Swisspearl

Tjek af eternittag

Huset | Skrevet af Swisspearl d. 22. august 2012

Hvornår har du sidst tjekket dit gamle eternittag?

Tusindvis af eternittage i Danmark rammer i disse år deres estimerede levetid. Hvis du har et gammelt parcelhus med dets oprindelig tag, kan det være, at dit tag snart står til udskiftning. Men har du tjek på, om det skal skiftes nu, om fem år – eller måske senere? Cembrit giver her tips og vejledning til eftersyn af dit gamle eternittag.


Eternittagene på parcelhuse fra 60’erne og 70’erne er spået en fremtid på cirka 35-40 år. Det betyder, at taget på et hus bygget f.eks. i 1969 i dag er 43 år gammelt – og har overskredet sin estimerede levetid. Hvis der imidlertid har været udført kontinuerlig vedligehold gennem de 43 år, er der stor sandsynlighed for, at taget kan holde et godt stykke tid endnu. Men ikke alle tage i de danske parcelhuskvarterer er lige velholdt.

Tusindvis af tage skal udskiftes
I perioden 1960-1980 blev der bygget ikke mindre end 450.000 parcelhuse i Danmark, og de udgør stadig knap halvdelen af samtlige parcelhuse i dag (1 million). 70 % af disse huse har bølgeplader på taget, hvilket betyder, at nu, 30-50 år senere, er hundredtusindvis af eternittage højst sandsynligt klar til udskiftning.

Fugt er ældre tages største fjende, fordi chancen for skader, revner og sprækker fra årenes slid er høj. Fugtskader kan brede sig til resten af bygningskonstruktionen og bør derfor tages alvorligt. Men mange husejere er usikre på, hvordan man tjekker et eternittag. Cembrit, Danmarks førende leverandør af tagbeklædning, giver her nogle simple tagtjek til parcelhusejere.

Indersiden afslører meget
Det første sted, man skal tjekke, er loftsrummet, hvor skavanker ofte afsløres. Foretag først en generel registrering af fugt i hele tagrummet. Se efter fugtskjolder på spær, lægter, isolering og ved taggennembrydninger. Se dernæst efter punktvise utætheder, om det drypper hist og pist, f.eks. ved tagskruerne, som så måske kunne trænge til en udskiftning. ”Forkerte” lysindfald kan også pejle ind på utætheder i taget. Tjek, at der ikke hænger vatsnor (tætningsbånd) ind i tagrummet, hvilket kan betyde defekter i tætningen mellem to bølgeplader.

Slidt betyder ikke defekt
Ydersiden af taget tjekkes for patinering ud over det sædvanlige, f.eks. afskalninger på bølgeryggenes top og synlig grå cement. Det ser måske ikke så pænt ud, men spredt afskalning betyder nødvendigvis ikke, at hele taget skal skiftes med det samme. Slidtage er nemlig ikke ensbetydende med defekt, og det kan meget vel være, at taget kan ligge i yderligere fem år. Det samme gælder for porøse kanter på en bølgeplade. Men har taget derimod store afskalningsområder, varer det sikkert ikke længe, før pladerne begynder at ophobe fugt.

Vær opmærksom på mos, som typisk vokser på slidte områder med ru overflader. Mos slår rødder ind i tagmaterialet og kan derfor medvirke til, at tagpladerne tager skade og giver passage for fugt ind gennem taget.

Økonomiske overvejelser
Mange mindre slidtage- eller fugtskader kan udbedres ved enkelte reparationer, som fx at skifte en bølgeplade. Men kræver taget adskillige større reparationer, ville det være oplagt at regne ud, hvor meget mere det ville koste at skifte hele taget. Måske kan det betale sig på længere sigt at lægge lidt ekstra penge i et komplet tagskift frem for besparelser nu og her.

Bemærk, at en ny omgang maling kun giver kosmetisk fornyelse og forlænger ikke funktionalitetens levetid.

Tip: Efterisolering i forbindelse med et tagskift kan spare mange anstrengelser. Når det gamle tag er fjernet, lettes håndværkernes arbejde, og isoleringsværdien bliver langt bedre, fordi arbejdet udføres i en bekvem arbejdsstilling. Desuden slipper du for at slæbe isolering op gennem loftslemmen i bryggerset!

Eternittage holder længe
Ifølge Cembrit er eternittage taknemmelige og meget ukomplicerede at have med at gøre. Hvis man passer på sit tag, kan det holde i rigtig mange år. Hold derfor altid øje med fugtskader i taget – både inde og ude. Skulle du få mistanke om forhold, der skal udbedres, så tag kontakt til Cembrits tekniske rådgivning eller din lokale fagmand for en professionel vurdering.

Overvejer du at skifte det gamle eternittag, så gå ind på www.skifttag.dk, hvor fem simple trin hjælper dig træffe forskellige valg i forbindelse med anskaffelse af nyt tag.



Swisspearl

Swisspearl giver dig i en letvægt fibercementplade, der fremstilles af cement, mineralfiller, og cellulose fibre. Pladen er udviklet specielt til at modstå det danske klima og passer dermed i al slags vind og vejr.
Swisspearl tilbyder dig lette vægge der kan modstå lidt mere end andre, så du ikke skal bygge med tunge, murede eller støbte vægge.

customer-logo

Firma Adresse

Gasværksvej 24, 1.
9000 Aalborg

Nyeste artikler fra Swisspearl
Fornuftig fornyelse
Swisspearl
Fornuftig fornyelse
Læs artikel
Parcelhus blev vendt på hovedet
Swisspearl
Parcelhus blev vendt på hovedet
Læs artikel
Swisspearl Partner – Få styr på produkterne
Swisspearl
Swisspearl Partner – Få styr på produkterne
Læs artikel
Fra bungalow til boligdrøm
Swisspearl
Fra bungalow til boligdrøm
Læs artikel
Fra dårlig stand til dejlig familiebolig
Swisspearl
Fra dårlig stand til dejlig familiebolig
Læs artikel
Smuk renovering af klassisk typehus
Swisspearl
Smuk renovering af klassisk typehus
Læs artikel
Cembrit investerer trecifret millionbeløb i ny facadeproduktion
Swisspearl
Cembrit investerer trecifret millionbeløb i ny facadeproduktion
Læs artikel
Boligmangel truer populære byområder
Swisspearl
Boligmangel truer populære byområder
Læs artikel
Indlæs flere artikler...
Brochurer
HardiePlank facadebeklædning
Swisspearl
James Hardie
Swisspearl
Indlæs flere brochurer...

Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.