Pas på RADON

Energi & miljø | Skrevet af d. 27. februar 2015

Hos Benée Huse har de meget respekt for RADON. Alle Benée Huse bliver udført med radon spærre og de indbygger altid radon dræn. Med et radondræn etableres et undertryk under huset som suger radon fra undergrunden væg inden det kommer op i huset.

I Danmark har vi en grænseværdi på 100 bequerel pr. m3 luft i nyopførte huse. Grænseværdien har tidligere været noget højere.

I forbindelse med husbyggeri udfører, iden aflevering, gratis en elektronisk måling i huset, som dokumenterer at dit Benée Hus overholder grænseværdierne. Målingen er kun vejlednende, idet en retvisende måling forudsætter et hus i aktivitet.

En juridisk gyldig måling skal ske med dosimete, som skal stå fremme i 2 måneder og efterfølgende laboratorieundersøges. Benée Huse tilbyder fremsendelse af 2 dosimetre som opstilles af Jer selv og returneres af Jer til laboratorie, laboratorieundersøgelse og udfærdigelse af rapport for kr. 795,- inkl. moms.
Kontakt Klaus Benée 27110097 for nærmere information.

Følgende er hentet fra Boligejer.dk:

Hvad er radon?
Radon er en naturligt forekommende radioaktiv gasart. Radon dannes, når det radioaktive grundstof radium henfalder. Radium findes naturligt i undergrunden. Radon lugter ikke, kan ikke ses eller smages og fremkalder ikke umiddelbare bivirkninger. Men radon berører mange danskere: Landsdækkende undersøgelser tyder på, at 350.000 huse i Danmark har et for højt radonniveau i indeklimaet. Langt størstedelen af de udsatte huse er enfamiliehuse, rækkehuse eller kædehuse.

Radon og lungekræft
Radon kan være farligt, når vi indånder radonholdig luft. Det kan skade cellerne i lungerne og udvikle lungekræft.
Jo længere tid en person opholder sig i et hus, der indeholder radon, og jo højere niveauet af radon er, desto større er risikoen for at udvikle lungekræft. Det tager lang tid – typisk 10-40 år – fra påvirkningen er begyndt til lungekræften konstateres.
Ifølge Verdenssundheds-organisationen (WHO) er radon den næstvigtigste medvirkende årsag til lungekræft (efter aktiv rygning). Det er anslået, at radon i boliger er en medvirkende årsag til omkring 9 % af alle nye lungekræfttilfælde i Danmark, det vil sige omkring 300 tilfælde pr. år. I de fleste af disse tilfælde er de ramte rygere. Risikoen ved radonudsættelse er cirka 25 gange større for rygere end for personer, som aldrig har røget.

  • Kræftens Bekæmpelses hjemmeside – Cancer.dk
  • WHO – Radon and cancer

    Radon i boliger
    Indholdet af radon i danske boliger varierer. Der er tre forhold, der har betydning for radonniveauet:

  • Hvor du bor
  • Din boligs konstruktion og stand
  • Hvornår din bolig er bygget.

    Radonmængden i jorden varierer geografisk alt efter undergrundens sammensætning. På radonkortet kan du se, i hvilke områder i Danmark der er målt høje radonniveauer i huse. Men radonindholdet i jorden varierer også lokalt inden for kommunegrænsen. Radonkortet giver derfor en indikation af, hvilke radonniveauer der er målt i huse i din kommune, men det viser ikke med sikkerhed, hvad radonniveauet er i netop dit hus.

    To nabohuse kan have forskellige niveauer af radon i indeklimaet, fordi husenes konstruktion, stand og ventilation også har betydning. Bygninger opført efter 1998 skal være opført med radonsikring. Hvis du vil vide hvor meget radon der er i dit indeklima, skal du have udført radonmåling.

  • Find ud af hvor meget radon, der er i din kommune
  • Læs mere om hvordan du selv måler radon i dit indeklima.
  • Du kan også læse om, hvordan du kan begrænse radon i dit hjem.

    Hvad er radon?

    NB. Der tages forbehold for prisstigninger af laboratorieundersøgelse og udfærdigelse af rapport.



  • customer-logo

    Firma Adresse


    Kontaktoplysninger

    E-mail: Telefon: Hjemmeside:

    Desværre, vi fandt ikke nogen artikler om emnet

    Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

    Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

    Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

    Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.