Oliefyret i stuehuset i udkanten af Esbjerg skal skrottes. Det er gammelt, prisen på olie er høj og det sviner miljøet. Ægteparret Grete og Kurt Fritsen overvejer flere muligheder til erstatning for oliefyret, og har to krav: Det skal være nemt og miljørigtigt.
Varmepumpen passer sig selv
Vi regulerer temperaturen indendørs i de forskellige rum, nøjagtig som hvis det er fjernvarme. Det kan ikke være nemmere. Vores andet krav om miljørigtig opvarmning er også blevet opfyldt, når varmen kommer fra luften,« fortæller Kurt Fritsen, og han er ikke i tvivl om, at den nye luft-til-vand varmepumpe opfylder familiens krav.
Luft-til-vand varmepumpen vandt over pillefyr
Ægteparret overvejede i første omgang pillefyr, for flere i vennekredsen havde erfaringer med det. Pillefyret er ganske vist miljørigtigt, men Kurt Fritsen kunne også konstatere, at vennerne havde meget arbejde med pillerne, og at fyret skal vedligeholdes. Et besøg af installatør Lau Frandsen fra Triotek i Bramming overbeviste parret om, at en luft-til-vand varmepumpe opfylder deres betingelser til både nem og miljørigtig varme i deres to etagers hus på 135 m2. »Husets gulvvarme arbejder optimalt, når vandet, der cirkulerer i gulvvarmen, bliver sendt ind med en lav fremløbstemperatur. Det sørger luft-til-vand varmepumpen for, og samtidig kan vi stadig bruge vores almindelige radiatorer et par steder i huset,« siger Kurt Fritsen.
Hvad med de hårde vintre?
I medierne bliver det en gang i mellem påpeget, at der er problemer med varmepumper, når temperaturen falder til under minus 15 grader om vinteren.Havde Kurt Fritsen slet ingen betænkeligheder? »Vi har – efter råd fra installatøren – valgt DanmarksPumpen, som er konstrueret til det danske klima. Vi fik oplyst, at Danmarks- Pumpen er tilført de nødvendige elementer for at fungere i vores klima. Varmepumpen blev installeret i december, og den har kørt upåklageligt i hele den hårde vinter, så jeg er ikke nervøs for fremtidige vintre,« siger han.
Elforbrug til varmepumpen
Prisen på strøm til varmepumpen er Grete og Kurt Fritsens eneste ukendte faktor. Og så er strøm heller ikke miljøvenlig. Det har fået parret til at vende blikket mod solceller. »På sigt vil vi overveje solceller for at blive 100 procent selvforsynende med strøm. Tanken om at eliminere driftsudgifterne til el, varme og varmt brugsvand uden at belaste miljøet passer til vores intentioner om at reducere CO2-udledningen,« fortæller Kurt Fritsen. »Vores venner var skeptiske da vi valgte en luft-til-vand varmepumpe frem for et pillefyr,« siger Kurt Fritsen, men nu hvor resultatet viser, hvor nemt varmepumpen arbejder, ærgrer vennerne sig over, at de valgte et pillefyr.