Selvom regeringen med udflytningen af statslige arbejdspladser har gjort deres for at skabe balance mellem by og land, stritter befolkningen imod. Danskerne søger nemlig i stigende grad mod hovedstaden og andre større byområder – og det er der flere gode grunde til. Vi kigger nærmere på nogle af dem i dette indlæg.
1. Du er tæt på det hele
Hvis der er noget, der kan trække folk til byen, er det de utallige kulturelle, rekreative og gastronomiske tilbud. I byen er man nemlig aldrig langt fra den nærmeste restaurant eller cafe, ligesom der med teatre, biografer og museer allevegne altid er noget at tage sig til.
Af samme grund er der hvert år ved studiestart rift om boligerne i de centrale dele af de store universitetsbyer. For de unge vil selvfølgelig være tæt på det hele.
Men det er ikke kun de unge, der gerne vil bo i byen. De ældre generationer dropper i højere grad livet i parcelhuskvartererne til fordel for byen, hvor kulturliv og aktiviteter for folk i alle aldre altid er lige rundt om hjørnet.
2. Der er også luft og grønne oaser i byen
Før i tiden flygtede folk til forstæderne, provinsen og landet, lige så snart de fik muligheden. De centrale byområder var nemlig tætbefolkede, lejlighederne var trange og mørke, og gaderne flød over af snavs og affald, mens områderne uden for byen bød på frisk luft, grønne områder og mere plads.
Sådan er det ikke længere. Med et stigende fokus på byudvikling, er byerne ikke længere trange og klaustrofobiske. Her satser boligudviklere og lokalplaner nemlig stort på at udvikle boligområder, hvor rummelige, lyse lejligheder omgives af grønne parker og plæner.
Og der er bestemt ikke mangel på udbuddet af lejligheder, som imødekommer kommende byboers krav til luft og grønt liv. Byudviklingen boomer nemlig – ikke mindst i København, hvor der i den kommende tid blandt andet kommer boliger til salg i Valby, som netop imødekommer efterspørgslen efter mere rummelige byrum.
3. Offentlig transport gør det nemt at komme rundt
Man kommer ikke udenom bilen, hvis man bor på landet. Her er der ofte langt til indkøb og begrænsede muligheder for at komme rundt med offentlig transport.
I byen vælger mange tværtimod slet ikke at have en bil – og med god grund. De større danske byer kan nemlig byde på både metro, S-tog, letbane og bus, som hele tiden kører på kryds og tværs af bynettet. På den måde slipper man for de mange udgifter og besværet ved at være bilejer, ligesom man bidrager til den grønne omstilling.