Energikrav ved nybyggeri af enfamiliehuse
Ved nybyggeri skal der tænkes i hele bygningens energiforbrug. Det betyder, at bygningens beboere kan glæde sig over lavere udgifter til el og varme, da nye bygninger generelt vil få et lavere energiforbrug.
Læs Faktaark fra EnergiTjenesten: Bygningsreglement BR 10
Lavenergibygninger – Klasse 2020
Bygningsklasse 2020 er en lavenergiklasse, som allerede kan opføres i dag, og som forventes at blive standard for nybyggeri fra år 2020.
Læs Faktaark fra EnergiStyrelsen: Lavenergibyggeri
Energimærkning af nybyggeri
Energimærkning af nybyggeri er lovpligtig. Siden januar 2006 skal en lang række nye bygninger have foretaget en energimærkning, inden de tages i brug. Energimærkningsrapporten udarbejde på basis af en bygningsgennemgang og en energirammeberegning. Reglerne gælder for enfamiliehuse, sommerhuse, flerfamiliehuse, bygninger til handel, service, administration og offentlige bygninger.
Læs Faktaark fra EnergiTjenesten: Energimærkning af bygninger
Vejledning om ventilationsanlæg med varmegenvinding
Det anbefales at installere et ventilationsanlæg med varmegenvinding, hvis et hus er relativt nyt, velisoleret og tæt, eller hvis et ældre hus er blevet efterisoleret og tætnet grundigt.
Anbefaling:
Minimum: Ventilationsanlæg med en tør virkningsgrad (VGV) på 80 % og et specifikt elforbrug (SFP) på 1.000 J/m3.
Lavenergi: Ventilationsanlæg med en tør virkningsgrad (VGV) på 85% og et specifikt elforbrug (SFP) på 800 J/m3.
Den tørre virkningsgrad skal være dokumenteret iht. EN308.
Det specifikke elforbrug skal være incl. evt. energi til rotormotorer og målt ved 100 Pa.
Læs Faktaark fra Videncenter for energibesparelser i bygninger: Ventilationsanlæg med varmegenvinding
Ventilation skal der til
Mere ensartede temperaturforhold og mindre træk er ofte blandt de positive resultater af energirenovering – ud over et lavere energiforbrug.
Mindre ventilation:
Ved at energirenovere slipper boligejeren for ukontrolleret indtrængning af udeluft gennem utætheder. Men det betyder også, at ventilationen bliver mindre, og det kan medføre utilfredsstillende luftkvalitet.
Når beboerne går i bad, laver mad og tørrer vasketøj, påvirker det luftkvaliteten negativt, ikke mindst fordi luftfugtigheden stiger.
Læs Faktaark fra Videncenter for energibesparelser i bygninger: Ventilation skal der til
Indeklima og komfort
Indeklimaet er alle de miljøfaktorer, der påvirker mennesker, når vi opholder os indenfor. Det drejer sig f.eks. om luft, fugt, varme, røg samt partikler og kemiske stoffer. De fleste mennesker bruger det meste af deres tid indenfor: I hjemmet, på indendørs arbejdspladser, i skoler, i daginstitutioner m.m. Derfor er det vigtigt for sundhed og livskvalitet, at indeklimaet i lokalerne er tilfredsstillende.
Læs Faktaark fra Videncenter for energibesparelser i bygninger: Indeklima og komfort