Trænger haven til en forårsklargøring?

Haven | Skrevet af Kristian Mølgaard d. 16. april 2018

Vinter synger på sidste vers, og vi begynder så småt og fornemme, at foråret er på vej. Rundt omkring i de danske skove og haver begynder de små forårsbebudere, at titte frem fra deres vinterskjul. Tulipanerne er begyndt at gøre deres indtog ved blomsterhandleren, som binder buketter i ét stort farverigt flor. Tulipanerne bringer farver ind stuerne og giver os alle håbet om, at det snart er forår.

Kolonihaver, haver, altaner og krukker trænger efter en lang vinter, til lidt ”kærlighed” og det kan atter blive forår, og solens stråler kan vise sig fra dens bedste side. De fleste er så småt i gang med, at planlægge hvad det nye i haven eller kolonihavehuset skal være – Der er altid haveprojekter der skal realiseres, når vi foråret er på vej.

Højbede så man er selvforsynende med grøntsager?

Det er skønt, at kunne gå ud i haven og hente det grønne strejf til aftensmaden. At se ungerne grave kartofler op, er som at se dem juleaften – Lyset i deres øjne, er næsten lige så stort. ”Fra jord til bord” er ikke at forklejne.  Børn skal ikke være særlig gamle, før end, at de kan og gerne vil hjælpe til i haven – At være med til at dyrke egen grøntsager er lige sagen for de fleste.

Et godt tip er, at starte med radiser, de kommer meget hurtig, og det er sjov, at se hvor hurtigt de vokser dag for dag. Det er måske ikke den mest børnevenlige grøntsag, men det går stærkt og radiser kan faktisk blive enorm, og så koster frøene ikke ret meget. Det er en billig måde, at få kvalitets tid sammen med sine børn – De hjælper med at passe jorden og kommer stolt og fremviser deres avl, måske de er så imponeret, at de også gerne vil prøve at smage dem, selvom de kan være stærke.

Jordbærplanter er noget man aldrig må gå ned på – Alle elsker jordbær, og de kræver ikke meget arbejde Planterne står år efter år og laver stiklinger, så der næste år, er endnu flere jordbær planter. Det eneste og nok mest vigtige er, at man skal sørge for,  at jordbærsæsonen varer hele sommeren. Køb forskellige sorter som kommer på forskellige tidspunkter, på den måde er der både jordbær tidligt og sent på sæsonen. Er du heldig kan det være, at der også er til fryseren, så der kan laves jordbærsuppe eller marmelade i vinterperioden.

En anden grøntsag, som er fantastisk til det danske klima er squash. De kræver ikke meget, og man kan virkelig få meget mad ud af sådan et lille frø. Planten kræver meget plads, men er meget nem at holde, et enkelt frø, kan give nok squash til en familie. Det kan tilberedes mange lækre og forskellige retter af squash, retter som både store og små kan spise. Hvem kan stå for en squash kage en regnvejrsdag, eller en lækker tzatziki til grill hygge på terrassen.  Det er kun fantasien der sætter grænser for, hvad man kan lave af retter og hvad man skal have i sit højbed.

Det kan godt være en stor udskrivelse at lave en køkkenhave, men når køkkenhaven først står klar, er der mange muligheder for, at spare penge på grøntsager, frugt og krydderurter, sommeren og efteråret igennem. Der findes mange billige og fine løsninger på, at lave højbede, og man behøver ikke en enorm have, for at lave en køkkenhave. Nogle gange kan man være heldig, at finde nogle brugte planker som man kan bruge og give en flot farve, eller man kan købe dem i et lavpris byggemarked. Den største investering er nok planter og blomsterne til haven, for ikke at snakke om krukker. Det er en stor post i et buget, men det er alle pengene værd. Der er mange muligheder for at låne penge til at gøre haven forårsklar. Så det er bare med, at drømme sig til forårets kommen og begynde at gøre haven forårsklar så bade have, og altan er helt som du ønsker det, når sommeren kommer forbi, men solens stråler og spreder liv og glade dage rundt om i de danske hjem. Det er også muligt, at lave et kviklån, så man kan få haven gjort klar til forårets udplantning, krukkerne klar til forårets blomster, og måske sandkassen skal fyldes op med nyt sand.customer-logo

Firma Adresse


Kontaktoplysninger

E-mail: Telefon: Hjemmeside:
Nyeste artikler fra Kristian Mølgaard
Derfor skal du sørge for en god isolering i din bolig
Kristian Mølgaard
Derfor skal du sørge for en god isolering i din bolig
Læs artikel
2019 guide til varmepumper
Kristian Mølgaard
2019 guide til varmepumper
Læs artikel
Mangler du et kontor i København?
Kristian Mølgaard
Mangler du et kontor i København?
Læs artikel
Trænger din villa til en klat maling?
Kristian Mølgaard
Trænger din villa til en klat maling?
Læs artikel
Sådan får du indfriet dit nytårsforsæt
Kristian Mølgaard
Sådan får du indfriet dit nytårsforsæt
Læs artikel
Sådan vedligeholder du dit tag
Kristian Mølgaard
Sådan vedligeholder du dit tag
Læs artikel
Derfor bør du skifte dine døre og vinduer
Kristian Mølgaard
Derfor bør du skifte dine døre og vinduer
Læs artikel
Her er det mest sikre låsesystem til dit hjem
Kristian Mølgaard
Her er det mest sikre låsesystem til dit hjem
Læs artikel
Indlæs flere artikler...

Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.