Kvalitets træpiller lønner sig på varmeregningen
Flere og flere danskere skifter til stoker- og fastbrændselsfyr. Det er godt for miljøet og – på lidt længere sigt – også for økonomien. Men der er som bekendt forskel på fisk, og i høj grad også på kvaliteten af dine træpiller.
Brug kvalitets træpiller – det betaler sig
Når man vælger at fyre med træpiller, er der stor forskel på den kvalitet, man kan anskaffe sig. En træpilles kvalitet måles bl.a. i dens brændværdi. Træpiller af høj kvalitet har en højere brændværdi end sine mindre kvalitative artsfæller. Træpillers brændværdi måles i kWh/kg., og skal være 4,8 eller derover, for at tilhøre den høje ende af skalaen. Hvis du får træpiller af rigtig god kvalitet, vil man typisk tale om en brændværdi på 5 kWh/kg.
Brændværdi kan dog være misvisende, hvis ikke man ved hvad man skal kigge efter, da der ofte oplyses 2 forskellige tal, nemlig hhv. øvre brændværdi og effektiv brændværdi. Her skal du altid sikre dig, at du kigger på den effektive brændværdi, da det er den du kan regne med i forhold til opvarmning af din bolig eller dit brugsvand.
Det siger næsten sig selv, at god kvalitet betaler sig, men ved træpiller kan kvaliteten ikke bare spille en rolle i forhold til dit forbrug af træpiller, men også det, du får ud af dem og hvor meget de sviner.
Træpiller af god kvalitet betyder mindre slagge, aske og rengøring
Træpiller består af hårdt komprimeret træ og savsmuld, der ved hjælp af træets naturlige bindemidler, holdes sammen og bevarer sin pille-form. Jo bedre kvalitet dine træpiller har, desto mindre ”affaldsstoffer” indeholder de. Kvalitets træpiller består næsten udelukkende af rent træ og savsmuld, mens dårligere træpiller ofte også indeholder elementer som bark, sand, blade o. lign., der udover at være med til at forringe træpillernes brændværdi, også skaber mere aske og slagge, og dermed langt mere vedligeholdelsesarbejde af dit fyr.
Så udover at du – på grund af affaldsstoffer og højere vandindhold i pillerne – får en lavere brændværdi, betyder dårlige træpiller også mere arbejde i det daglige. Så selvom du måske kan spare lidt penge her og nu ved at vælge de allerbilligste træpiller, så bør du altid se tingene i et lidt større perspektiv og holde dig for øje, at du A: vil skulle bruge flere dårlige træpiller, for at opnå samme effekt som de gode, og B: at dårlige træpiller sviner mere i brænderen og således kræver mere vedligeholdelse.
Grøn energi er kommet for at blive
Vi er blevet mere bevidste om miljøet gennem de senere år, hvilket tydeligt ses i de tilgængelige fyrringsmetoder vi anvender privat. Foruden fastbrændselsfyr og solceller, er også jordvarme blevet mere og mere almindeligt og der er stort set ingen husejere, der vil have oliefyr mere. I hvert fald ikke når det evt. gamle oliefyr står for udskiftning. Dels er der kommet meget strenge krav til nye oliefyr, og dels er vi blevet bevidst om, at fossile brændstoffer skader miljøet og ikke holder for evigt i modsætning til de grønne alternativer.
Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.
Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.