Frisk din ganle terrasse op med EasyPlank og få sådan en elegant terrasse. Se fremgangsmåden på montagevideoen under billedet.
Her historien om Boligselskabet Holstebro
Boligselskabet Holstebro er snart halvvejs i et toårigt renoveringsprojekt, hvor boligblokkene i Dyssegården får nye, lukkede altaner, tagene udskiftes og murværket renoveres. Wimex har leveret kompositproduktet EasyPlank til de nye altaner, som nogle af beboerne allerede har taget i brug.
”Håndværkerne er begyndt at tage cykler med, fordi der er langt op til skurvognen, når de skal til frokost,” siger byggeleder Janus Vesterlund med et skævt smil. Han er ansat hos Jens Jensen/Marius Sloth, Tømrer & Snedker, som er entreprenør på byggeriet i Dyssegården, der breder sig over et stort areal.
I øjeblikket er omkring 25 håndværkere i sving på byggepladsen. Heraf 12-14 tømrere der blandt andet laver 240 nye altaner, som bliver markant større end de gamle og lukkes med glaspartier, der kan skydes til siden, når solen finder vej til Holstebro. Altanernes lofter tætnes og væggene isoleres og selv om altanens vægge ikke vender direkte ind mod lejlighederne, har isoleringen en energimæssig gevinst, som beboerne fortæller, at de kan mærke indendørs. På gulvene lægges kompositplanker og håndværkerne har eksperimenteret lidt med, hvordan arbejdsgangene fungerer bedst.
”Når altanerne er udvidet, lægger vi folie nederst og derefter strøer. Vi har fundet ud af, at vi får det bedste resultat, hvis vi starter med at lægge de otte inderste brædder. Så kommer der et firma og laver glaspartiet, hvorefter vi gør gulvet færdigt. På den måde undgår vi fugt under brædderne, fordi vejr og vind kan holdes på afstand,” forklarer Janus Vesterlund.
Billede 1. Altanen udvides og væggene isoleres, hvilket straks giver en energimæssig gevinst inde i lejlighederne. Væggene pudses og males, loftet tætnes og gulvene får nye planker. I altanens bund lægges folie og derpå strøer. Når de første otte brædder er lagt, laves glaspartiet og derefter lægges gulvet færdigt.
Billede 2. De steder hvor altaner støder mod hinanden, sættes mahognibrædder op for at skabe et privat rum til hver lejlighed. Det giver en varm stemning, som er i fin tråd med de nye farver på gulv, vægge og loft.
Billede 3. EasyPlank® kommer i længder på 3,10 og 3,40 m. Kvaliteten er ensartet, så derfor er der stort set intet spild.
Billede 4. Håndværkerne fortæller, at komposit intet vejer og er let at arbejde med. Brædderne leveres i en skibscontainer, hvor håndværkerne forbereder arbejdet.Der saves til og pakkes i sæt, som køres hen til den enkelte boligblok, hvor en mand kan stå alene og montere.
Billede 6. En beboer fortæller, at hun allerede 6. januar sad ude på altanen og nød solen. Hun fremhæver fordelene ved, at altanen nu er meget større og der kan inviteres gæster ud på den. Glaspartiet betyder, at man kan rykke ud året rundt. Så snart det bliver for varmt, skydes glasset til side.
Stor forskel på komposit
Det er ATRA Arkitekter a/s, som er Totalrådgiver for Boligselskabet Holstebro og har tegnet stregerne til de nye altaner. Herfra fortæller ATRA´s byggeleder, bygningskonstruktør Niels Tarp, at man har valgt kompositplanker for at opnå et så ensartet gulv som muligt. Desuden ville man benytte et produkt, der tidsmæssigt er hurtigt og nemt at montere. Easyplank er valgt som et alternativ til hårdttræs terrassegulv.
”Med en byggeperiode på to år og løbende levering af gulve til 240 altaner, turde vi ikke løbe risikoen med hårdttræsgulv. For hårdttræ leveres som oftest i meget varierende længder og i meget svingende kvaliteter,” siger Niels Tarp, som i processen også måtte forholde sig til, at der er stor forskel på kompositprodukter.
Der er nemlig billigprodukter på markedet, som importeres fra Kina og her er det vanskeligt at få præcise beskrivelser. Nogle af disse produkter indeholder for eksempel bambus, som er en græsart og derfor ikke nær så holdbar som komposit baseret på træ.
”Det blev overvejet at bruge et kompositprodukt fra Kina, men det var tyndere, så bæreevnen var ikke god. Selv om det ved første øjekast var billigere, krævede det næsten dobbelt så mange strøer, skruer og mandetimer,” siger Niels Tarp, som regnede ud, at EasyPlank krævede udlægning af cirka 4.000 meter strøer og 36.000 skruer. Den tynde model ville kræve omkring 7.500 meter strøer og 56.000 skruer.
Intet spild
På byggepladsen er Janus Vesterlund tilfreds med valget. Han forklarer, at alle plankerne er kommet i længder på 3,40 m.
”Det er helt optimalt med fix-mål, for der er jo ikke nær så meget spild som ved almindelig træ. Samtidig er EasyPlank meget rarere at arbejde med end et traditionelt hårdttræs gulv, fordi det kommer i helt lige længder,” siger han og fremhæver desuden et par andre fordele:
”Plankerne vejer intet og så er de nemme at save i. To-tre gange frem og tilbage med en fukssvans, så er det savet over.”
Både Niels Tarp og Janus Vesterlund er dog spændte på at følge EasyPlank over tid. Entreprenørerne vil holde meget øje til sommer for at se, hvordan plankerne reagerer på den ekstreme varme, som de givetvis bliver udsat for, nu hvor altanerne har fået et glasparti. Og arkitekterne holder også et vågent øje med produktet:
”Vi er spændte på, hvor følsomme plankerne er og hvor lette de er at holde rene. Derfor vil vi følge tæt, hvordan de ser ud om et år,” siger Niels Tarp.
Hos Wimex, som forhandler EasyPlank®, er direktør Erik Bach overbevist om, at både beboere og professionelle bliver glade for kompositgulvene:
”Vi er sikre på, at plankerne performer mindst lige så godt som traditionelle produkter, og at alle derfor bliver tilfredse med valget.”
FAKTA
Holstebro Boligselskab / afdeling 7 udvider og lukker altaner, udskifter tage og renoverer murværk. Projektet koster 63 millioner kr. og strækker sig over to år.
240 altaner udvides, isoleres og får nyt glasparti, så beboerne kan benytte altanen året rundt.
Gulvene får kompositplanker – EasyPlank® by Wimex – som er en miljøvenlig løsning, der repræsenterer den allernyeste teknologi. Opskriften lyder:
60 % overskudsnåletræ fra møbelproduktion
30 % genbrugt fødevareemballage (HDPE)
10 % additiver
Produkterne er helt gift- og PVC-fri og kan i princippet genbruges i enden af deres livscyklus.
Terrasseplankerne har helt særlige fordele:
Ingen miljøbelastning under produktion, montage, brug eller bortskaffelse.
Vedligeholdelsesfrit og langtidsholdbart.
Ekstra lange længder og vendbare overflader