Plastmo A/S

Mestertips – Tag og tagrender

El og VVS | Skrevet af Plastmo A/S d. 15. juni 2011

Beregning af tagfladen
Når tagfladen/afvandingsarealet skal beregnes, er det som regel let at måle længden af huset (A). Det kan være lidt mere besværligt at måle afstanden fra tagfod til tagryg (B), men det kan gøres på følgende måde: Mål længden på den synlige del af en af de nederste tagsten eller tagplader. Tæl herefter, hvor mange tagsten/tagplader der er fra tagfod til tagryg. Gang dette antal med længden på tagstenene/tagpladerne, så har du B- målet, som du skal bruge til at beregne afvandingsarealet – uden at skulle en tur på taget.


Tagrender med fald
Hvis du vil lave fald på tagrenden, kan du lægge rendejernene op ved siden af hinanden og tegne faldet med en tusch. Er der mere end et nedløb, deles faldet op, så der er lige meget fald til begge nedløb. Det er en god ide at nummerere rendejernene et sted, hvor det ikke kan ses efterfølgende. Så er du sikker på, at du opsætter dem korrekt første gang.

Afkortning af tagrende og rør
Plasttagrender afkortes med en nedstryger eller fintandet sav. Tagrender af stål eller zink skal afkortes med en nedstryger. Brug aldrig en vinkelsliber eller rundsav. Hvis du har mulighed for det så anvend de afkortede ender ved samlingerne, så de vinkelrette ender bruges ved endebundene. Ved overskæring af render kan et løst samlestykke påsættes som skæreskabelon.

Opbevaring og brug af tagrendelim
Er limen meget kold, kan den være svær at presse ud af tuben/patronen, så opbevar den derfor et lunt sted inden brug. Hvis limen ikke er brugt helt op, kan du sætte en skrue i tuden, således at den ikke udtørrer. Både vores plast- og metaltagrende lim kan anvendes i fugtigt vejr samt i lettere frost ned til – 5 grader. Husk dog at lim fladerne skal være tørre inden limning.

Rensning af limfladerne Zink/stål:
Limflader skal aftørres/afrenses med Plastmo Wipes eller acetone uden olie, for ekstra god vedhæftning af lim.

Montering af endebunde
Tagrenden skal kunne give en smule efter, når den klikkes i rendejernene. Endebundene stabiliserer tagrenden. Derfor er tagrenden mere fleksibel uden endebunde. Så det er normalt lettere først at montere endebundene, efter du har lagt tagrenden op i rendejernene.

Montering af tudstykker
Det er en god ide at montere tudstykket, når du har skåret hullet, og inden du lægger renden op i rendejernene – især hvis pladsen er trang.

Klip hul til nedløbet
I stedet for at skære 2 tværsnit i tagrenden, når der skal laves hul til nedløbsrøret, kan man klippe det ud med en pladesaks. Hullet mærkes af med en tusch. Herefter bores et hul i tagrenden, så man kan komme til med saksen. Klip herefter langs afmærkningen.

Plastrørholdere i murstensvæg
Plastrørholdere må ikke monteres i fugerne mellem murstenene. Det bedste og mest holdbare resultat opnås, hvis de monteres i selve murstenen for at sikre, at de altid giver korrekt støtte og holder nedløbsrøret på plads.

Maling
Har du udvendige plasttagrender, som du ønsker, skal falde så meget ind i omgivelserne som muligt, kan sternbrættet males i samme farve som selve tagrenden. Nedenfor er angivet de farvekoder, der giver et resultat tættest på tagrendernes farve, og som din lokale leverandør skal bruge, når malingen blandes. Sort: NCS 8502-B Hvid: NCS 0502-Y Grå: NCS 3500 Grafit: NCS 7502-B Brun: NCS 8010-Y70R

Bemærk!
Zinktagrender og galvaniserede ståltagrender er en dårlig kombination med undertagspap uden tagdækning (tagplader, overpap el. lign.). Når underpap udsættes for UV-lys fra solen sker en nedbrydning og syre dannelse, der virker nedbrydende på zink og galvaniseret stål. Ved anvendelse af overpap beregnet for sollys eller anden form for beskyttelse, er der ingen risiko for nedbrydning af tagrenden.Plastmo A/S

Fælles for Plastmos tagløsninger er, at de er nemme at montere, de er vedligeholdelsesfrie og har en lang levetid. De egner sig også specielt til lette konstruktioner, som du selv kan bygge, hvor eksempelvis tegl og glas kræver kraftigere konstruktioner. Samtidig er der tale om komplette systemer, hvor der er tænkt på det hele. Du skal blot følge monteringsanvisningerne. Så får du en tagløsning, der holder i mange år.

customer-logo

Firma Adresse

Odinsvej 9
4100 Ringsted

Nyeste artikler fra Plastmo A/S
Sådan udskifter du en gammel terrasseoverdækning til ny!
Plastmo A/S
Sådan udskifter du en gammel terrasseoverdækning til ny!
Læs artikel
Plastmo opdaterer tagberegner
Plastmo A/S
Plastmo opdaterer tagberegner
Læs artikel
Glaslite plan plast
Plastmo A/S
Glaslite plan plast
Læs artikel
Plastmo Tagrender nu også med klik
Plastmo A/S
Plastmo Tagrender nu også med klik
Læs artikel
De gamle PVC-tagrender bliver genanvendt
Plastmo A/S
De gamle PVC-tagrender bliver genanvendt
Læs artikel
Den lange julegave til øl-entusiasten
Plastmo A/S
Den lange julegave til øl-entusiasten
Læs artikel
I efteråret er det oplagt at sikre sine tagrender
Plastmo A/S
I efteråret er det oplagt at sikre sine tagrender
Læs artikel
ACO Nedsivningsbrønd
Plastmo A/S
ACO Nedsivningsbrønd
Læs artikel
Indlæs flere artikler...
Brochurer
Plastmo Linjedræn
Plastmo A/S
Tagløsninger
Plastmo A/S
ACO – Højtvandslukker
Plastmo A/S
ACO – Undgå vandskader
Plastmo A/S
Twinlits Termotage
Plastmo A/S
Stål Plus og Aluzink – med gummisamling
Plastmo A/S
ACO Drain® – UDGÅET…….
Plastmo A/S
Plastmo – Montering af ClickLite
Plastmo A/S
Indlæs flere brochurer...

Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.