Det forlyder, at om under fire år har et lynhurtigt 5G-mobilnet indtaget Europa og dermed også Danmark. Netværket vil stå for 23 procent af al mobiltrafikken i Vesteuropa. Det er it-giganten Cisco, der kommer med den prognose. Cisco er en af de store globale spillere på markedet og har fingeren på pulsen, når det kommer til 5G. 5G bølgen ruller dermed over de europæiske lande og sætter forventningerne i vejret. Det kan dog godt være, at nogle forbrugere bliver skuffet. Man skal nemlig ikke forvente, at 5G-nettet bliver udbredt i hele landet i løbet af et par år, som tilfældet var med 4G.
Det er nemlig sådan at 4G-nettet er mere end tilstrækkeligt for hovedparten af forbrugerne i Danmark. Derfor vil der ikke blive brugt ressourcer på at udbrede 5G til alle afkroge af landet. Målgruppen for 5G er hovedsagelig de større virksomheder samt offentlige institutioner, som kan benytte 5Gs hurtighed til at forbedre driften via sensorer. De offentlige sygehuse kan optimere deres arbejde ved at have mulighed for at udføre fjernoperationer ved hjælp af robotter.
For teleselskaberne har det vist sig vanskeligere end først antaget at finde ud af, hvordan de skal udnytte 5Gs åbenlyse fordele, når det kommer til privatkunder. De meget lave priser vi har på det danske mobilmarked gør det svært at få 5G i spil hos de private kunder. Der har endnu ikke vist sig en sikker businesscase, som teleselskaberne kan tage udgangspunkt i og derfor er det stadig usikkert, hvordan og hvornår udrulningen af 5G når den private kunde. Problemet er at driften af 5G-nettet er meget dyrere end 4G-nettet. Faktisk kræver 5G-nettet mellem tre og fire gange det udstyr, som det velkendte 4G-net kræver. Så det siger sig selv, at det er en noget dyrere proces, som teleselskaberne skal være sikker på fungerer, inden de går i gang.
Telenor har udtalt, at det tidligst vil blive i begyndelsen af 2020, at 5G-nettet bliver kommercielt i Danmark. Modsat 3G og 4G, hvor udrulningen blev drevet af de private kunder, vil 5G-nettet ikke blive drevet af hr. og fru Danmark, men af erhvervslivet. Implementeringen af 5G er en betragtelig investering og derfor bliver frontløberne højst sandsynligt større virksomheder, med økonomien i orden, som ønsker de markante fordele 5G-nettet kan tilbyde deres virksomhed. Naturligvis vil 5G med tiden blive interessant for de private kunder i forhold til levering af bredbånd med meget høj hastighed til deres private hjem.
I 2018 testede TDC 5G i deres laboratorium. Det viste sig, at 5G nåede op på en internethastighed på hele 1,9 gigabit. Det vil sige, at 5G-nettet er næsten tredive gange hurtigere end en 4G-forbindelse, der ligger på et gennemsnitligt niveau. I 2013 byggede Huawei TDCs 4G-net. Det kostede 4 milliarder. Det siger noget om, at et finmasket 5G-net er en utrolig dyr investering. Til gengæld kan det være en rigtig god forretning for teleselskaberne at opstille antenner til 5G, som henvender sig til de store virksomheder.
Et meget stort plus set i et miljøperspektiv er, at 5G er strømbesparende. Det bruger i nærheden af ti gange mindre strøm. Det vil sige, at kunderne kan få installeret IoT-sensorer på steder, hvor det ikke kom på tale tidligere på grund af den alt for store udgift til den hyppige udskiftning af batterier. IoT-sensorer er med til at optimere en produktion, da de måler luftfugtighed, temperaturer, estimeret CO2, acceleration og bevægelse.
Til at starte med bliver det erhvervslivet og privatkunderne i Danmarks store byer, der får mulighed for at benytte 5G-nettet fra TDC.
Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.
Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.