Circle K

Varme sommertips

Huset | Skrevet af Circle K d. 1. juni 2004

Servicechef Torben B. Pedersen fra Statoil skriver nedenfor om de overvejelser du bør gøre om dit centralvarmeanlæg.


Endelig er sommeren kommet over os, med sol og varme og dejligt vejr. På denne tid af året er det de færreste mennesker som har lyst til at tænke på deres centralvarmeanlæg.


Men er det ved nærmere eftertanke, egentlig ikke den bedste tid til at få efterset / repareret, eller muligvis udskiftet sit anlæg helt eller delvist ? Vi har jo netop ikke i sommermånederne behov for opvarmning, men kun det varme vand, og den ulempe er til at leve med i en kort periode.

Jeg vil i denne artikel komme ind på et par af de vigtigste elementer i et hvert central varmeanlæg – oliefyr og oliekedel.

Oliefyret
Man regner et oliefyrs levetid til en ca. 10-15 år – afhængigt af hvor hårdt det må arbejde. Lidt som en bil – jo flere km. du kører – jo stærkere du kører – jo dyrere bliver det, og jo kortere tid holder motoren i din bil!

Din oliefyrsmontør er den rigtige person til at råde dig, med hensyn til om din brænder er slidt op og synger på sidste vers. Hvis dit skorstenstab er under 10% er det udmærket – mellem 10%-12% er det acceptabelt – over 12% er det på tide at overveje en udskiftning. Skorstenstabet er et udtryk for, hvor stor en procentdel af din indkøbte olie, som du bruger til at fyre for gråspurvene.

Udskiftning af oliefyret tager normalt max 2 timer, og oftest er arbejdslønnen inkluderet i prisen på oliefyret. Der findes et varieret udvalg af oliefyr tilgængelig på det danske marked. Prisen på en gedigen kvalitetsbrænder til alm. boligopvarmning ( typisk op til max 200-250 kvm.) ligger på ca. 5 – 6.000 kr. Der findes billigere muligheder, men pris og kvalitet følges ad langt hen af vejen, og et stop en kold vinterdag – dårlig driftsøkonomi – støj og lignende er en for dyr pris at betale for at spare nogle få hundrede kroner. Statoil markedsfører brændere af den højeste kvalitet, produceret i Sverige til det nordiske klima.

Der er også sket en teknologisk udvikling med oliefyr. I dag findes de eksempelvis med elektronisk display, som bl.a. kan oplyse om fyrets driftstid, og dermed dit olieforbrug, eks. Statoil´s nyeste brænder – LX 36 Economic.

Er du interesseret i at vide mere om f.eks. skorstenstab, og de øvrige målinger som din oliefyrsmontør tager på dit oliefyr, så klik dig ind på www.or.dk

Oliekedlen
Det er som navnet angiver en ”forvokset” kedel, hvor man opvarmer sit varme brugsvand, og det varme vand som sendes ud i radiatorerne, med et oliefyr som energikilde. Det betyder, at kedlen har 2 adskilte varmtvands kredsløb, som gør det muligt at have varmt vand i hanerne hele året, men kun varme på radiatorerne i den kolde del af året.

1 Hvor gammel bliver en kedel, før den er klar til udskiftning?

2 Skal man vælge en solokedel eller en unit?

3 Hvad koster en udskiftning typisk?

Ovennævnte 3 spørgsmål er kun et fåtal af de relevante spørgsmål, man som kunde kunne finde på at stille.

1 Det er et næsten umuligt spørgsmål at svare på, da det er afhængigt af mange forskellige faktorer. Som en tommelfingerregel kan man sige, at en kedel af en god kvalitet skal kunne holde i min. 20 år, og alt over 30 år er flot.

2 Har man i forvejen en solokedel med en separat varmtvandsbeholder, som er i en god stand og velisoleret, kan det i de fleste tilfælde betale sig at vælge en solokedel igen. Men står man overfor at begge dele skal skiftes, vil det i de fleste tilfælde være en fordel at vælge en unit, hvor det hele er sammenbygget, fordi man derigennem oftest får mere plads i sit fyrrum / bryggers.
I dag forefindes også væghængte oliekedler, en type som har været kendt til naturgas i mange år. Statoil markedsfører og kan varmt anbefale CTC 950 MK II, en utroligt pladsbesparende – lydsvag og økonomisk kedel, svensk produceret. Kan monteres som en solokedel til en bestående varmtvandsbeholder, eller med en sideophængt varmtvandsbeholder, holdt i samme design.
Kedlen kan findes på positivlisten på sparolie hjemmesiden.

3 Igen et spørgsmål hvor der ikke er et entydigt svar, da det bla. naturligt afhænger af kedlens størrelse og kvalitet. Ligeledes er det altid dyrere at udskifte en kedel som står i en kælder, end en kedel placeret i et bryggers med direkte adgang i samme plan til flisegangen. Man kan selv gøre lidt forarbejde ved at besøge den udmærkede hjemmeside – www.sparolie.dk – hvor der bla. er en positivliste over kedler på det danske marked. Ligeledes er der eksempelvis på gamle installationer, hvor man måske kan finde noget som ligner det, man selv har stående. Her findes også et beregningsprogram, som giver en ide om den forventede besparelse på olieregningen, ved skift af oliekedlen.

Et råd kunne være, at man selv gør sig nogle tanker, om hvilket produkt man eventuelt kunne ønske sig, og derefter kontakter f.eks. den lokale Statoil servicemand, som selvfølgelig er positivt indstillet på et besøg, fulgt op af et konkret uforpligtende tilbud på en eventuel udskiftning. Et slag på tasken så vil kedeludskiftning for langt de fleste private villakunder – med alle de nødvendige forbehold – ligge mellem 25- og 35.000 kr.



customer-logo

Firma Adresse

Borgmester Christiansens Gade 50
2450 København SV

Nyeste artikler fra Circle K
Statoil Gazelle anbefaler gaskedel
Circle K
Statoil Gazelle anbefaler gaskedel
Læs artikel
Få din olieregning fra Statoil i din e-Boks
Circle K
Få din olieregning fra Statoil i din e-Boks
Læs artikel
Sikring mod stigende oliepriser
Circle K
Sikring mod stigende oliepriser
Læs artikel
Kundeservice med et smil
Circle K
Kundeservice med et smil
Læs artikel
Miljøaktivist! Statoil først med svovlfri fyringsolie
Circle K
Miljøaktivist! Statoil først med svovlfri fyringsolie
Læs artikel
Pejsetræ – hygge og varme
Circle K
Pejsetræ – hygge og varme
Læs artikel
Træpiller til sommerpriser
Circle K
Træpiller til sommerpriser
Læs artikel
Varme sommertips
Circle K
Varme sommertips
Læs artikel
Indlæs flere artikler...
Brochurer
Tjek din olietank
Circle K
Indlæs flere brochurer...

Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.