Radon fra undergrunden er hvert år årsag til 300 nye lungekræfttilfælde i Danmark. Myndighederne har derfor indført skærpede krav til radonsikring. Radonniveauet i alle nye bygninger skal i dag ligger under 100 Bq/m³. Samtidig anbefales det at radonsikre alle eksisterende bygninger, hvor niveauet er over 100 Bq/m³. Og der er nok at tage fat på – 350.000 danske hjem har for høje radonværdier. Icopal har et bredt sortiment af produkter til optimal radonbeskyttelse.
Til kamp mod radon
I det seneste bygningsreglement, BR10, er kravene til beskyttelse mod radonindstrømning blevet skærpet markant. I dag skal radonindholdet ligge under 100 Bq/m³ i nye bygninger. Før var det ikke et krav, men en anbefaling, og niveauet var 200 Bq/m³. Radon er en radioaktiv luftart og becquerel (Bq) en måleenhed for radioaktivitet.
I eksisterende byggeri anbefaler bygningsmyndighederne, at der iværksættes ”enkle og billige forbedringer”, når radonindholdet er mellem 100 og 200 Bq/m³, og ”mere effektive forbedringer”, når radonindholdet overstiger 200 Bq/m³.
I dag har ca. 65.000 enfamiliehuse i Danmark et radonniveau over 200 Bq/m³. En rapport fra Sundhedsstyrelsen viser, at ca. 350.000 danske hjem har for høje radonværdier. Endda uden at beboerne sandsynligvis er klar over det, da radon hverken kan ses, lugtes eller smages.
Næstvigtigste årsag til lungekræft
De markant strengere krav er indført i erkendelse af, at radon, som findes i jorden i meget varierende mængder alt efter de geologiske forhold, også i Danmark er et reelt problem. Radonbeskyttelse har i mange år stået højt på dagsordenen i bl.a. Sverige og Norge.
Med god grund. Sundhedsstyrelsen oplyser, at man ved indånding af radonholdig luft risikerer, at de radioaktive atomer fra radon sætter sig i luftvejene og fremkalder kræft. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er radon den næstvigtigste enkeltårsag til lungekræft efter tobaksrygning.
Sundhedsstyrelsen anslår, at radon i boliger er årsag til omkring 300 tilfælde af lungekræft årligt i Danmark. Der dør således flere danskere som følge af radonpåvirkning end i trafikken. Det er derfor af afgørende sundhedsmæssig betydning at holde indholdet af radon i luften indendørs på et så lavt niveau som muligt.
Effektiv radonbeskyttelse
Radonbeskyttelse går slet og ret ud på at forhindre radon i at trænge op i bygningen. Til det formål har ICOPAL udviklet fire forskellige produktlinjer – Radon Base, RMB 400 Membran, Blackline 1000 Membran og RAC Membran – som retter sig mod de varierende udfordringer og ønsker, der kan være til stede i forskellige byggerier, forklarer Torben Nielsen, produkt- og afdelingschef i ICOPAL.
”Udfordringerne kan variere fra bygning til bygning, men formålet er altid det samme – at gøre bygningskonstruktionen mod undergrunden så lufttæt som muligt,” fastslår han.
Utætheder skal lukkes
Den tekniske forklaring på, at radon trænger ind bygninger er ganske enkel. Ved højere temperaturer indendørs end udendørs og ved vindpåvirkning udefra opstår der et undertryk i bygningen.
”Det bevirker, at jordluft indeholdende radon kan trænge ind gennem revner og sprækker i bl.a. fundament, stuegulv, betondæk og kældergulve, og give forhøjede radonkoncentrationer indendørs,” fastslår Torben Nielsen, der ser fire forskellige muligheder for at radonsikre en bygning.
”Man kan enten lægge en membran på jorden inden man bygger sokkel, terrændæk osv. eller indbygge membranen i selve soklen. En tredje mulighed er at lægger membranen oven på det støbte gulv, før man lægge trægulv eller anden gulvbelægning. Endelig kan man i forbindelse med renovering montere en radonmembran til det eksisterende underlag under gulvet.”
Optimal radonbeskyttelse
Uanset bygningens udformning har Icopal en radonløsning, der lever op til forholdene og beskytter beboerne i huset eller de ansatte i kontorbygningen mod den sundhedsfarlige radonpåvirkning.
”ICOPALs fire produktlinjer indeholder hver især et komplet tilbehørsprogram, som giver adgang til at skabe tæthed overalt – også i forbindelse med gennembrydninger, samlinger, afslutninger, hjørner mv. På den måde giver vi de udførende håndværkere alle kort på hånden, så de kan lave en optimal beskyttelse mod radon,” slutter Torben Nielsen.