Haveselskabet har udvalgt Allerød og Middelfart kommuner som partnere i et stort projekt, som skal løse lokale problemer som følge af ekstremregn ved at inddrage haver og grønne områder.
Haveejerne i Allerød og Middelfart får en vigtig rolle at spille, når der skal findes løsninger på de massive problemer med oversvømmelser som følge af ekstremregn. De to kommuner er blevet udvalgt blandt 30 interesserede kommuner til at være Haveselskabets partnere i et stort projekt om intelligent brug af regnvand.
”Vi har brug for at få demonstreret, hvordan kommuner og haveejere i praksis skal gribe regnvandsprojekter i boligområder an. Derfor er vi rigtig glade for, at Allerød og Middelfart kommuner har sagt ja til at deltage i Haveselskabets storstilede projekt: ”Intelligent brug af regnvand”. Projektet gennemføres med et tilskud på 9,8 millioner kr. fra VILLUMFONDEN, siger Ole Münster, direktør i Haveselskabet.
Haveselskabet vil sammen med de to kommuner og rådgiverfirmaet Niras gennemføre et demonstrationsprojekt, som skal vise vejen for, hvordan haver og grønne områder kan håndtere ekstremregn samtidig med, at vi får mere spændende haver, veje og grønne områder.
Allerød og Middelfart vil gå nye veje
Allerød og Middelfart kommune er allerede langt fremme med klimatilpasning, og gennemfører allerede en række projekter.
”Allerød Kommune ser Haveselskabets projekt som en mulighed for at være med helt i front på et område, hvor vi har høje politiske målsætninger. Men vi ved også, at det er en stor udfordring, som kun kan løses i samarbejde mellem grundejere, kommune og spildevandsselskab, og det er netop meningen med Haveselskabets projekt at afprøve sådanne samarbejder. Derfor er Allerød Kommune glade for at være partner i projektet”, siger borgmester Erik Lund, Allerød Kommune.
”Middelfart er en grøn vækstkommune, og vi ser vores deltagelse i projektet som en mulighed for at skabe vækst blandt vores virksomheder, og så passer projektet utrolig godt til en lang række andre aktiviteter, som vi har i gang” siger borgmester Steen Dahlstrøm, Middelfart kommune.
Haveselskabets projekt er udviklet i et tæt samarbejde med Niras vil bistå med inputs til tværkommunal organisering, planlægning, de tekniske løsninger og økonomiske analyser.
Regnvand er en resurse
Problemerne med ekstremregn bliver større i fremtiden som følge af klimaforandringerne. Derfor er der brug for at sætte målrettet ind på at undgå oversvømmelser, som hvert år koster samfundet milliarder. Alene oversvømmelsen 2. juli 2011 kostede fem milliarder i skadeserstatninger.
”Problemet kan ikke løses ved at bygge større kloakker. Der skal simpelt hen tænkes helt nyt. Regnvandet er en ressource, og regnvandet skal ikke i kloakker, men skal bidrage til at berige vores haver, og vi skal indrette vores veje og grønne områder, så regnvandet ledes hen, hvor det gør mindst mulig gene, siger Ole Münster, Haveselskabets direktør.
Faktaboks:
Intelligent brug af regnvand
Formålet med Haveselskabets projekt er at udvikle løsninger og indsamle erfaringer, der gør det muligt at give haveejere, forsyningsselskaber, kommuner og stat konkrete opskrifter på, hvordan de kan nedsætte risikoen for oversvømmelser og gøre regnvand til en resurse gennem intelligent brug af regnvand i haver og offentlige arealer.
Det skal ske ved:
Pile Alle 6
2000 Frederiksberg
Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.
Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.