvor man samtidig kan sidde i læ af en mur. Fordelen ved den murede pejs er murstenenes evne til at holde på varmen. Det kan ikke opnås med en terrassevarmer. Så snart du slukker for gassen eller strømmen, forsvinder varmen,” fortæller direktør for Kalk- og Teglværksforeningen, Tommy Bisgaard.
I forhold til både placering og pejsens udseende er der rigtig mange muligheder. Den kan mures som en del af huset og evt. være forbundet med en indvendig pejs. Man kan også vælge at placere den i et muret gårdmiljø eller lade den stå frit – eventuelt for enden af terrassen. Hvad angår det udvendige udseende, kan pejsen stå i rå mursten eller pudses med indfarvet puds, hvis det er mere i stil med boligen.
Hvad skal der til
Man skal være opmærksom på en række forhold, inden man giver sig i kast med pejsen. Bygningsreglementet skal selvfølgelig overholdes. Er du i tvivl, så kontakt den lokale skorstensfejer. Til opføring af pejsen er det bedst at benytte en pejsemurer med stor erfaring på området. Det er også vigtigt, at f.eks. både røgkammer og skorsten har den rigtige dimension og udformning, samt at de er tilpasset hinanden. Der skal derudover sikres et godt træk i skorstenen, og dette kan med fordel styres med et spjæld. Åbne ildsteder skal have en selvstændig skorsten, og skorstenen bør tillige have en højde, så røgen ikke generer naboerne. Til selve pejsen bør benyttes massive, ildfaste sten, hvilket dog normalt ikke er nødvendigt for røgkammer og skorsten, hvor almindelige, massive blødstrøgne sten er velegnede.