Mens omfanget af MgO-sagen spreder sig, stiger travlheden hos den danske fibercementproducent Cembrit. Bygherrer, entreprenører og rådgivere søger nemlig i sikker havn oven på den igangværende mediestorm.
Finanskrisen og den efterfølgende økonomiske krise har givetvis været årsag til, at fokus på billigere importerede byggematerialer har været stigende. Det har den danske producent af byggematerialer i fibercement Cembrit flere eksempler på:
– Under en krise som denne vil fokus på kvalitet uvægerligt vige til fordel for et stigende prisfokus. Det har vi og en lang række andre danske producenter mærket de seneste år, forklarer adm. direktør Mogens Fisker og fortsætter: – Eksempelvis kan vores vindspærreprodukter i fibercement ikke prismæssigt konkurrere med vindgips og importerede vindspærreplader fra Kina. Her har vi set flere eksempler på, at arkitekten eller rådgiveren har anvist vores produkter, men at entreprenøren eller bygherren i sidste ende har valgt et billigere produkt.
Cembrit er i disse dage i kontakt med mange, som fortryder at have sparet nogle få tusinde kroner ved at vælge et uafprøvet importeret vindspærreprodukt. De henvender sig til Cembrits tekniske afdeling for at få hjælp:
– Vi er oprigtigt kede af MgO-sagen, der ser ud til at komme til at koste samfundet og måske flere af byggeriets parter mange hundrede millioner kroner. Men vi er naturligvis glade for, at vores vindspærreprodukter nu igen kommer til sin ret. De er i modsætning til MgO-pladerne både fugt- og rådafvisende, samt gennemprøvede i praksis og er således det rigtige valg til det danske klima, pointerer han videre.
Mogens Fisker siger supplerende, at det er helt afgørende, at byggematerialer til danske byggerier er udviklet til det fugtige og omskiftelige danske klima, og at materialerne er testet til formålet. Derfor er der ekstra god grund til at være opmærksom på importerede materialer, der måske nok overholder bestemmelserne, men som ikke dur i praksis:
– Det er fuldt forståeligt, at danske entreprenører og andre ikke kan gennemskue betydningen af, at der er anvendt salte i vindspærrepladerne. De har jo været godkendt, og i Danmark stoler vi på produkter, der er myndighedsgodkendt, siger han og fortsætter: – Jeg mener dog, at der er en række fordele ved at handle hos en producent frem for en importør. Producenten har jo udviklet produkterne til et givent formål, så de eksempelvis kan modstå det danske klima. Producenten har overblikket over hele værdikæden fra råmaterialer til færdigt produkt og kan således bedre end nogen anden rådgive om anvendelsen. Denne del bliver stadig vigtigere: Dels fordi vejret bliver mere ekstremt, og dels fordi regler og lovkrav jævnligt modificeres.
Hos Cembrit har teknisk afdeling fået forrygende travlt, og Mogens Fisker forventer, at MgO-sagen kan komme til at forandre indstillingen til anvendelsen af for billige og uprøvede byggematerialer i Danmark permanent: – Byggeriets parter vil i stigende grad have fokus på kvalitet frem for pris – ikke mindst når det gælder valg af materialer til kritiske steder i konstruktionen, og det kommer os til gavn, slutter han.
Mogens Fisker, adm. direktør, Cembrit
Fakta: Fugttest af vindspærre
Cembrits egen vindspærreserie, Windstopper, er fremstillet af fibercement, som ikke indeholder salt og derfor ikke suger fugt. Produktet Windstopper Extreme er gennemtestet senest i sommeren 2015 af Bunch Bygningsfysik. Testen konkluderer, at Cembrits vindspærre ikke har ”de uheldige egenskaber, som ses ved de såkaldte MgO-plader”, og at Windstopper med fordel ”kan anvendes som vindspærre i ventilerede facader”.