Stelbo

Lægning af terrasser i hårdttræ

Haven | Skrevet af Stelbo d. 8. februar 2008

Afstand imellem plankerne
Terrassebrædderne bør ligges med 4-5 mm mellemrum, for at træet kan arbejde ved temperatursvingninger og ændring i luftfugtighed. Træet skal have plads til at tilpasse sig det danske klima, som kan svinge fra minus 20 til plus 30 og byde på regn i flere uger i træk.


Afstand imellem strøer
Maks. afstand imellem strøer er 60 cm, hvis terrassebrædderne er 21 mm tykke, og 70 cm hvis de er 25 mm. Angelim Pedra strøer på 45×68 mm og Bangkirai strøer på 45×70 mm bør maks. spænde over 100-120 cm.

Skruer
Skruerne, der bruges til montage, skal være rustfri eller allerhelst syrefast. Terrasser i hårdttræ holder nemt i 25 år og i mere end 40 år, hvis træet olieres jævnligt, så skruerne skal holde længe. Der findes skruer i “syrefast stål” eller “A4-stål”, som det også kaldes. Disse skruer bør især anvendes, hvis terrassen skal ligge i næreden af saltvandskyster.


Planker kan skrues fast oppefra eller nedefra, hvis man ønsker skruerne helt skjulte. En anden måde at skjule skruerne på, er ved at proppe dem/ montere træpropper i skruehullerne. Uanset metode, bør der monteres min. 3 skruer pr. fæstningspunkt, idet der ellers er stor risiko for, at træet buer på midten ved visse vejrforhold.

Strøer
Det gælder om at fastholde plankerne så godt som muligt. Jo mindre træet får lov til at ligge og arbejde, des mindre risiko er der for, at plankerne knækker skruerne, vrider sig skæve og begynder at ligge løst. Skruerne skal være lange nok til at nå mindst 5 cm ned i strøerne, og skruehovedet skal være stærkt.


Hvis ikke der er “bid” nok i den strø, som træet ligger på, bliver plankerne skæve og ujævne i løbet af årene. Skruen skal gå langt nok ned i strøen, og den træsort, der bruges som strø, skal være stærk nok, og den skal være dimensioneret rigtigt. Hvis strøerne er for tynde og af en mindre stærk træsort som f.eks. grantræ, er det vridningerne i terrasseplankerne, der “tager magten” og begynder at vride sig, som det passer dem.


Terrassens placering
Der er forskel på, hvor meget klimaet indvirker på træet, alt efter hvor og hvordan terrassen opføres. Hvis terrassen ligger helt nede ved jorden og er lukket i siderne, så vil udtørringen af træet ikke være så voldsom, som hvis siderne er åbne og terrassen står på søjler/pæle et stykke over jorden. Ligger terrassen i skyggen det meste af dagen og helt nede ved jorden, vil der, lige som med alle andre terrassebelægninger, kunne dannes alger på overfladen. Træet rådner ikke af den grund, men vil være glat, hvis der er fugtigt. Vedvarende fugtigt træ kan blive jordslået og grimt på oversiden.
Hårdttræ som Bangkirai, Cumaru og Ipé er meget olieholdige træsorter og suger ikke så meget vand. Nedbrydningen af træ afhænger bl.a. af temperatur og fugt, så når træet ikke optager vand, nedbrydes det ikke så hurtigt.


Ønsker man at bevare træets naturlige glød, skal terrasser, der ligger i solen og er udsat for vind og vejr, have olie oftere, end træ der ligger mere skyggefuldt og i læ for vinden.



customer-logo

Firma Adresse

Halkærvej 131
9240 Nibe

Nyeste artikler fra Stelbo
Find dit nye køkken her
Stelbo
Find dit nye køkken her
Læs artikel
Nye skabe i badeværelset
Stelbo
Nye skabe i badeværelset
Læs artikel
Frisk op med nye fronter på dine skabe
Stelbo
Frisk op med nye fronter på dine skabe
Læs artikel
Corian bordplade og vask på mål
Stelbo
Corian bordplade og vask på mål
Læs artikel
Garderobeskabe
Stelbo
Garderobeskabe
Læs artikel
Dit eget design
Stelbo
Dit eget design
Læs artikel
Bordstel til brug både ude og inde
Stelbo
Bordstel til brug både ude og inde
Læs artikel
Spændende sofabord
Stelbo
Spændende sofabord
Læs artikel
Indlæs flere artikler...
Brochurer
Terrasseland brochure
Stelbo
Indlæs flere brochurer...

Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.