Ardex Skandinavia A/S
Skal du bruge vådrumsmembraner eller fliseklæber til dine nye flotte klinker i badeværelset, så har ARDEX et bredt udvalg af forskellige miljøvenlige produkter du kan bruge til dit badeværelsesprojekt.
Det har længe været kendt blandt fagfolk, at radonstråling årligt forårsager 300 dødsfald i Danmark på grund af lungekæft. Men nu er farerne ved radon også begyndt at dæmre for boligejerne, som i stigende grad ønsker at radonsikre deres hjem. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man som boligejer får målt radonniveauet i huset.
Hundredtusindvis af danskere udsættes dagligt for radonstråling i et omfang, der øger risikoen for udvikling af lungekræft. Helt præcist vurderer foreningen Realdania, som bl.a. står bag Bolius – Boligejernes Videncenter, at 350.000 danske boliger har radonniveauer over myndighedernes anbefalede grænseværdier. Det svarer til, at hver femte boligejer har radonproblemer.
Kræftens Bekæmpelse: Få målt radonniveauet Forskning viser, at radonstråling skader lungevævet, når koncentrationen bliver for høj. Det kan i værste fald udvikle sig til kræft. Her vurderer Sundhedsstyrelsen, at der årligt dør 300 danskere som følge af lungekræft, der er forårsaget af radon.
– Man har i mange år vidst, at der er en sammenhæng mellem for høje radonkoncentrationer og øget risiko for udvikling af lungekræft, forklarer prof. Ole Raaschou-Nielsen, som er leder af forskergruppen Arbejde, Miljø og Kræft på Kræftens Bekæmpelses Forskningscenter.
– Derfor kan det kun anbefales, at man får målt radonniveauet i sin bolig. Behovet for at få målt radon afhænger dog af, hvor man bor og af boligtypen. Hvis man f.eks. bor på tredje sal i en etageejendom, eller hvis man bor på sandede jorde i Vestjylland, så er der næppe grund til at bekymre sig om radon i boligen, fortsætter han.
Mængden af radon i jorden afhænger af jordbundsforholdene og varierer derfor fra område til område. Radonrisikoen er størst på bl.a. Sjælland, Fyn samt i det østlige Jylland, mens den er meget lav på den jyske vestkyst. Det fremgår af det opdaterede kort over radonkoncentrationer, som virksomheden Nordisk Radon Måling har udarbejdet på baggrund af Sundhedsstyrelsens radonkort fra 2001.
Her er det dog værd at huske på, at radonniveauer kan svinge betydeligt fra nabo til nabo, og den eneste måde at få sikkerhed for det reelle radonniveau i boligen er derfor at få målt det.
Radonmåling i fremtidige tilstandsrapporter Hos producenten Ardex har man det seneste års tid oplevet et stigende antal henvendelser om radon fra bekymrede boligejere. Ardex har udviklet en række membraner, som efter installationen minimerer mængden af indtrængende radon i f.eks. parcelhuse, hvor kælderrummene bruges som børneværelser eller hjemmearbejdspladser. Desuden efteruddanner virksomheden håndværkere til at arbejde professionelt med radonsikring.
– Mange kontakter os for at høre, hvordan de får bugt med den farlige stråling, og vi har oplevet flere henvendelser om radonsikringsprojekter det seneste år. Især boligejerne bliver i stigende grad opmærksomme på problemstillingen og ønsker ikke kun at få lavet målingerne, men vil også gøre noget ved problemet, forklarer teknisk chef Carsten Rasmussen fra Ardex. Han fortsætter:
– Jeg tror derfor ikke, at vi skal mere end to til tre år frem i tiden, før radonmålinger f.eks. er blevet obligatoriske i forbindelse med udarbejdelsen af tilstandsrapporter. Og hvis der i den forbindelse konstateres for høje koncentrationer, så gælder det selvfølgelig om at få gjort noget ved det, understreger han.
Her kan du få mere at vide om radon:
Radonguiden: Radonguiden er oprettet i samarbejde mellem Energistyrelsen, Boligejer.dk, Statens Institut for Strålebeskyttelse samt Kræftens Bekæmpelse med støtte fra Realdania. Her kan du bl.a. læse mere om radonstråling, radonmåling, samt hvem der har hvilket ansvar i forbindelse med radon i bygninger i Danmark. Du finder Radonguiden her: http://boligejer.dk/radonguiden/0/28
Ardex.dk: Her kan du læse om effektive membranløsninger til radonsikring og finde din nærmeste certificerede radonsikringsinstallatør. Læs mere her: http://www.ardex.dk/radonsikring.htm
Skal du bruge vådrumsmembraner eller fliseklæber til dine nye flotte klinker i badeværelset, så har ARDEX et bredt udvalg af forskellige miljøvenlige produkter du kan bruge til dit badeværelsesprojekt.
Marielundvej 4
2730 Herlev
Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.
Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.