Guide: Pas på elinstallationerne i hjemmet

El-installationer | Skrevet af Mette Jensen d. 22. november 2017

Hvad enten du bor i hus eller lejlighed, skal du sørge for at passe godt på dine elinstallationer, da du næppe er interesseret i at sætte dit og dine familiemedlemmers liv på spil. Fejl i elinstallationer skal tages seriøst, da fejlene i værste fald kan koste menneskeliv. Netop derfor er det vigtigt, at der bliver sat fokus på emnet, så der er mulighed for at reducere antallet af alvorlige ulykker forårsaget af elektricitet.

 

Sluk for al elektronik, når det tordner

Der er mange mennesker, som bliver nervøse og utrygge, når det buldrer og brager udenfor. Selvom det kan føles ubehageligt, så skal du vide, at du som udgangspunkt er i sikkerhed i dit hjem. Før du gemmer dig under din seng, bør du sørge for at lukke alle døre og vinduer. Dernæst skal du slukke for al elektronik, så du ikke risikerer, at din elskede computer, radio eller blender går i stykker.

Er der varslet kraftig torden, kan du tage dine forholdsregler ved at slukke for al strømmen i hjemmet. Tryk blot på afbryderknappen, hvis du vil være på den sikre side.

 

Undgå at bruge for mange elektroniske apparater på én gang

Det er meget muligt, at du er god til at multitaske, men du bør alligevel undgå at bruge både mikrobølgeovnen, blenderen og støvsugeren samtidig, da der hurtigt kan opstå problemer. Slutter du for mange apparater til én stikdåse på samme tid, så er der en vis risiko for, at ledningen bliver så varm, at der opstår brand.

Foruden risikoen for at stikdåsen går i brand, er der også en stor risiko for, at sikringerne ryger. Er du ikke synderligt interesseret i at udskifte sikringer i tide og utide, så skal du undlade at have gang i for mange elektroniske apparater samtidig. Det råd bør du huske på næste gang, du står i køkkenet. Det er relativt nemt at skifte en sikring, men det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis sikringerne går flere gange om ugen.

 

Investér i en vandtæt forlængerledning til græsslåmaskinen

Ejer du en eldrevet græsslåmaskine, så er det alfa omega, at du gør dig nogle grundige overvejelser mht. valg af forlængerledning. Du skal nemlig ikke stille dig tilfreds med en hvilken som helst forlængerledning, da ikke alle forlængerledninger er lige sikre.

Det danske klima er meget fugtigt, hvorfor traditionelle forlængerledninger nemt kan kortslutte ved udendørsbrug, hvis ledningen altså ikke er vandtæt. Du løber en stor, unødvendig risiko ved at bruge en ikke-vandtæt forlængerledning, da der er fare for, at græsslåmaskinen går i stykker – eller det der er værre. Kortslutninger har været skyld i rigtig mange brande gennem tiden, så man bør ikke undervurdere den fare, der er forbundet med en kortslutning.

 

Undgå at oplade din smartphone om natten

Sikkerhedsstyrelsen fraråder, at man oplader sin smartphone eller tablet om natten.

En smartphones batteri kan i værste fald blive så varmt under opladning, at der opstår brand, og det kan selvsagt få fatale konsekvenser, hvis man ikke opdager det i tide. Derfor rådes du til aldrig at oplade elektroniske apparater om natten, hverken smartphones, tablets, computere eller kameraer.

Det er især farligt at oplade førnævnte enheder i sofaen og sengen, da der er en vis fare for, at enhederne antænder sig selv samt sengen, sofaen eller et andet brandbart materiale. Ergo bør du så vidt muligt kun oplade din smartphone under opsyn om dagen.

 

Forlad ikke opladende elektronik

I samme boldgade som forrige tip skal du vide, at du ikke bør lade forskellige apparater sidde til opladning, når du ikke er hjemme.

Ligesom du skal undgå at oplade elektronik om natten, skal du også undgå at forlade opladende elektronik. Din umiddelbare tanke er måske, at det er meget praktisk at oplade diverse batterier, når du ikke er hjemme, men har du tænkt over, hvilken fare kraftige batterier udgør? Uanset om du oftest oplader batteriet til din computer, el-tandbørste eller e-cigaret, bør du kun oplade batterierne, når du er hjemme. Hvis du vil læse mere om hvordan batterierne i e cigaretter virker, så kan du med fordel læse den detaljeret guide på forsiden hos din-ecigaret.dk. Når det gælder opladning af e cigaretter, er der nemlig stor forskel på kvaliteten af batterierne, alt efter hvilken producent man køber fra.

Derfor anbefales det at vælge en e cigaret, hvor batteriet er i bedst mulige kvalitet. Det samme gælder andre elektroniske varer, som eksempelvis bærbare computere. Også her er det vigtigt at man sørger for at vælge en model med et kvalitetsbatteri.

 

Få lavet et kvalificeret eftersyn

Det er yderst vigtigt, at man får identificeret eventuelle fejl i tide. Det er i den forbindelse nødvendigt at få gennemført et kvalificeret eftersyn af hjemmets elinstallationer. Såfremt du er i det mindste i tvivl om, hvorvidt dine elinstallationer er lovlige og / eller sikre, bør du tage kontakt til en autoriseret elinstallatør. En installatør har mulighed for både at finde og udbedre de fejl, der evt. er tilstede.

Udgifterne til et eftersyn er altid givet godt ud, da elinstallatøren med al sandsynlighed vil finde nogle fejl, som du aldrig selv ville have opdaget, før det var for sent. Én lille fejl i en elinstallation kan koste dyrt, hvorfor det ikke er det rigtige sted at spare. Vær desuden sikker på, at du hyrer en autoriseret elinstallatør og ikke blot en almindelig håndværker. I øjeblikket opleves der en del fusk, hvorfor du bør være på vagt.

Såfremt eftersynet påviser, at der er ulovlige elinstallationer i ejendommen, bør de hurtigst muligt udbedres. Det vil være oplagt at bede den pågældende elinstallatør om at sende et skriftligt tilbud, så man kan få en fornemmelse af, hvad det koster at udbedre fejlene. Det bør dog aldrig være økonomien, der afholder dig fra at få udbedret eventuelle fejl.

Sikkerhedsstyrelsen giver dig endnu flere tips. Du kan læse dem alle sammen på deres hjemmeside her.customer-logo

Firma Adresse

Vestergade 19B
8000 Aarhus C

Nyeste artikler fra Mette Jensen
Skal du indrette ny butik? Læs mere her.
Mette Jensen
Skal du indrette ny butik? Læs mere her.
Læs artikel
Det bør du vide, når du starter dit eget firma
Mette Jensen
Det bør du vide, når du starter dit eget firma
Læs artikel
Tre grunde til at lave lejekontrakter online
Mette Jensen
Tre grunde til at lave lejekontrakter online
Læs artikel
3 tips til en personlig og ryddelig bolig
Mette Jensen
3 tips til en personlig og ryddelig bolig
Læs artikel
Sådan indretter du entre og badeværelse
Mette Jensen
Sådan indretter du entre og badeværelse
Læs artikel
Sådan kan du spare penge på din varmeregning
Mette Jensen
Sådan kan du spare penge på din varmeregning
Læs artikel
Råd til ejendomsadministration og flytning
Mette Jensen
Råd til ejendomsadministration og flytning
Læs artikel
3 tips til at skabe en hjemlig spisestue
Mette Jensen
3 tips til at skabe en hjemlig spisestue
Læs artikel
Indlæs flere artikler...

Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.