Boligejernes køb af træ-lignende brædder i fibercement til bl.a. gavle og udhæng har i 2012 slået alle rekorder. Alene Cembrit – Danmarks største leverandør af byggematerialer i fibercement – har i 2012 sendt næsten 2.000 km. af de populære brædder ud til boligejerne.

Danske boligejere er i stor stil i gang med at udskifte træ-brædder på bl.a. gavle og udhæng med træ-lignende brædder i fibercement.
En ny statistik fra Cembrit – Danmarks største leverandør af byggematerialer i fibercement – viser, at boligejernes efterspørgsel efter brædder i fibercement i 2012 har slået alle rekorder. Siden nytår har Cembrit langet knap 2.000 km. af de brædder, der går under navnet HardiePlank, over disken, og intet tyder på, at væksten stopper her.
Mens den generelle efterspørgsel efter byggematerialer kører på et lavere blus, så går det den stik modsatte vej med vores fibercement-brædder, siger administrerende direktør i Cembrit Mogens Fisker.
Det skyldes formentlig, at danskerne gerne vil slippe for at male, udbedre sprækker og i det hele taget det vedligehold, som almindeligt træværk kræver. Og så er det jo stort set umuligt at se forskel på et HardiePlank-bræt i fibercement og et bræt i almindeligt træ, fortsætter han.
Siden 2006 har danskerne beklædt huse og andre bygninger med næsten 10.000 km. fibercement-brædder af Cembrits HardiePlank. Hvis man lægger brædderne i en lang række, svarer det omtrent til afstanden mellem København og Cape Town i det sydligste Afrika.
Arkitekter: Vi handler rationelt
At mange danske boligejere i dag vælger brædder i fibercement frem for træ er ifølge arkitektfirmaet Bjerg Arkitektur et udtryk for, at vi opfører os rationelt.
Vi prioriterer i dag de løsninger, som er robuste og langsigtede, og som ikke kræver løbende investering i form af tid og penge. I den forbindelse er fibercement attraktivt, fordi det ikke kræver vedligehold, siger direktør Kjeld Bjerg og tilføjer:
Og selv om vi måske umiddelbart hellere ville have den ægte vare i form af rigtigt træ, så er det bare ikke længere den mest rationelle beslutning.
Kjeld Bjerg tilføjer, at der stadig er mange, der vælger at bruge træ, men at byggetrenden klart bevæger sig imod materialer, der ”passer sig selv” og kræver mindst muligt af bygningsejeren.
