En nyopført kirke ved Statsfængslet Renbæk i Sønderjylland har fået en ny facadebeklædning, der på en god og meget perspektivrig måde bygger bro mellem æstetiske kvaliteter, naturlig styrke og miljøvenlig træbeskyttelse.
Statsfængslet Renbæk i Sønderjylland har længe savnet et sted, hvor de indsatte kan inspireres til fordybelse og til at forholde sig til det mere udefinerbare.
Det har de nu fået i form af en nyopført lille kirke på 375 kvadratmeter, der samtidig fungerer som forsamlingshus med bibliotek, café og andre aktivitetsmuligheder.
Men det er ikke kun det indre, der har nye kvaliteter ved kirke-byggeriet i Renbæk. Det ydre i form af arkitekturen og facaderne rummer også nye løsninger, der kan vise vejen for fremtiden.
Vokser i område med permafrost
Kirken er tegnet af Entasis Arkitekter, og til facadebeklædningen er der valgt Sibirisk Lærk® fra Wimex. Det stammer fra lærketræer, der har vokset i den centrale del af Sibirien, i et område med fastlandsklima og permafrost, hvor jorden omkring rødderne kun er frostfri i en ganske kort periode om sommeren. Det giver træ med ekstrem langsom vækst, høj kerneandel, tæt struktur og høj densitet. Og da træerne typisk er op til 250 år gamle, før de fældes, får det anvendte træ en meget stor styrke og en unik naturlig modstandsdygtighed overfor råd. De anvendte profiler til kirken i Renbæk består i princippet af 100 procent kernetræ.
Enestående kvaliteter
Disse naturlige styrker og kvaliteter åbner mulighed for at vælge en form for træbeskyttelse, der er væsentligt mere spændende og miljøvenlig end de traditionelle imprægneringsmetoder. Til beskyttelse af facaderne på Renbæk Kirke er der valgt jernvitriol, som ud over beskyttelsen også giver træet nogle enestående æstetiske visuelle kvaliteter.
I stedet for at falme udvikler farven sig
Jernvitriol er det samme som jernsulfat, og midlet har så effektive algehæmmende egenskaber, at det kan anvendes som en slags mild imprægnering. Det mest spændende ved stoffet er dog, at det har en særegen udvikling af farvetonerne, som over tid udvikler sig til en smuk bund for lærkens farve. Så i stedet for at falme udvikler farven sig i smukke grå-grønne nuancer, der går i elegant samspil med naturen. Klimaets påvirkning får farven til at mørkne og hermed yde en endnu bedre beskyttelse mod solen.
“Facaden skulle fremstå med en smuk grå farvenuance, der samtidig har et autentisk og naturligt udtryk.”
Arkitekt Kåre Rønne, Entasis Arkitekter
– Vi har ønsket, at facaderne skulle fremstå med en smuk grå farvenuance, der samtidig har et autentisk og naturligt udtryk, fortæller arkitekt Kåre Rønne fra Entasis Arkitekter i København.
Får en smuk grå-grøn overflade
– Det unikke ved kombinationen af lærk og jernvitriol er, at grundingen sker over tid og giver træet en meget smuk og karakteristisk grå-grøn nuance i overfladen. Det er altså en eskalerende beskyttelse med en flot visuel effekt, slutter arkitekt Kåre Rønne.
Miljøstyrelsen betragter ikke jernvitriol som et miljøskadeligt stof, da det nemt kan recirkuleres i naturen.
Nem montage
Erik Bach, salgsdirektør og daglig leder hos Wimex fortæller, at der er valgt en vandret beklædning af profilerne på facaderne, og brædderne er monteret med det patent-anmeldte Crypto system, der både bevirker, at montagen er helt skjult og uden synlige søm. Det giver en stilren ensartet overflade uden revner/skader opstået ved skruehuller. ■
Ref. Mos, Island – Kulturhus mm 1100m2 facade m sibirisk lærk m jernvitriol , industrielt påført af Wimex