Du kan sagtens dyrke dine egne radiser, salathoveder og nye kartofler, selvom du ikke har særlig meget plads. Ja, med et højbed behøver du faktisk ikke engang have en rigtig have – et hjørne af en gård eller en terrasse er rigeligt til, at du kan få så mange urter og grøntsager, at der kan være lidt at høste af det meste af sæsonen.
Fordi dyrkningsarealet er så koncentreret, er det vigtigt, at du vælger en virkelig god jord – luftig, velgødet og god til at holde på fugtigheden. Du kan vælge enten at købe en færdig sæk plantemuld, eller du kan blande din egen af 1 del spagnum (neutral ph), kakaoskaller el.lign., 1 del let sandet havejord og 1 del hjemmelavet kompost fra egen kompostbunke.
Planlæg din urtehave, så der er lidt af hvert frem for meget af det samme, og sats på afgrøder, der vokser hurtigt og giver et højt afkast pr. kvadratmeter.
Du kan få plantekasser i forskellige størrelser så de passer til dig og dit behov, med og uden espalier til f.eks. ærteplanter. Forbind bedene med f.eks. et Pipe bænkebeslag og planker så du får en lille bænk og bordplade mellem plantekasserne. Her kan du nyde din frokost med frisk salat alt imens du nyder planterne omkring dig.
Start foråret med radiser, hovedsalat og pluksalat. Hovedsalaten kan høstes et hoved af gangen, og derefter kan man plante den tomme plads til med nye afgrøder. Eller man kan tage de yderste blade, så man kan høste af den samme salatplante over flere dage. Også pluksalat kan høstes over flere gange – bare klip bladene af og lad stilken sidde, så vil der hurtigt komme nye blade.
Husk at vande og gøde jævnligt, så planten får lidt ekstra at vokse på. Krydderurter er et andet helt oplagt valg til højbedet, for her får man virkelig meget smag ud af selv en enkelt plante. Det nemmeste er at købe nogle færdige planter, der allerede er i god vækst. Så kan man nemlig begynde at høste med det samme. Start med de robuste planter som persille og purløg, og vent med den lidt kuldskære basilikum til det er blevet rigtig sommer.
Når først varmen kommer, er netop basilikum til gengæld en af de krydderurter, man har allermest glæde af, og på en varm sommer kan en enkelt basilikumplante udvikle sig til en stor duftende busk, som man kan blive ved og ved med at høste topskuddene fra.Andre gode afgrøder, der kan dyrkes når der ikke længere er risiko for nattefrost er tomat, ærter og bønner.
God fornøjelse