Der er stadig godt gang i boligsalg og boligbyggeri, og hvis man er en ny ejer eller nybygger, kan man ofte sidde med en økonomi, der går lige til kanten af ens formåen. Men hvad nu hvis jobbet ryger? Har man ikke dagpengeløsning, er det en god ide at undersøge forskellige a-kasser, ligesom man skal huske at tale med sin bank, hvis man har brug for lidt mere overskud til uforudsete hændelser.
Hvis man normalt oppebærer en god løn som akademiker, vil selv en a-kasse kun kunne hjælpe en med op til 18.866 kr. for fuldtidsforsikrede (2019-sats). Det forslår ikke langt, hvis man er en velbetalt akademiker, og det kan gøre livet lidt mere surt i de måneder, man står uden arbejde. Har man råd i de gode måneder, er det altså en væsentligt faktor, i det mindste at have dagpenge, men der er også mulighed for at tegne en lønsikring, så man minimum er sikret 80% af sin løn. Der er dog typisk en karensperiode fra man tegner en lønsikring, til den fungerer i praksis. Så det er om at komme i gang så hurtigt man kan.
Da Lars Løkke Rasmussen overdrog statsministerposten til Mette Frederiksen, gentog han parolen om at Danmark er i topform, og det går godt for dansk økonomi. Sådan ser det ud lige nu, og selvom der ikke er udsigt til en krise indenfor kort tid, vil man aldrig være helt sikker på, hvornår en sådan melder sig. Konjunkturerne går op og ned – det er nærmest en naturlov, og der spekuleres hele tiden i, om vi har nået og passeret det højeste niveau i denne periode med højkonjunktur.
Medierne flyder over med artikler om at boligpriserne er stigende, men det er efterhånden kun i storbyerne og indenfor kort afstand fra disse, at man ikke ser stagnation eller ligefrem fald i boligpriserne. I Nordjylland har der f.eks. været fald i kvadratmeterpriser i et år, mens boligejere i særligt København og Aarhus stadig kan kigge på huspriserne og se dem stige fra måned til måned. Men hvor længe det varer, er der ikke nogen der ved, men på et tidspunkt når vi uundgåeligt til et punkt, hvor det ikke længere giver mening at betale stadigt højere priser for en ny bolig. Dog vil den lave rente stadig holde købelysten oppe, men en tendens, som har varet i flere år nu, er at mange nykøbere vælger at flytte til en kommune længere væk fra storbyerne, til områder hvor priserne stadig er til at betale, og afstanden til storbyen stadig er acceptabel. Et eksempel herpå er en kommune som Køge, som i de sidste 10 år, har været populær som tilflytterkommune.
Tilbage til jobsituationen. Der er hele tiden rotation i jobs, og nogle virksomheder lukker, mens andre åbner. Derfor vil nogle naturligvis også blive fyret, og det vil være nødvendigt at være i en a-kasse for højtuddannede. Akademikere har, ligesom ansatte i andre brancher, naturligvis også en a-kasse for akademikere, ligesom kontoransatte har en a-kasse for kontoransatte.
Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.
Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.