Der er mange penge på spil, når entreprenørvirksomhederne investerer i de store og avancerede entreprenørmaskiner. De har brug for kompetente og dygtige maskinførere, der ved, hvordan den nyeste teknologi fungerer og som kan varetage de stadig mere komplekse gravearbejder. Virksomhederne lægger også vægt på, at maskinførerne har viden om brændstoføkonomi og kan undgå fordyrende graveskader på ledninger og kabler under arbejdet. Hvis det lige er dig at håndtere store maskiner med avanceret teknologi, så tag et kig med herunder, hvor vi forklarer, hvordan du bliver maskinfører.
Under uddannelsen kommer du gennem mange interessante fag og emner, der målretter din viden mod arbejdet med store entreprenørmaskiner. Det er for eksempel fag som økonomikørsel, graveteknik, vedligeholdelse af entreprenørmaskiner, sikkerhed, arbejdsmiljø, kommunikation, 3D maskintegning. Derudover vil der blive undervist i:
Uddannelsen til maskinfører er opbygget på en måde, så du deltager skiftevis i kurser på skolen og arbejder på den virksomhed, som du har indgået en uddannelseskontrakt med. Når du afslutter uddannelsen skal du udarbejde et projekt.
Det tager to år at blive maskinfører. Af de to år foregår de 26 uger på skolebænken. De AMU-kurser, som uddannelsen er opbygget af, fordeler sig over ni skoleophold. Hvert ophold kan vare fra to til fire uger. Som før skrevet er skoleopholdene afbrudt af praktik i virksomheden. Har du allerede gennemført et eller flere af AMU-kurserne eller har en erfaring fra branchen, der giver dig de fornødne kompetencer, kan du springe kurset over og reducere uddannelsens varighed.
For at bliver optaget på uddannelsen til maskinfører er det et krav, at du er fyldt atten år og har ansættelse i en virksomhed, der kan godkendes som praktikvirksomhed. Du skal også have overstået din prøvetid og have indgået en uddannelsesaftale med den pågældende virksomhed.
Læs eventuelt mere om adgangskrav og praktikplads på Workgreen.dk
Maskinføreruddannelsen er det man kalder for en AMU-uddannelse. Det står for arbejdsmarkedsuddannelse. Det dækker over uddannelser, der især er rettet mod faglærte og ufaglærte. Den består af både teoretiske fag og praktiske fag. Uddannelsen kan både foregå som en fuldtidsuddannelse og en deltidsuddannelse. Den kan stykkes sammen af de korterevarende kurser, som kan tages enkeltvis eller sammensættes efter behov, så man kan varetage et job ved siden af uddannelsen. AMU-kurserne er det man kalder kompetencegivende og kan i nogle tilfælde give merit til en erhvervsuddannelse. Man opnår et uddannelsesbevis til de enkelte kurser, når man har gennemført det.
Der kræves en betaling for at deltage på AMU-kurser. Hvis din højeste uddannelse er en erhvervsuddannelse, er der en egenbetaling på 126 kroner og op til 188 kroner per kursusdag. Du skal henvende dig på uddannelsesstedet for at få oplyst den præcise pris. Hvis du har en uddannelse, der er videregående, skal du betale fuld pris. Igen må du henvende dig hos det uddannelsessted, som udbyder det specifikke kursus.
Der er ingen restriktioner for hvem, der kan tage AMU-kurser, men der er regler for hvem, der kan få en såkaldt løntabsgodtgørelse også kaldet VEU-godtgørelse. Hvis du tager kurset i arbejdstiden, kan du få godtgørelsen, hvis du ikke har en uddannelse på højere niveau end en erhvervsuddannelse. Er du faglært eller ikke-faglært og har undervisning i arbejdstiden, kan du altså søge om at få en VEU-godtgørelse, der svarer til dagpengesatsen. I 2020 får man 4405 kroner om ugen i VEU-godtgørelse. Hvis du er berettiget til at få godtgørelse, kan du i tillæg søge om befordring. Er du berettiget til befordring, kan du også søge om tilskud til kost samt logi.
Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.
Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.