Varmepumper har – som så meget andet – gennemgået en renæssance over de senere år, og er for alvor ved at blive en populær varmekilde. Men varmepumper kommer i mange forskellige afarter, og det er vigtigt at vælge den rette, hvis du skal have den maksimale besparelse på varmeregningen.
Varmepumper kan potentielt spare dig for meget
Når man taler om energirenovering, er det ikke uvæsentligt at se på, hvornår ens investering er tjent (sparet) hjem. En varmepumpe kan spare dig for op til 60% på varmeregningen, og det lyder jo fantastisk – men det er selvfølgelig ikke givet, at dette vil gælde for dig. Det afhænger alt sammen af hvordan dit nuværende set-up er, og hvordan det præsterer i praksis. Dog vil langt de fleste kunne spare penge ved at skifte til en varmepumpe.
Forskellige typer af varmepumper
Der findes en række forskellige typer af varmepumper, og det kan være lidt vanskeligt at gennemskue hvilken type, der er mest ideel til netop dit behov. Derfor bør du altid konsultere en faguddannet, inden du køber varmepumpe.
De fire overordnede typer af varmepumper er:
Luft-til-luft varmepumper
Den mest almindelige type, er luft-til-luft varmepumpen, som udelukkende fungerer til boligopvarmning. En luft-til-luft varmepumpe kan ikke generere varmt brugsvand, men som boligopvarmning er det en rigtig fin løsning. Varmepumpen virker ved, at den udnytter den termiske energi i luften udendørs, og blæser den ind i huset. Og selvom du måske synes det er koldt udenfor, så er der stadig energi at hente, og luft-til-luft varmepumper fungerer også selvom det er minusgrader udenfor.
Luft-til-vand varmepumper
Luft-til-vand varmepumper fungerer i praksis ligesom luft-til-luft, men kræver lidt mere i opsætningen, da denne type også skal tilsluttes boligens centralvarmeanlæg for et kunne bistå med varmt brugsvand.
Jordvarmepumper
En jordvarmepumpe kan både sikre opvarmning og varmt vand. Det er en meget energieffektivløsning, der dog kræver en del kvadratmeter, da der skal nedgraves jordvarmeslanger i haven, og der skal en vis størrelse af have til, før det for alvor er nyttigt. Omvendt er jordvarme brugbart hele året rundt – også om vinteren – og kan som sagt forsyne boligen med både varme og varmt vand.
Hybridvarmepumper
En hybridvarmepumpe er en varmepumpe i samspil med en anden varmekilde som f.eks. et olie- eller stokerfyr. Her er det varmepumpens opgave, at klare så meget som muligt, og så lade den mere konventionelle varmekilde stå for resten.
Er en varmepumpe det rette for dig?
Der er mange faktorer der spiller ind i forhold til, om en varmepumpe er en god investering eller ej. Du bør derfor altid konsultere en fagmand, der kan forestå de nødvendige beregninger, inden du bliver varmepumpeejer. Dog skal det siges, at det – for de fleste med ældre varmeanlæg – kan være en uhyre lønsom investering. Men udover dit nuværende varmeanlæg, spiller elementer som isolering, døre og vinduer naturligvis også en rolle.
Men når alt kommer til alt, så er varmepumper uhyre energi- og miljøvenlige varmekilder, der kan spare penge på varmeregningen og forbedre indeklimaet.
Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.
Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.