https://bygogbolig.dk/wp-content/uploads/2019/07/bygogbolig.dk-planethuse.dk_.jpg

Murstenshuse og træhuse – hvad er bedst som helårshuse?

Boligejer | Skrevet af Sponsoreret indhold d. 24. juli 2019

 

SPONSORERET INDHOLD I SAMARBEJDE MED PLANET HUSE

 

Træhuse og murstenshuse har længe været omdiskuteret i forhold til både pris og indeklima. Den moderne lovgivning sikrer et godt indeklima for nybyggede helårshuse uanset byggemateriale, men diskussionen om bygge- og vedligeholdsomkostninger fortsætter.

Læs med, og bliv klogere på de faktorer, der spiller ind, når man skal vælge mellem et murstenshus og et træhus som helårshus.

 

Indeklima i helårshuse af træ og mursten

 

Når det kommer til indeklimaet i et helårshus, har et 100% murstens-helårshus den fordel, at murværket oplagrer varmen, når det er varmt, og udskiller den, når det bliver koldt. Det vil sige, når solen skinner, er der dejligt køligt inde i et murstenshus, mens der på en kold aften bliver varmere. Det samme kan dog ikke siges om betonhuse med murstensformur. De fleste moderne murstenshuse bliver bygget af beton med murstensbeklædning, som ikke har de samme egenskaber.

 

Et træhus som helårshus akkumulerer ikke varmen som et fuldmuret helårshus. På en varm dag vil der derfor generelt blive varmere i et træhus uden et nedkølningssystem. Om vinteren har træhuse den fordel, at de tager kort tid at varme op. Helårshuse i træ holder dog ikke på varmen lige så længe som murstenshuse. I et murstenshus tager det længere tid at opvarme lokalerne, til gengæld holder det på varmen i længere tid. For at sætte et lighedstegn mellem træhuse og murstenshuse i dette tilfælde, skal man sørge for den rigtige isolering.

 

Ifølge den nuværende lovgivning skal både murstens- og træhuse, som bliver brugt hele året, have dampspærre (dog ikke i facaden på et murstenshus) og bestå en tæthedsprøve, inden de kan godkendes som helårshuse.

På den måde sikrer man et godt indeklima med regulering af fugt, temperatur og udluftningsmuligheder. Hér kan man derfor sætte et lighedstegn mellem helårshuse i træ og mursten. Begge skal selvfølgelig isoleres ordentligt og udstyres med et godt ventilationssystem.

 

Miljø og bæredygtighed – Murstens- eller træhus?

 

Murstenshuse er bæredygtige på den måde, at de har en længere levetid end træhuse i Danmark (bemærk, at mange træhuse i Danmark er sommerhuse). Det gælder dog ikke, når der er tale om moderne helårshuse i træ. Hvis man sammenligner helårshusejernes erfaringer, holder helårshuse i både træ og mursten lige længe.

 

Ifølge artiklen om træhuse fra Planet Huse, reducerer hver kubikmeter træ, som erstatter et andet byggemateriale, CO2-udslippet med 1,1 ton. Derudover oplagrer hver kubikmeter træ ca. 1 ton CO2, som forbliver i træet i hele bygningsmassens levetid – det vil sige, den mængde CO2 bliver fjernet fra atmosfæren.

 

Træhus vs. murstenshus – Vedligehold

 

Veludførte murstenshuse har den fordel, at de ikke kræver vedligehold i flere årtier. På den anden side, hvis en murstensvæg krakelerer, risikerer man at stå med store omkostninger for ingeniørarbejde og professionelt håndværk for at udbedre et murstenshus.

 

Facaden på et murstens-helårshus kan stå ubehandlet eller pudses op. Facadebehandlingen har en stor indflydelse på vedligeholdelsesomkostninger: Vælger man en oppudset facade, bliver man nødt til at investere i facadefornyelse, som kun kan udføres af fagfolk.

 

Ved træhuse som helårshuse skal man investere mindre beløb i vedligehold, men gøre det jævnligt. Huset skal overfladebehandles med lak eller maling hvert 5 – 10 år, og man skal udskifte brædderne i ny og næ. Det er væsentligt billigere end at udskifte mursten, og man behøver ikke professionelle til at vedligeholde et træ-helårshus.

 

Omkostninger forbundet med helårshuse i træ og mursten

 

Prisen for et nyt murstens-helårshus er højere end for et helårshus i træ, hvad opførelsen angår. Når det kommer til vedligehold, er omkostningerne afhængige af husets kvalitet og facadebehandling. Har man valgt et kvalitets-murstenshus og fravalgt facadepudsning, kan man slippe for facadevedligeholdsomkostninger i mange år. Det kan man ikke med et træhus. På den anden side er disse omkostninger lave i forhold til omkostningerne for facaderenovering på et murstenshus.

 

Både murede og træhuse har vinduer og tage, som skal skiftes af professionelle og koster ca. det samme. Derfor er der ikke den store forskel på omkostninger for de vigtigste elementer i huset, uanset om der er tale om et murstens- eller træhus som et helårshus.

Læs mere om forskellen mellem sommerhuse og helårshuse i træ.

 customer-logo

Firma Adresse


Kontaktoplysninger

E-mail: Telefon: Hjemmeside:
Nyeste artikler fra Sponsoreret indhold
Få et overskueligt køkken med gode opbevaringsløsninger
Sponsoreret indhold
Få et overskueligt køkken med gode opbevaringsløsninger
Læs artikel
Undgå økonomiske konsekvenser med gode forsikringer
Sponsoreret indhold
Undgå økonomiske konsekvenser med gode forsikringer
Læs artikel
Få styr på din hulmursisolering
Sponsoreret indhold
Få styr på din hulmursisolering
Læs artikel
Undgå at indbrudstyve låser sig ind med en tabt nøgle
Sponsoreret indhold
Undgå at indbrudstyve låser sig ind med en tabt nøgle
Læs artikel
Grøn energi – hvad er det egentlig?
Sponsoreret indhold
Grøn energi – hvad er det egentlig?
Læs artikel
Få bedre søvn med et velindrettet soveværelse
Sponsoreret indhold
Få bedre søvn med et velindrettet soveværelse
Læs artikel
Bo eksklusivt i en københavnsk lejebolig
Sponsoreret indhold
Bo eksklusivt i en københavnsk lejebolig
Læs artikel
Loftisolering – hvad er det, og hvorfor?
Sponsoreret indhold
Loftisolering – hvad er det, og hvorfor?
Læs artikel
Indlæs flere artikler...

Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.