Tegl har i mange år været fast inventar i køkkener og badeværelser verden over. Det skyldes bl.a. tegls holdbarhed, evne til at håndtere fugt og de endeløse muligheder for kreativitet. Her får du 5 tips til tegl i våde rum.
1) Vælg hårdtbrændte eller sæbebehandlede tegl
Hårdtbrændte, eller klinkebrændte, teglsten kan ikke optage vand, og er derfor oplagte til både køkken og badeværelse. Vælges andre typer tegl bør overfladen mættes med sæbevand, så porerne lukkes, og stenene bliver modstandsdygtige overfor f.eks. fedtpletter og snavs. Det er vigtigt at huske, at al fremtidig rensning skal ske med samme sæbetype som mætningen, f.eks. brun sæbe eller sæbespåner, så stenene bevarer det samme farvemæssige udtryk.
2) Tillad dig selv at være kreativ med farver, former og mønstre
Badeværelser og køkkener behøver ikke være hvide! – Tegl findes i et væld af farver, former og størrelser. Dertil kommer de mange mønstre, fliser og sten kan lægges i, ligesom man kan bruge forskellige farver mørtel til at give et særligt udtryk. Kun fantasien sætter grænsen.
Et rum bliver mest harmonisk ved at bruge fliser, der passer til rummets størrelse, dvs. store fliser til store rum og små fliser til små rum. Derudover får lyse vægge et lille rum til at virke større, mens mørke vægge får rummet til at virke mindre.
3) Respektér boligens samlede udtryk
Boligens rum og selve bygningens arkitektur udgør en samlet helhed. Derfor er det en god idé at vælge fliser og sten til badeværelse og køkken, der matcher den stil, boligen som helhed udtrykker. Pas på ikke at kombinere for mange mønstre og detaljer. – Det kan forstyrre helhedsindtrykket.
4) Tegl og gulvvarme er den perfekte kombination
Tegl har en særlig evne til at optage, regulere og fordele varme, så temperaturen holdes stabil. Det gør tegl og gulvvarme til den perfekte kombination, der holder gulvet behageligt lunt i de kolde efterårs- og vintermåneder.
5) Byg korrekt, så fugten ikke trænger ind
Vær sikker på, at fliser og klinker lægges stabilt og ensartet, og at arbejdet udføres korrekt, så fugt ikke kan trænge ind bagved stenene eller i fugerne. Fugernes modstandsdygtighed overfor vandpåvirkning kan forstærkes ved at mætte dem med sæbevand.
Læs mere om mulighederne med tegl på bygitegl.dk.