Der er kun en vej for kommunerne, hvis de vil af med nogle af de mange tomme byggegrunde, der lige nu ligger og lumrer rekordlænge, især i provinsen.
Udbudspriserne på de dårligst beliggende grunde skal bankes et godt stykke nedad, hvis grundene skal sælges, lyder det fra flere parter.
”Med liggetider på 650 dage kan det jo godt tyde på, at udbudspriserne ikke er fuldt med markedet i tilpas grad. Det er jo noget længere end man ser, sågar for sommerhuse. Det peger jo på at udbudspriserne er for høje,” siger cheføkonom i Dansk Ejendomsmæglerforening Troels Theill Eriksen.
Rekordlange liggetider
Han henviser til nye tal fra boligsiden.dk, der viser, at der landet over ligger flere tusinde byggegrunde med rekordlange liggetider. Alt imens sælges de attraktive grunde forholdsvis hurtigt og til ganske høje priser.
Det burde være et wake-up call for især kommunerne, som måske skal indse, at udbudsprisen skal endnu længere ned. Over de seneste to et halvt år, er udbudspriserne faldet med godt 10 pct.
”Dem der har grundene til salg skulle måske lige tage et realitetstjek på markedet. Det er spørgsmål om man ikke skulle sende et prissignal, ved at kigge på lokalområdet og synkronisere grundene med de priser,” siger Troels Theill Eriksen.
Færre kunder
Og han bakkes op af Steffen Baungaard, der er direktør i Huscompagniet, Danmarks største leverandør af nybyggede huse.
”Som markedet er nu så skal alt sættes ned i pris. Når der er krise er der færre kunder, og dermed er der jo et overudbud af grunde. Og måske også af nogle som ikke ligger så fantastisk. I de gode dage troede alle kommuner, ligegyldigt hvor langt de lå fra hovedstaden, at de skulle til at tjene penge på grundudvikling. Og så har de haft svært ved at sætte dem ned igen bagefter,” siger Steffen Baungaard.
Han mener dog ikke der er andet af gøre for kommunerne.
”For de grunde med dårlig beliggenhed, er der kun en ting at gøre og det er at smide priserne. For du får ikke dage som 2006-2007 igen foreløbig. De grunde der ligger ude i periferien, de skal bare ned i pris,” siger direktøren.
I Sønderjylland har man forsøgt at komme af med de næsten usælgelige grunde ved at fjerne mindsteprisen. Men hidtil uden den store effekt.
Kilde: Bolig og Privatøkonomi Af Lasse Ladefoged