Huscompagniet A/S

Villaer rives ned for at give plads til nye

Elementhuse | Skrevet af Huscompagniet A/S d. 5. september 2012

For at få plads til nybyggeri på Sjælland må Huscompagniet rive eksisterende huse ned i de fleste af sine byggesager. Den udvikling vil fortsætte, især i og omkring de store byer, vurderer Dansk Byggeri

  • Byggegrunde
    Ikke mindst omkring de største byer er mangelen på byggegrunde nu så stor, at det i høj grad er med til at ændre forretningen hos typehusproducenten Huscompagniet, som hvert år opfører omkring 800 villaer. Ikke mindst på Sjælland er det i dag svært at finde attraktive byggegrunde.

    Det betyder, at 70-80 pct. af virksomhedens cirka 250 sjællandske nyopførelser på årsbasis kræver, at et eksisterende hus først rives ned. Og det har igen gjort det nødvendigt at føje et ekstra nedrivningsben til virksomheden, som dog lægger alt det håndværksmæssige ud til underentreprenører.


    Flere byer på vej
    Det er især omkring København, at der rives ned for at bygge nyt. Men Aarhus er også ved at komme med. Og det samme er ganske småt byer som Odense, Aalborg og Esbjerg, oplyser Steffen Baungaard, adm. direktør i Huscompagniet.

    “Det er ikke noget, vi har fundet på. Det er dukket op af det blå og er egentlig kommet lidt bag på os,” siger han. Virksomheden har netop åbnet et kontor i Lyngby nord for København og satser nu i højere grad end tidligere på huse i halvandet og to plan – fordi mange grunde i og omkring de store byer er forholdsvist små.

    Det er dog ikke kun mangelen på byggegrunde, der får nedrivningsaktiviteten til at vokse. Det handler i lige så høj grad om, at huse fra 1960’erne og helt op i 1980’erne allerede kan trænge til at blive renoveret. Og eftersom mange af dem samtidig er bygget i en tid, hvor energipriserne var anderledes humane, så kan det nærmest blive en god forretning at rive ned og bygge nyt.

    Dyrt at rive ned
    Sådan lyder i hvert fald salgstalen hos Huscompagniet, som i runde tal regner med, at det koster 100.000 kr. at nedrive en bolig på 150 kvadrateter. Måske 50 pct. mere, hvis der også er kælder.

    “Og for halvanden million kroner kan vi så bygge et nyt hus på 150 kvadratmeter. Og det er spritnyt. For halvanden million kan du ikke renovere ret meget. Håndværkerudgifter er dyre, men materialer er ikke så overdrevent dyre. Og når man bygger et nyt hus, så er processerne optimeret, så vi kan bygge et hus på 16 uger. Det vil sige, at du ikke bruger ikke så mange håndværkertimer, som du gør på at renovere. Så her er en kæmpe besparelse,” siger Steffen Baungaard.
    Hertil kommer så varmeregningen, hvor det mindre energiforbrug i et nyt hus så at sige hjælper med at betale opførelsesomkostningerne.


    “En ting er helt sikker: Energipriserne kommer til at gå sky high i de næste år. Så hvis du får et hus, der er velisoleret, så er der rigtig mange penge.

    Kilde: Knud Teddy Rasmussen

    Bolignedrivning tager mere fart

  • Fornyelse
    Der er ingen som helst tvivl om, at mange gamle ejerboliger i de kommende år vil blive revet ned for at gøre plads til nye.
    “Der er ingen tvivl om, at det går den vej,” siger Mads Peter Gede, der er chefkonsulent i brancheorganisationen Dansk Byggeri.

    Umiddelbart synes han, at tallet lyder meget højt, når typehusvirksomheden Huscompagniet taler om, at 70-80 pct. af virksomhedens nybyggerier på Sjælland først involverer en nedrivning.
    “Men det er noget vi ser – især omkring de større byer, hvor de attraktive byggegrunde er væk,” siger Mads Peter Gede.

    Hos Dansk Byggeri har man forskellige pejlemærker for, hvornår det er mest fordelagtigt at rive ned og bygge nyt frem for at renovere en eksisterende bolig.
    “Når grunden udgør mere end halvdelen af ejendommens værdi, så begynder det at blive interessant,” siger Mads Peter Gede.

    Det spiller også en rolle, hvor godt et hus er vedligeholdt gennem årene. Vil man gerne rive ned og bygge nyt, giver det selvsagt bedst mening, hvis det eksisterende hus er dårligt vedligeholdt og måske også dårligt isoleret.


    Graden af renovering og det energimæssige udgør den kombination, potentielle huskøbere må se på, når de skal beregne, om det kan betale sig at rive ned og bygge nyt. Med stigende energipriser får den del af regnestykket en stadig større vægt.

    “Men når man skal tage beslutningen, skal der være en vis vægt af argumenter. Og der skal nok være andet og mere end energien,” siger Mads Peter Gede.

    Nok kalder man hos Dansk Byggeri en nedrivning for den ultimative energirenovering. Men er der for eksempel installeret helt nyt køkken og bad i et ældre hus, så kan man typisk godt glemme at få økonomi i at rive ned og bygge nyt. Det kan dog ændre sig, hvis energipriserne stiger yderligere.

    ”Så kan det blive interessant igen,” siger Mads Peter Gede. Et godt spørgsmål er så, om det i det hele taget kan betale sig at sætte et nyt køkken og bad ind i et ældre hus.


    “Du kan selvfølgelig altid renovere. Men i mange tilfælde vil du jo stadig stå med et hus, der ikke performer på energisiden,” siger Mads Peter Gede.

    Ifølge chefkonsulenten koster det som tommelfingerregel et dobbelte at renovere køkken og bad i et eksisterende frem for at sætte det ind i et nyt hus.
    Mads Peter Gede vurderer, at stigende energipriser fremover vil kunne sætte yderligere skub i riv ned og byg nyt-bølgen.

    “Generelt går energipriserne jo kun én vej, og det vil give endnu flere huskøbere et ekstra argument for at bygge nyt. Afhængig af politikernes mod vil det blive dyrere og dyrere at opvarme vores huse,” siger han. Dertil kommer, at mange boligejere ikke udelukkende fokuserer på økonomi, men også på komfort.

    “I dag vil folk jo ikke bo i et hus, hvor det trækker eller er fodkoldt,” siger Mads Peter Gede.

    Kilde: knra@borsen.dk

    Forretningen
    At spare på sigt. Og så er der vel også en vis værdi i at bo i et nyt hus frem et Zammelt,” siger Steffen Baungaard.

    Officielt har Huscompagniet ikke noget hovedkontor. “Det befinder sig i min bil,” siger Steffen Baungaard, som kører rundt mellem virksomhedens nu ti kontorer.
    Måske kan Horsens kaldes for en slags hovedsæde. Det er i hvert fald her, Huscompagniet har sin økonomiafdeling. Og den kunne melde om rekordsalg i 2011. Satte omsætningsrekord 1,26 mia. kr. nåede omsætningen, som dermed slog den tidligere rekord på 1,04 mia. kr. Den blev landet i 2008, der som bekendt var året, hvor den globale finanskrise satte ind.

    2011-indtjeningen før renter og skat (ebit) nåede dog lige knap så højt op som i 2008. Godt 129 mio. kr. blev det til dengang mod 125 mio. kr. sidste år. Men i forhold til 2009 og 2010, hvor både omsætning og indtjening tog et dyk, ser det altså lige nu temmelig lyst ud.
    Og selv om han ikke sætter konkrete tal på, vurderer Steffen Baungaard da også, at 2012 kan blive et nyt rekordår for virksomheden:

    “Det bliver i hvert fald ikke dårligere end sidste år. Så vi regner med et rekord-godt år i 2012,” siger han. Ordrebeholdning i hus Den forudsigelse baserer Huscompagniets direktør ikke mindst på, at 94 pct. af årets ordrebeholdning allerede er i hus. Herefter findes der faktisk kun et enkelt usikkerhedsmoment, som kan skubbe en del af den forventede 2012-omsætning ind i næste år.

    “Det er den eneste usikkerhedsfaktor i mit liv, kommunernes byggesagsbehandling,” siger Steffen Baungaard.
    I 2008 indførte Huscompagniet den praksis, at kunderne først skal betale for deres hus,
    når de står med nøglerne til det i hånden.

    Kilde: teddy

    Hjælper når banken siger nej
    “Vi tilbyder et boliglån til en bred kundekreds med en fast rente, der svarer til bankernes variable lån og gives efter en kreditvurdering, der ligner bankernes” Jens Bisgaard-Frantzen, direktør og stifter, Halkin ARP

  • Finansiering
    Efter blot et par måneder på markedet er erfaringerne stort set lig nul. Men forventningerne fejler ikke noget, efter at typehusproducenten Huscompagniet har entreret med realkreditinstituttet BRF Kredit og finansieringsinstituttet Halkin ARP om en finansieringsmodel, som måske kan hjælpe kommende husejere, der ikke kan låne i de pressede banker.

    Kunderne slipper selvsagt ikke for at blive kreditvurderet. Men har de en sund økonomi, er ideen, at BRF Kredit og Halkin ARP finansierer hele købesummen ud over udbetalingen. Ifølge aktørerne er risikoen ved at låne ud til nye huse typisk mindre end lån til ældre
    huse. Og det konkrete låneprodukt er sådan skruet sammen, at BRF så at sige gør, hvad man
    altid har gjort. Men hertil kommer så Halkin ARP, der arbejder med midler fra pensionskassen Pensam, og nu udbyder pantebreve.

    “Vi tilbyder et boliglån til en bred kundekreds med en fast rente, der svarer til bankernes variable lån og gives efter en kreditvurdering, der ligner bankernes,” forklarer Jens Bisgaard-Frantzen, der er direktør i og stifter af Halkin ARP.

    Vil ikke være rådgiver Hos Huscompagniet understreger adm. direktør Steffen Baungaard, at virksomheden holder sig langt fra at rådgive kunderne om det økonomiske. Huscompagniet har bare ønsket at kunne henvise sine kunder til et alternativ til bankerne. Og risikoen skulle være til at overse, mener han.

    ”Folk, der køber nyt hus, kender med meget stor sikkerhed deres faste udgifter, så langt øjet rækker. Det er der nogle banker, der glemmer.
    De køber jo ikke en gammel rønne, der pludselig kræver dyre reparationer. Vi leverer en vare uden overraskelser,” siger han.

    Kilde: knra@borsen.dk

    Forsigtig entré i udlandet
    “Vi er faktisk blevet førende på stenhuse i Sverige. Men skal jeg være helt ærlig, siger det nu ikke så meget” Steffen Baungaard, adm. direktør, Huscompagniet

  • Ekspansion
    Det går ikke hurtigt. Men med solid vækst på hjemmemarkedet bevæger typehusproducenten Huscompagniet sig med små skridt ud over landets grænser.

    For halvandet år siden åbnede virksomheden en afdeling i Malmø, hvorfra man har forsøgt at overbevise svenskerne om, at stenhuse er et godt alternativ til træhuse. Ikke mindst i det sydlige Sverige, hvor klimaet er lige så fugtigt som i Danmark og derfor kan være hård kost for trækonstruktioner.

    “Vi er faktisk blevet førende på stenhuse i Sverige. Men skal jeg være helt ærlig, siger det nu ikke så meget,” lyder det muntert fra Steffen Baungaard, adm. direktør i Huscompagniet.

    Ifølge hans krystalkugle vil endnu en afdeling i år komme til i Sverige, når virksomheden hen imod årsskiftet åbner kontor i Göteborg.

    I tyske Flensborg er der registreret et firma, og et egentlig kontor åbnes formentlig i begyndelsen af 2013. Også andre udlands-afdelinger kan være på vej, hvis markederne der vel at mærke vurderes at være bæredygtige.

    “Det kan godt være. Men indtil videre er vi meget forsigtige,” siger Steffen Baungaard. Forsigtig politik Ifølge Huscompagniets direktør går ekspansionspolitikken groft sagt på, at der først åbnes nye kontorer, når der har vist sig at være salgsmæssig basis for det.

    Om dette forsigtighedsprincip også vil gælde i årene fremover, afhænger i høj grad af, hvad ejerne af virksomheden beslutter sig for.

    For ret præcist et år siden skiftede Huscompagniet hænder fra den ene kapitalfond til den anden. Det skete, da Axcel solgte til FSN Capital, som i dag sidder på majoriteten, men har en del af den daglige ledelse som medejere. Indtil videre kører den daglige forretning videre som hidtil. Og kun fremtiden kan vise, om de nye ejere vil kaste ekstra penge i en hurtigere ekspansion – eller om de vil lade virksomheden vokse i et mere adstadigt tempo og på et tidspunkt finde en ny køber.

    Udløbsdato på ejerskab Ifølge Steffen Baungaard ligger der intet fast på den front overhovedet. Men eftersom kapitalfonde som regel ser et exit-skilt blinke fem til syv år ude i horisonten, er der givetvis en vis udløbsdato på FSN Capitals ejerskab.

    Ifølge Steffen Baungaard viste både andre byggekoncerner og kapitalfonde interesse for
    Huscompagniet, da det blev handler sidste år. Men endnu er det alt for tidligt at gætte på, om den kommende ejer bliver en anden kapitalfond eller for eksempel en konkurrerende spiller i byggebranchen, oplyser han.

    Kilde: teddy



  • Huscompagniet A/S

    Det er dejligt at kunne vælge frit.
    At tænke stort. At gøre drømmen virkelig. Også når du bygger nyt hus. Dit nye hus er ikke kun mursten, døre og vinduer. Det er detaljerne, der skaber et hjem. Dit hjem skal udtrykke dig, dine behov og dine krav - forhåbentlig mange år frem. Og det skal skille sig nøjagtigt så meget ud, som du selv ønsker. Fordi det er dit hus. Og fordi vi – heldigvis - er forskellige. Med HusCompagniet kan du få det hele.

    customer-logo

    Firma Adresse

    Plutovej 3
    8700 Horsens

    Nyeste artikler fra Huscompagniet A/S
    Vinkelhus på 186 m² med integreret carport
    Huscompagniet A/S
    Vinkelhus på 186 m² med integreret carport
    Læs artikel
    Kampagnepriser 2015
    Huscompagniet A/S
    Kampagnepriser 2015
    Læs artikel
    Drømmer du om et nyt sommerhus?
    Huscompagniet A/S
    Drømmer du om et nyt sommerhus?
    Læs artikel
    Fra 1965-villa med utætte vægge og vinduer til fremtidssikret drømmehjem
    Huscompagniet A/S
    Fra 1965-villa med utætte vægge og vinduer til fremtidssikret drømmehjem
    Læs artikel
    HusCompagniet får igen titlen som Årets Husbygger
    Huscompagniet A/S
    HusCompagniet får igen titlen som Årets Husbygger
    Læs artikel
    HusCompagniet vinder igen gazellepris på Sjælland
    Huscompagniet A/S
    HusCompagniet vinder igen gazellepris på Sjælland
    Læs artikel
    Riv ned, byg nyt og spar penge
    Huscompagniet A/S
    Riv ned, byg nyt og spar penge
    Læs artikel
    Hysterisk vild med kundefokus
    Huscompagniet A/S
    Hysterisk vild med kundefokus
    Læs artikel
    Indlæs flere artikler...
    Brochurer
    Kom trygt i hus
    Huscompagniet A/S
    Katalog
    Huscompagniet A/S
    Kom trygt i hus
    Huscompagniet A/S
    Katalog
    Huscompagniet A/S
    Indlæs flere brochurer...

    Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

    Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

    Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

    Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.