En renovering af gamle vinduer kan få dem til at holde længere, end hvis du skiftede dem ud til nye, mens forsatsruder sikrer god varme- og lydisolering.
Du risikerer at smide højkvalitets snedkervinduer ud til fordel for dårligere industrivinduer, hvis du skifter dem ud. Ældre vinduer er ofte af en bedre stand, og kan derfor være en god investering at renovere – bl.a. fordi de kan holde i flere år end nye vinduer. Ejer af Byggeriets Vinduesrenovering ApS, Finn Barsdal, og Frede Nielsen fra Optoglas forklarer:
– Boligejere og arkitekter leder oftest efter økonomisk langtidsholdbare løsninger, og renovering af ældre vinduer, er oftest en bedre løsning end udskiftning, siger Finn Barsdal.
Inden man kaster sig ud i at renovere vinduer, bør man dog sikre sig, at de har en vis kvalitet, og hvis de har været fremstillet af en snedker for flere årtier siden, er det oftest tilfældet, siger han, og fortsætter med at forklare, hvordan du kan teste vinduers kvalitet:
– Ved du, at dine vinduer er mange årtier gamle, og kan holde til at blive prikket lidt med en skruetrækker, uden at den nemt trænger ind, er de højst sandsynligt fremstillet af en snedker, der har brugt kvalitetstræ, siger han.
Snedkere blev udkonkurreret af fabrikker
Især i 60’erne begyndte mange vinduesfabrikker at opstå, og producerede billige vinduer, der udkonkurrerede de ellers mere grundigt fremstillede snedkervinduer.
– Tiden, energien og materialerne, som snedkere tidligere brugte på at fremstille vinduer, gjorde, at vinduerne nemt kunne holde en hel generation, og en generation yderligere med lidt vedligeholdelse, og derfor ville det være en skam at erstatte dem med nye, fortæller Finn Barsdal.
Markant bedre varme- og lydisolering
Skal vinduet leve op til energikravene for nybyggeri, så man også kan spare på varmeregningen, skal isoleringen også være i orden.
– Har man fået Dannebrogsvinduer med termoglas for mere end ti år siden, er varmeisoleringen ikke altid den bedste, da termoglassene ofte har aluminiumskant, og den kan virke som en kuldebro, fortæller Frede Nielsen fra Optoglas.
– Det betyder, at hele vinduet, målt efter den såkaldte U-værdi for varmetab, ikke isolerer særlig effektivt. Men begge problemer kan løses enkelt med det “usynlige” forsatsvindue, som nemt monteres på den indvendige side af vinduesrammen.
Forsatsrudens forbedring af varmeisoleringen er testet og dokumenteret af DTU Byg, Danmarks Tekniske Universitet. Vælger man udgaven med energiglas, kan der opnås en U-værdi helt ned til 1,39 ved montering af Optoglas indvendig på 2-lags termoruder.
– Med energiglas er der en væsentlig besparelse på varmeregningen, bedre lydisolering og samtidig er vinduerne nemme at åbne og pudse på grund af de særlige beslag, siger Frede Nielsen.
Man kan også kontakte de glarmestre eller tømrermestre, som forhandler optoglas over hele landet, via håndværkerlisten på www.optoglas.dk.
En dom i Østre Landsret fra 2006, vakte opsigt blandt arkitekter, udlejere og æstetisk bevidste personer, da den stadfæstede retten til at hæve huslejen ved vedligeholdelse af gamle kvalitetsvinduer. Gevinsterne var nemlig højere end at udskifte til nye A-mærkede termoruder.
Renovér selv dine vinduer
Har man fulgt med i sløjdtimerne i folkeskolen, kan man også sagtens selv renovere sine vinduer.
Man skal dog være opmærksom på at en hel del ældre vinduer kan indeholde farligt bly, som kræver udsugningsanlæg. Center for Bygningsbevaring har gode forklaringer på hvordan man renoverer vinduer selv (se www.bygningsbevaring.dk og klik Anvisninger og Vinduer).
Fem fordele ved at renovere gamle vinduer:
1) Har vinduer allerede holdt i 100 år, kan de holde 100 år igen
Den bedste garanti for at et vindue kan holde 100 år endnu, er, at det allerede har holdt i 100 år. Har byggeriet meget gamle vinduer, kan en renovering derfor være det bedste alternativt, hvis en langtidsholdbar løsning ønskes.
2) Billigere end at skifte ud
Selvom man sagtens kan finde billige vinduer i byggemarkeder, er det langt fra sikkert, at de holder i lige så lang tid, før de skal skiftes ud igen. Og det kan være en dyr fornøjelse både at købe flere vinduer samt at få håndværkere ud flere gange, når de slet ikke behøver at komme så ofte. ud fra varmeøkonomiske aspekter, bør man undgå termoruder, hvis der sidder opsprossede vinduer i huset. Sæt i stedet forsatsvinduer eller koblede rammer på de eksisterende, istandsatte, gamle vinduer.
3) Bedre varmeisolering
Ifølge undersøgelser foretaget på Raadvad Centeret, Danmarks Tekniske Universitet og Lunds Universitet slås der hul på den udbredte opfattelse, at termovinduer har en bedre varmeisoleringsevne end de traditionelle dobbeltrude-systemer som koblede vinduer og forsatsruder. Det forholder sig tværtimod omvendt: De traditionelle dobbeltrudesystemer, som man forholdsvis billigt og enkelt kan forsyne ældre vinduer af træ med, isolerer over 30% bedre end tilsvarende termovinduer.
4) Gammelt kvalitetsmateriale kan ikke erstattes
Det er ikke alt træ, som kan anskaffes længere, og nye vinduer laves meget sjældent i det særdeles solide kernetræ fra træers midte. Skiftes gamle kvalitetsvinduer helt ud, er der risiko for, ikke at kunne finde vinduer i lige så god kvalitet igen, da kun enkelte danske vinduesrenoveringsfirmaer benytter sig af kernetræ.
5) Æstetik
Der kan være æstetiske hensyn i at renovere gamle vinduer. I mange tilfælde anses den rustikke stil fra generationsgamle vinduer som pænere end det moderne og ofte mere simple design, og det kan påvirke bygningens stil.
Stil disse spørgsmål til din vinduesrenovatør:
Vinduesrenovering kan kræve skånsomt specialudstyr, samt det efterhånden sjældne kernetræ, for at dine vinduer kan holde længst muligt. Inden du vælger et kvalificeret vinduesrenoveringsfirma, bør du stille dem følgende spørgsmål:
1) Hvordan fjernes fugt, der kan være trængt ind i træet igennem årene? Vinduerne bør komme ned på 12-14 procents fugtighed.
2) Hvilken type træ skiftes eventuelle ødelagte stykker ud med? Det bør være det ekstra holdbare kernetræ.
3) Hvad er firmaets erfaring, hvor mange år har de haft i branchen, og har de referencer?
4) Lever vinduesrenoveringen op til energikravene for nybyggeri? Forsatsruder forbedrer varmeisoleringen markant, og vælger man udgaven med energiglas, kan der opnås meget lave U-værdier.
Sådan foregår en totalistandsættelse af vinduer
1) Snedkergennemgang, opmåling og fugtmåling af rammer før udtagning.
2) Afmontering af beslag, teknisk afrensning og affugtning i mikrobølgeovn til ikke mere end 60 grader.
3) Varmen blødgør kittet, så det gamle glas let kan tages ud. Kit, maling, og døde træceller fjernes manuelt, så træet fremstår helt råt.
4) Metalbeslag sandblæses og elektronsprøjtemales, og lægges i kit for at lukke helt af for luft og vand.
5) Snedkerarbejde på karmdele hvor nyt kernetræ evt. tilføjes. Rammerne dyppes i grundingsolie med fungicider eller speciel træimprægnering.
6) Maling af karme og montering af glas i ny kit.
7) Genmontering af rammer samt justering.
8) Slutmaling af karm og rammer, og vinduet er klar til 100 år mere.
Fakta:
Byggeriets Vinduesrenovering ApS renoverer 8.000 vinduer om året, og er de eneste i Danmark og Tyskland, der kan restaurere rustikke vinduer med en særligt skånsom GHEM-basemetode, som er en afrensning med mikrobølger i specialdesignede ovne, hvorefter kit og maling skånsomt kan afskrabes.
Optoglas leverer forsatsvinduer til en lang række af ejendomme i landet, og har grundige guides til vinduesinteresserede på deres hjemmeside.
Mere om Raadvad Centerets undersøgelse kan findes på: www.bygningsbevaring.dk
Så meget sparer du. Se: www.energiforsats-gruppen.dk
Dom fra Østre Landsret, der stadfæstede retten til at hæve husleje ved vedligeholdelse af vinduer, da gevinsten var højere end at skifte ud til nye A-mærkede termoruder: http://www.byggeri.dk/nyheder/view_news.asp?id=4601
* Undersøgelse: Energi-, kondens- og lydforhold for nye og gamle vinduer i ældre bygninger før 1950, 2002: http://www.bygningsbevaring.dk/files/Vintab12slutrapport2.pdf
Kilde:
Byggeriets Vinduesrenovering ApS
Usserød Kongevej 80
2970 Hørsholm
Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.
Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.