Ved våde rum forstås baderum, wc-rum med gulvafløb samt andre rum, fx bryggers og vaskerum, hvor der kan forudses tilsvarende vandpåvirkninger.
I bygningsreglementet BR-95 og BR-S 98 skelnes markant mellem den vandbelastede del af vådrummet, benævnt som vådzone, og den øvrige del, benævnt som fugtig zone.
Følgende beskrivelse gælder for keramiske beklædninger/ belægninger i badeværelser i såvel nye boliger samt ved renovering.
En flisebeklædning er ikke vandtæt, men vandafvisende.
Som egnede underlag til beklædning af fliser kan nævnes beton, tegl og letbeton samt lette konstruktioner af gipskarton-, fibergips- eller kalciumsilikatplader.
Produkter til anvendelse på pladeunderlag skal være MK-godkendt af ETA-Danmark og opfylder derved også kravet til beton, letbeton mv.
For at opnå godkendelse af systemer til vandtætning kræves et egentlig vandtæt lag, der påføres i en tykkelse på min. 1 mm.
Vådzonen skal udføres vandtæt, det vil sige, at underlaget, skal gøres vandtæt, inden der monteres fliser. Mange tror at underlag af tegl, letbeton og beton er unødvendige at vandtætne inden flisemontering. Det er dog erkendt at der ofte ses fugtskjolder på modstående side af baderummet. De fleste fugtskader ses dog ved rørgennemføringer, gulvafløb og samlinger mellem væg/gulv samt hjørner.
Som et eksempel på et vandtætningsprodukt kan nævnes Alfix 1K eller 2K Tætningsmasse med tilhørende Seal-Strip Tætningsbånd og Armeringsvæv.
I fugtig zone kan der monteres fliser uden vandtætning, da det er tilstrækkeligt med en vandafvisende overflade.
Vægge i bruseniche, omkring badekar og omkring håndvask med armatur forsynet med bruser, regnes for vådzone indtil ca. 50 cm uden for disse (blå område i fig. 1-4). Er der omkring bruseniche eller badekar fastmonteret vinger, er vådzonen kun at regne indenfor disse begrænsninger ( se fig. 2).
Hele gulvet er vådzone i badeværelset og skal udføres vandtæt indtil 10 cm op ad alle vægge. Rørgennemføringer i gulvet må ikke forekomme i den vandbelastede del af rummet. Gulvet udenfor det vandbelastede område kan udføres vandret.
Arbejdets udførelse i praksis.
Alle sugende overflader primes inden der udføres vandtætning. Dette gælder både i fugtig og vådzone.
Primeren påføres med pensel eller rulle til fuld dækning.
I overgang mellem gulv/væg samt i lodrette hjørner i vådzoner monteres selvklæbende tætningsbånd.
Til overbygning af revner og forstærkning af samlinger i fugtig zone anvendes armeringsvæv. Til pladesamlinger på væg kan anvendes pladetape.
Til forsegling omkring gulvafløb anvendes selvklæbende afløbsmanchet.
Ved afløb med krave i rustfrit stål kan alternativt tilpasses stykker af armeringsvæv eller selvklæbende tætningsbånd.
Der findes 1 komponent tætningsmasse, der er klar til brug på tørre underlag, og 2 komponent tætningsmasse man blander op af cement og flydende binder, der kan anvendes på alle underlag, også frisk beton. Sidstnævnte påføres bedst med spartel.
Her arbejdes med 1K tætningsmasse.
Tætningsmasse påføres underlaget, som et heldækkende porefrit lag, i en tykkelse på i alt ca. 1 mm. Arbejdet udføres med fx malerrulle, pensel eller spartel. Påføringen sker bedst i 2 omgange: Først som et porefyldende lag, og derefter som et heldækkende lag. Tørretid efter første påføring. 2 – 3 timer. Efter andet lag ca. 1 døgn.
Når tætningsmassen er tør, har man opnået en vandtæt vådzone i henhold til gældende regler og kan herefter starte med fliseopsætning på vægge og lægning af fliser på gulv. Husk at vælge produkter fra samme producent til både vandtætning og flisearbejde, da systemet er godkendt sammen.
H.C. Ørsteds Vej 13
6000 Kolding
Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.
Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.