Selvom elforbruget i de danske hjem har holdt sig i ro gennem de seneste 20 år, så pisker elmåleren for alvor af sted, når vi tager i sommerhus. Her tilbringer vi nemlig mere og mere af vores tid – også om vinteren – med fuldt blus på alle de elektriske apparater. En vej til at holde elforbruget i skak er at udnytte dagslyset, hvilket oven i købet øger velværet og giver stemning inden døre.
Hvor det samlede elforbrug i husholdningerne har været konstant gennem de seneste 20 år, er forbruget i sommerhuse steget med 50 pct. i samme periode. Elforbruget i danske sommerhuse var sidste år på 725 gigawatttimer eller 725 mio. kilowatttimer. Det svarer til syv procent af det samlede elforbrug i alle danske hjem.
Ifølge forskere fra Statens Byggeforsknings Institut (SBI) og Risø kan det stigende elforbrug forklares med, at vi har fået flere penge mellem hænderne og samtidig længere ferie. Vi bruger mere elektrisk udstyr i sommerhuset, og vi bruger huset i længere tid – også i den tilstundende vintersæson, hvor forbruget af el til opvarmning er stort. Fortsætter udviklingen, vil elforbruget i sommerhuse om 10 år være steget med over 30 pct. Endnu værre går det, spår forskerne, hvis vi i fremtiden får mere ferie, eller hvis flere pensionister omdanner deres sommerhus til helårsbolig.
Der er med andre ord god grund til at overføre de velkendte elspareråd fra helårsboligen til fri-tidshuset, bl.a.: At slukke lyset i rum, man ikke opholder sig i, slukke for apparater på stand-by og skifte til A-pærer. Men det er også en god idé at bruge naturlige kilder til lys og varme. Det er ikke bare sund økonomisk fornuft, men også godt for miljøet og helt oplagt, når vi opholder os på landet og er tættere på naturen.
Mange gamle sommerhuse er mørke og har dårligt indeklima, med relativt få midler kan man forvandle selv den mørkeste gamle rønne til en lys, luftig og moderne fritidsbolig – og altså oven i købet skære toppen af elregningen. Få, velanbragte ovenlysvinduer i husets centrale rum kan nemlig fordele dagslys ud i hele boligen – og løse problemer med mørke, indelukkethed og fugt. Ovenlys er den bedste kilde til dagslys, fordi lyset bliver ledt direkte fra himlen gennem boligens tag og videre ned i boligen uden at blive brudt eller reflekteret undervejs.
I sommerhuset er det imidlertid klogt at overveje ovenlysvinduernes placering en ekstra gang; mange huse ligger på naturgrunde eller i plantageområder, og her kan høje træer skygge for dagslyset. På samme måde er det en god idé at tage sommerhusets disponering og ruminddeling op til overvejelse, hvis man alligevel har planer om at renovere huset med dagslys.
Hvorfor ikke slå flere små, mørke rum sammen og samle flere funktioner i ét, fx ved at lægge køkken og stue sammen? Eller hvorfor ikke få indendørs og udendørs rum til at hænge sammen, så fx et grovkøkken ude hænger sammen med et køkken inde – eller en overdækket terrasse kommer til at ligge i forlængelse af en dagligstue eller spisestue?
Tænker man alligevel i ovenlys og energibesparelse i sommerhuset, er det oplagt at tænke videre i solenergi og solfangere, der bl.a. kan opvarme husets brugsvand. Her er nemlig også en del at spare – både i forhold til pengepungen og miljøet.
Og solfangerne kan oven i købet kombineres med VELUX ovenlysvinduer, så lys, varme og arkitektur går op i en højere enhed. Set udefra ligner VELUX solfangere og ovenlysvinduer nemlig hinanden. Solfangerens rør er skjult i taget, og modulerne er så fleksible og nemme at montere, at man kan skabe en løsning, der passer til ens hus og nøjagtigt dækker ens behov.
VELUX solfangeren kan indbygges i alle typer af tagmaterialer i taghældninger mellem 15 og 90 grader.
Breeltevej 18
2970 Hørsholm
Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.
Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.